Τσίπρας/Οικονομικό πρόγραμμα με 7 βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους – “Το σχέδιο που πρέπει να ηττηθεί”
Mε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και την Ελλάδα του 2027, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα επτά βήματα «για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους». Ξεκινώντας την ομιλία του, στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.
«Η εικόνα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι αυτή μιας χώρας και μιας κοινωνίας δημοκρατίας και ισότητας. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες. Όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Δεν θα συσσωρεύεται σε λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας που θα αναπτύσσει διαρκώς τις παραγωγικές της δυνατότητες, θα έχει αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα πορεύεται με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Είναι η εικόνα μιας χώρας με ισχυρούς θεσμούς, εμπεδωμένη δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα αμείβονται καλύτερα για την δουλειά τους, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Μιας χώρας όπου εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν θα φορολεηλατούνται για να πλουτίζει η ολιγαρχία, αλλά θα συμμετέχουν ισότιμα και αναλογικά στα κοινά βάρη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο του κόμματός του, ένα σχέδιο επτά απαραίτητων βημάτων «για να μπορέσουμε με ισχυρές δημόσιες πολιτικές να εγγυηθούμε την κοινωνική ευημερία για όλους».
Βήμα Πρώτο: «Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα. Με ένα τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της δημόσιας παρέμβασης ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων».
Βήμα Δεύτερο: «Ενισχύουμε το εισόδημα και θωρακίζουμε την αγοραστική δύναμη. Αντιμετωπίζουμε άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και με παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών: Με αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Με τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων. Απρόσμενα κέρδη είπαν σήμερα. Απρόσμενες και οι συνέπειες στο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν, όμως ήταν απρόσμενα τα κέρδη, απρόσμενη και έκτακτη θα πρέπει να είναι και η φορολόγησή τους».
Βήμα Τρίτο: «Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία. Στόχος μας είναι η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Να νιώσουν οι εργαζόμενοι ισχυροί και ασφαλείς».
Βήμα Τέταρτο: «Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, που είναι κορυφαία μας προτεραιότητα».
Βήμα Πέμπτο: «Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία. Δεσμευόμαστε για ποιοτικά δημόσια και δωρεάν, σχολεία και πανεπιστήμια. Δημόσιες και δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές. Με αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να επιλύσουμε επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα των αναπληρωτών».
Βήμα Έκτο: «Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία. Στηρίζουμε τις μητέρες, φροντίζουμε το παιδί, εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική στήριξη των ανάπηρων συμπολιτών μας, μεριμνούμε για τους ηλικιωμένους με ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και υπηρεσιών φροντίδας».
Βήμα Έβδομο: «Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία. Έχουμε σχέδιο συγκροτημένο κι άρτιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και για την πρόσβαση σε ποιοτική στέγη. Ένα ολιστικό σχέδιο για την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και μια δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του Airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα, με τη δημιουργία της τράπεζας στέγης και με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τους νέους και τις νέες».
«Θα χαρακτηρίσουν το πρόγραμμα μας ακριβό, ουτοπικό, ανεφάρμοστο. Θα κινητοποιήσουν όλο τον επικοινωνιακό μηχανισμό τους για να μη συζητηθούν οι προτάσεις μας, αλλά για να πείσουν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα. Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως στις εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι.
«Από τη μια πλευρά ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης. Οι αξίες του λαϊκού κόσμου, των εργαζόμενων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από την άλλη ο κόσμος της κερδοσκοπίας, της αλαζονείας, της περιφρόνησης. Ο κόσμος της ελίτ και της ολιγαρχίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εκθείασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, που, ανάμεσα σε άλλα, οδήγησε στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, που έβαλε τη χώρα σε μια τροχιά ανάταξης και ανάπτυξης, τη σταθεροποίησε και αποκατέστησε την διεθνή της αξιοπιστία.
Ο πρώην πρωθυπουργός στηλίτευσε τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως η απειλή της φτώχειας χτυπά την πόρτα σε έναν στους τρεις Έλληνες και πως η υποβάθμιση της θέσης της χώρας αποτυπώνεται στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
«Η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη, αλλά το αντίθετο. Η απόσταση μας από τις υπόλοιπες χώρες μεγαλώνει. Βρισκόμαστε σε πορεία απόκλισης. Κι αυτή πορεία πρέπει να αντιστραφεί. Αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο το να αντιστραφεί».
