Γεωργίου: Η πορεία,οι αναλύσεις και οι φαρμακερές ατάκες του – Η σπάνια ασθένεια του γιου του

Γεωργίου: Η πορεία,οι αναλύσεις και οι φαρμακερές ατάκες του – Η σπάνια ασθένεια του γιου του

Ο Γιώργος Γεωργίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά του, σκορπώντας τη θλίψη στους οικείους του αλλά και σε χιλιάδες κόσμου που τον «ακολουθούσε» όλα αυτά τα χρόνια.

Η πορεία του Γιώργου Γεωργίου σφράγισε την αθλητική δημοσιογραφία της Ελλάδας αφού έγινε ένα από τα μεγαλύτερα «ονόματα» στο χώρο.

Η φωνή του και η παρουσία του σε ραδιόφωνο και τηλεόραση συντρόφευσε γενιές και γενιές, ενώ οι «φαρμακερές» του ατάκες και οι αναλύσεις του γίνονταν viral… πριν το viral, και έχουν μείνει στην ιστορία.

Στην προσωπική του ζωή σήκωνε το δικό του «σταυρό», καθώς ο γιος του διαγνώστηκε από μικρή ηλικία με τη σπάνια εκφυλιστική νόσο «αταξία του Φρίντριχ», και τελικά πέθανε το 2017.

Όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, όταν έμαθε το τι έχει ο Τάσος, ξύπνησε το άλλο πρωί με ασπρισμένα μαλλιά και τα δόντια του να πέφτουν.

Ο Γιώργος Γεωργίου πέθανε ενώ νοσηλευόταν με καρκίνο στον Άγιο Σάββα, ενώ πριν λίγα χρόνια είχε κάνει εγχείρηση και για την καρδιά του.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η πορεία του

Ο Γιώργος Γεωργίου γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1946 στα Πετράλωνα, και από τη δεκαετία του 1960 κιόλας άρχισε να έχει παρουσία στα έντυπα, γράφοντας στην «Παναθηναϊκή Φλόγα».

Το 1982 ήταν μέλος της ιδρυτικής ομάδας της ιστορικής εφημερίδας «Ο Φίλαθλος», υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καραγιαννίδη και έκδοση του Γιώργου Κουρή. Τη δεκαετία του 1980 έκανε ρεπορτάζ Ολυμπιακού, ωστόσο ο ίδιος δήλωνε οπαδός του Απόλλωνα Σμύρνης.

Αυτό που τον «εκτόξευσε» σε δημοτικότητα ήταν η ραδιοφωνική εκπομπή «Το Καφενείο των Φιλάθλων», που αργότερα έγινε και τηλεοπτική. Εκεί έκανε αναλύσεις αλλά είχε και άμεση επικοινωνία με θεατές και οπαδούς, «γράφοντας ιστορία» με τις ατάκες του. Η εκπομπή ξεκίνησε τηλεοπτικά από τον Sprint FM και είχε κατά καιρούς φιλοξενηθεί στους σταθμούς Alpha, Channel 9, Τηλεάστυ, Extra 3, Action 24 και Kontra Channel.

Από το 2008 έως το 2021 πραγματοποιούσε καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές στο ραδιοσταθμό Real FM 97.8 και είναι ένας από τους μακροβιότερους δημοσιογράφους του σταθμού από ίδρυσης του, και μετά συνέχισε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Επίσης είχε και το site georgiouclub.gr, όπου φιλοξενούσε εκεί καθημερινά και τις εκπομπές του.

Έχει παντρευτεί δύο φορές, το 1980 την πρώτη του σύζυγο Μαρία και το 1997 την δεύτερη του σύζυγο Ευγενία. Είχε αποκτήσει με καθεμιά από τις δύο συζύγους του από ένα παιδί, τον Τάσο το 1982 και την Σταυρούλα το 1998.

Η ασθένεια του γιου του

Ο γνωστός αθλητικογράφος είχε περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια καθώς το 2017 έχασε τον 35χρονο γιο του από μια σπάνια ασθένεια, η οποία ονομάζεται «Αταξία του Φρίντριχ».

Ο Γιώργος Γεωργίου είχε μιλήσει για την ασθένεια του γιου του σε συνεντεύξεις του.

