Ελληνοτουρκικά: Πόσο επηρεάζονται από τις σαρωτικές αλλαγές Ερντογάν και πώς συνδέονται με την πορεία της τουρκικής οικονομίας

Ελληνοτουρκικά: Πόσο επηρεάζονται από τις σαρωτικές αλλαγές Ερντογάν και πώς συνδέονται με την πορεία της τουρκικής οικονομίας

Η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις σαρωτικές αλλαγές του Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο. Ανησυχία επικρατεί και για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο. Αν και η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην τουρκική κυβέρνηση, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα επιχειρηθεί μία νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού.

Ριζική αλλαγή στην ρητορική της Άγκυρας δεν αναμένεται, καθώς δεν είναι εύκολο να εγκαταλειφθεί από την μία ημέρα στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Άλλωστε ο κ. Ερντογάν επέλεξε να επαναφέρει την ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του για μια νέα πενταετή θητεία στο αξίωμα του προέδρου. Προβλέψεις για την επόμενη ημέρα είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία είναι ριζικά ανανεωμένο, ενώ εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν πρωτοκλασάτα ονόματα όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο πρώην υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η επιλογή νέων προσώπων σε κρίσιμα πόστα θα οδηγήσει σε αλλαγή της ρητορικής ή θα υπάρξει επιστροφή εκ νέου στους υψηλούς τόνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, στη Λιθουανία.

  • «Είμαστε πια γνωστοί, έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και πάντα πίστευα ότι πρέπει να συζητούμε ακόμη και όταν διαφωνούμε. Να συμφωνούμε τουλάχιστον και σε αυτά που διαφωνούμε. Αλλά και τότε να μπορούμε να αποφεύγουμε τα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου».

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι σαφές: Υπάρχει μία βασική διαφορά και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλα θέματα, στρατιωτικοποίησης- αποστρατιωτικοποίησης, πόσω μάλλον θέματα κυριαρχίας, είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν από την Ελλάδα.

Θα μπορούσε πάντως να συνεχιστεί το καλό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά τους σεισμούς, καθώς για αρκετούς μήνες υπάρχει πάρα πολύ μειωμένη προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. καθώς υπάρχουν και θέματα που φέρνουν κοντά τις δύο χώρες, όπως οι οικονομικές σχέσεις, οι κοινές προκλήσεις στην πολιτική προστασία και στο περιβάλλον και ο τουρισμός.

Μένει να φανεί επίσης αν θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης της Δύσης και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το θέμα αυτό απασχόλησε την χθεσινή συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στολντεμπεργκ, ενώ αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα συναντηθούν στις 12 Ιουνίου για έναν νέο γύρο συζητήσεων

Το μέτωπο της οικονομίας

Το επόμενο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση στην οικονομία της χώρας και εκεί θα ρίξει το βάρος. Νέος υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο Μεχμέτ Σιμσέκ, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Η επιλογή Σιμσέκ προκάλεσε μια δόση αισιοδοξίας στις αγορές, που είδαν τις πρώτες του δηλώσεις για επιστροφή στον ορθολογισμό της οικονομικής πολιτικής, ως ένα θετικό μήνυμα.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την τουρκική λίρα μετά την ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αύξησε την πρόβλεψή της για την ισοτιμία δολαρίου τουρκικής λίρας από 22 λίρες το δολάριο σε 28 μετά από 12 μήνες.

Σύμφωνα με το Reuters, σε σημείωμα της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε μετά την ανακοίνωση της νέας ηγετικής ομάδας του Ερντογάν, «πιστεύουμε ότι η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών αυξάνει την πιθανότητα ότι η νομισματική πολιτική θα μετατοπιστεί προς μια πιο ορθόδοξη κατεύθυνση».

  • Λόγω της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζεται στην Τουρκία από το 2021, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 85% πέρυσι, φθάνοντας σε υψηλό 24 ετών. Ενώ η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περισσότερο από 90% την τελευταία δεκαετία, η ισοτιμία δολαρίου λίρας έφτασε σε ιστορικό υψηλό άνω των 20 λιρών μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο διορισμός του Σιμσέκ αποτελεί σημαντική στροφή από τη μακροχρόνια πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Αναλυτές αναμένουν τη νέα έβδομάδα που ξεκίνησε να διαπιστώσουν και τις αντιδράσεις των αγορών. Οι αισιόδοξοι διαβλέπουν ότι οι αγορές εισήλθαν σε θετικές προσδοκίες μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

  • «Αναπόφευκτα θα υπάρξει αισιοδοξία στις αγορές τη Δευτέρα. Θα δούμε πτώση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, πτώση στις τιμές του χρυσού και του αργύρου και άνοδο στο χρηματιστήριο» εκτιμούν.

Σχετικά Άρθρα