Εξαπέλυσε σφοδρά πυρά, επισημαίνοντας ότι «η ιδέα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τη μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζόμενων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με μείωση φόρων για τις ελάχιστες επιχειρήσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει», καθώς και ότι «η ιδέα ότι η ευημερία θα διαχυθεί σε περισσότερους όσο ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγους, όπως μας έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, όπου το 0,7% των πλουσίων κατέχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, είναι μια ιδέα επικίνδυνη και καταδικασμένη να μας οδηγήσει σε νέες κρίσεις».
Όπως τόνισε «αυτό το σχέδιο πρέπει να ηττηθεί», τόσο στις κάλπες όσο όμως στο πεδίο του καθημερινού πολιτικού και ιδεολογικού αγώνα
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν, υπογραμμίζοντας πως έξι δισ. ευρώ περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι Έλληνες το τελευταίο 16άμηνο με στόχο να δίνονται επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλές τις τιμές οι εταιρίες ενέργειας, διύλισης κι εφοδιαστικής αλυσίδας: «Πρόκειται για μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στην αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που επίκειται με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 δισ. στα funds, επίσης θα είναι πρωτοφανής, «η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους μετά τον πόλεμο» και είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί.
Ο ίδιος στάθηκε και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία επίσης πρέπει να αποφευχθεί με ισχυρές νομοθετικές παρεμβάσεις κι αυστηρό πλαίσιο προστασίας, καθώς και στη συνεχή υποβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας και των θεσμών του κράτους δικαίου που πρέπει να αποτραπεί.
«Η αντιστροφή αυτής της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με όρους κοινωνικής συνοχής και με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε την επόμενη τετραετία. Η δική μας παράταξη έπραξε το χρέος της για να βγούμε από τη κρίση. Και σήμερα δεν υπάρχει στον ορίζοντα το δίλημμα αν θα μείνουμε Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, επιτακτικό το ερώτημα αν θα γίνουμε Ευρώπη ή θα παραμείνουμε φτωχός ουραγός».
Η εξειδίκευση των 7 βημάτων για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους
Υπενθυμίζεται ότι τα 7 βήματα είναι:
1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
2. Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη
3. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία
4. Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ
5. Ενισχύουμε τη δημόσια παιδεία
6. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
7. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία
1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
Μεταρρυθμίζουμε το Κράτος ώστε να κατευθύνει την νέα αναπτυξιακή πορεία
Εγκαθιδρύουμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα
Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ
Δεσμευόμαστε ότι όλοι οι φορείς διαχείρισης του νερού θα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο
Αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας
Θεσπίζουμε Ταμείο Βιομηχανίας και Νέων Τεχνολογιών
- για τη χρηματοδότηση της «οικονομίας της γνώσης»
- για την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας
- για την στήριξη υψηλού επιπέδου παραγωγικών επενδύσεων
Αναβαθμίζουμε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)
- για τη χρηματοδότηση της γενικής έρευνας
- για την επιστροφή των νέων ερευνητών στη χώρα
- για την προώθηση της καινοτομίας
Ιδρύουμε Ταμείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών
- για την άρση του χρηματοδοτικού αποκλεισμού
- για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας
- για τη στήριξη της ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα
Θεσπίζουμε Ταμείο Ενεργειακής Δημοκρατίας
- για την χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας
- για την αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ
- για τη μείωση του κόστους ενέργειας και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής
Δημιουργούμε δομή στήριξης Μικρομεσαίας Επιχείρησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης
- για την ενεργητική συμμετοχή των παραγωγικών φορέων στο δημόσιο σχεδιασμό
- για την προώθηση συνεργιών και clusters
- για την αλλαγή κλίμακας και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης
2. Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη
- Θεσπίζουμε κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
- Ξεπαγώνουμε τις τριετίες.
- Αυξάνουμε κατά 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
- Θεσπίζουμε Μηχανισμό Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
- Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019 – πλήρη για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
- Καταβάλουμε στους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά που δικαιούνται σε τρεις ετήσιες δόσεις.