«Αρρώστησε ο γιος μου, το 1992 και τον πήγα στην Αγγλία και έμαθα τα καθέκαστα… Έπαθε μια σπάνια ασθένεια. “Αταξία του Φρίντριχ”, λέγεται. Είναι ανίατη, κληρονομική, την κληρονόμησε και από μένα και από τη μητέρα του. Εγώ και η μαμά του είμαστε φορείς. Τώρα είναι σε αναπηρική πολυθρόνα. Τα πόδια έχουν παραλύσει, τα χέρια του τα κουνάει. Όταν μας είπε ο γιατρός τι περιμένει τον Τάσο κι εμάς, γυρίσαμε στο ξενοδοχείο το βράδυ, δεν κοιμήθηκα. Το πρωί που σηκώθηκα, πάω να πλυθώ και βλέπω τα μαλλιά μου άσπρα. Αρχίζω να μασάω ψωμί και να σπάνε τα δόντια μου», είχε αναφέρει.

Τι είναι η «Αταξία του Φρίντριχ»

Η αταξία του Φρίντριχ (επιστημονικά Friedreich Ataxia) είναι μια κληρονομική πάθηση που «χτυπά» τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα περιφερειακά νεύρα.

Εμφανίστηκε στους επιστημονικούς κύκλους το 1860, όταν ο Γερμανός Nikolaus Friedreich μίλησε για το σύνολο των συμπτωμάτων που προκαλεί η ασθένεια.

Συνήθως εκδηλώνεται στην ηλικία των πέντε έως 15 ετών και προκαλεί εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε πρόωρο θάνατο.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν αταξία, δηλαδή απώλεια του συντονισμού των κινήσεων, η οποία τελικά τους καθηλώνει σε αναπηρική καρέκλα.

Πιο αναλυτικά, τα συμπτώματα είναι:

  • Η αταξία, η έλλειψη δηλαδή συντονισμού και ελέγχου των κινήσεων του ασθενή, που έχει ως αποτέλεσμα την αστάθεια στο περπάτημα. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αστάθεια αυτή χειροτερεύει σταδιακά και ο ασθενής αδυνατεί ακόμη και να σταθεί όρθιος ή να περπατήσει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αναπηρικό καροτσάκι.
  • Πριν εκδηλωθεί η αταξία των κινήσεων και η έλλειψη ισορροπίας, ο ασθενής για αρκετά χρόνια δείχνει να μην μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις των χεριών και να τα κουνά χωρίς λόγο.
  • Δυσκολία στην άρθρωση λόγου και στην ολοκλήρωση προτάσεων. Ο ασθενής δεν μπορεί να ελέγξει τη ροή του λόγου ούτε είναι σε θέση να διατυπώσει ολοκληρωμένες προτάσεις και λέξεις.
  • Μια σειρά άλλων σοβαρών παθήσεων συνδέονται με την εμφάνιση της αταξίας. Τέτοιες είναι η σκολίωση σε βαθμό που χρειάζεται επέμβαση για να διορθωθεί, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Η ασθένεια εμφανίζεται μόνο σε άτομα που φέρουν δύο αντίγραφα του ελαττωματικού γονιδίου (αυτοσωμικό, υπολειπόμενο γονίδιο). Έτσι, αν και οι δύο γονείς είναι φορείς (φέρουν μόνο ένα ελαττωματικό αντίγραφο), ο απόγονος έχει 25% πιθανότητες να νοσήσει και 50% να είναι φορέας.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο της νόσου.

Πριν από κάποια χρόνια, πάνω από 5.000 άτομα στην περιοχή της Πάφου, στην Κύπρο, υποβλήθηκαν σε γενετικά τεστ για τη νόσο του Φρίντριχ, η οποία πλήττει το νησί με αυξημένη συχνότητα, ως «κατάλοιπο» της επέλασης των σταυροφόρων.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ασθένεια εμφανίζεται στην Πάφο με αυξημένη συχνότητα εξαιτίας της ανάμειξης του τοπικού πληθυσμού με τους Φράγκους Σταυροφόρους, οι οποίοι κατέκτησαν την Κύπρο το 1191 και μετέφεραν εκεί το ελαττωματικό γονίδιο.

Το γονίδιο της ασθένειας απαντάται στον πληθυσμό δύο χωριών κοντά στην Πάφο με συχνότητα δεκαπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ώρα που στην Ευρώπη η αναλογία των φορέων είναι ένας στους 100, στην Κύπρο είναι ένας στους 10.

Σχετικά Άρθρα