- Χορηγούμε τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
- Αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο στις 10.000 ευρώ.
- Θεσπίζουμε αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
- Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.
- Ρυθμίζουμε τα χρέη των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
Αντιμετωπίζουμε με άμεσα μέτρα την ακρίβεια
- Θέτουμε ανώτατα όρια τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο και ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια. Προωθούμε υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
- Φορολογούμε άμεσα τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Εξοικονομούμε 5,5 δις ευρώ για κοινωνική ευημερία.
- Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε..
- Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Προβλέπουμε μηδενικό ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές).
- Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
- Μειώνουμε το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από τα 27 στα 10 ευρώ.
3. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία
- Καταργούμε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ
- Επαναφέρουμε τη διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό στους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
- Αποκαθιστούμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Ανασυστήνουμε και ενισχύουμε την Επιθεώρηση Εργασίας.
- Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης
- Καταργούμε την υπερεργασία, μειώνουμε τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας
- Αποκαθιστούμε το συνταγματικό δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
- Καταργούμε την εικονική εργολαβία, με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων, ενώ εντάσσουμε όσους εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας, σε έναν κλάδο στις ΣΣΕ
- Αναγνωρίζουμε τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς
- Ρυθμίζουμε την τηλεργασία ως μισθωτή εργασία από απόσταση
- Κατοχυρώνουμε και ενισχύουμε τη συλλογική αυτονομία, τη συνδικαλιστική λειτουργία και το δικαίωμα στην απεργία
4. Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ
- Αποκαθιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας
- Αναβαθμίζουμε μισθολογικά τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών,
- Θεσμοθετούμε νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα
- Μονιμοποιούμε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
- Υλοποιούμε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.
- Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.
- Ενισχύουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
- Εφαρμόζουμε καθολική ψηφιοποίηση της υγείας με ενιαίο σύστημα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σαν τρόπο εφαρμογής ενιαίας και ελεγχόμενης πολιτικής πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αξιοποιεί τα σύγχρονα επιτεύγματα.
- Ανασυγκροτούμε τον ΕΟΔΥ σε πραγματικά επιστημονικό και διαφανή οργανισμό ελέγχου νοσημάτων.
- Για όλα τα παραπάνω, αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.
5. Ενισχύουμε τη δημόσια Παιδεία
- Προχωρούμε σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στο 80% των θέσεων που σήμερα καλύπτονται από αναπληρωτές.
- Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.
- Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ προβλέπουμε ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.
- Επαναφέρουμε το σύστημα εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου.
- Επαναφέρουμε τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
- Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια.
- Καταργούμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.
- Για όλα τα παραπάνω, αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας
6. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
Στηρίζουμε τις μητέρες
- Αποδίδουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.
- Αυξάνουμε το επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης.
- Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
- Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.
- Καθιερώνουμε άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
Φροντίζουμε το παιδί
- Εξασφαλίζουμε δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με διευρυμένο ωράριο
- Χορηγούμε δωρεάν 680.000 σχολικά γεύματα καθημερινά, σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου
- Εξασφαλίζουμε δωρεάν άθληση σε 500.000 παιδιά δημοτικού σχολείου, σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους
- Ενισχύουμε τις υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας που μεριμνούν για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού
Εγγυόμαστε την ενεργό κοινωνική ένταξη αναπήρων και ηλικιωμένων
- Αυξάνουμε τα επιδόματα αναπηρίας κατά 20%
- Εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.λπ) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις
- Μεταρρυθμίζουμε το σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους και με κοινωνικές ειδικότητες
- Εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας.
- Εκπονούμε και εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών.
- Δημιουργούμε Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο, για αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή.
7. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία
- Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέες και νέους 25-44 ετών και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης.
- Δημιουργούμε Τράπεζα στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέες οικογένειες.
- Θέτουμε περιοριστικούς κανόνες στο Airbnb.
- Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ μέχρι την νομοθέτηση του ολιστικού πλαισίου ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.
- Αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ με ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με υποχρεωτικότητα για τους πιστωτές και προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.