Κυβέρνηση Ερντογάν: Ποιοί και γιατί αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών-Όλα τα ονόματα
Έξι ημέρες μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση.
Την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μεχμέτ Σιμσέκ, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, και το υπουργείο Άμυνας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.
«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα ωφελήσει την Τουρκία. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Τουρκίας, αλλά και του εξωτερικού που ψήφισαν και με ψήφισαν και μου έδωσαν την ευλογία τους για την προεδρία», ήταν τα πρώτα λόγια του Ερντογάν, πριν ανακοινώσει τους υπουργούς.
«Είναι μεγάλη η ευθύνη που μας έδωσε ο λαός, αλλά και η τιμή που μας έκανε. Θα δουλέψουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και προκλήσεις για το καλό της Τουρκίας», πρόσθεσε.
Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας
Τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας είναι τα εξής:
- Αντιπρόεδρος: Τζεβντέτ Γιλμάζ
- Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
- Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας
- Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικχάν
- Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζχασέκι
- Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν
- Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
- Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκινμπάκ
- Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σίμσεκ
- Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια
- Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι
- Υπουργός Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
- Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ
- Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
- Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ
- Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
- Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
Η στρατηγική Ερντογάν πίσω από τις επιλογές των υπουργών
Όπως επισημαίνει με ανάλυσή της στο KREPORT η ανταποκρίτρια στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, το εντελώς νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, σηματοδοτεί σειρά αλλαγών. Συγκεκριμένα, 16 από τα συνολικά 18 ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου, γίνονται για πρώτη φορά υπουργοί, ενώ μόνο ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, διατηρούν τον υπουργικό τους θώκο.
Τα πρόσωπα-κλειδιά του νέου υπουργικού συμβουλίου: Μεχμέτ Σιμσέκ, υπουργός Οικονομικών, Χακάν Φιντάν υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γκιουλέρ, υπουργός Άμυνας και υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γιερλίκαγια, υπουργός Εσωτερικών και ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, υπουργός Ενέργειας.
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο Τζεβντέτ Γιλμάζ.
Μεχμέτ Σιμσέκ, ο «μικρός» Μπαμπατζάν
Γεννημένος το 1967 σε ένα μικρό χωριό της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο κουρδικής καταγωγής Μεχμέτ Σιμσέκ άρχισε τη σταδιοδρομία του με κρατική υποτροφία για διδακτορικό οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Exeter.
Εργάστηκε στην Merill Lynch στο Λονδίνο και αργότερα στη UBS στη Νέα Υόρκη, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΑΚΡ το 2007 και το 2009 έγινε υπουργός Οικονομικών. Στενός συνεργάτης του Αλί Μπαμπατζάν, κυρίως όταν αυτός έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία και οπαδός της ορθόδοξης αντίληψης των οικονομικών.
Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μεταξύ 2009 και 2015, όταν στο περιβάλλον του Ερντογάν κυριάρχησαν οι οικονομικοί σύμβουλοι που πρεσβεύουν την ανορθόδοξη άποψη περί χαμηλών επιτοκίων. Το 2013 ανακηρύχθηκε «Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς στην αναδυόμενη Ευρώπη» από το περιοδικό «Emerging Markets».
Ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε μία σκληρή συμφωνία, με τον Σιμσέκ για τη μετεκλογική οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών έθεσε 3 όρους στον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να αναλάβει την πιο δύσκολη καρέκλα της χώρας. Αλλαγή διοικητή Κεντρικής Τράπεζας και ανεξαρτησία της, σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο 25% (!) σε 18 μήνες και καθολική ΜΗ παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην οικονομία. Ο Σιμσέκ παίζει τένις για 2-3 ώρες κάθε πρωί μετά το πρωινό.
Ιμπραΐμ Καλίν, ο άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές
Γεννημένος το 1971 σε μια μικρή πόλη της βορειοανατολικής Τουρκίας, ο Καλίν σπούδασε ισλαμικές σπουδές στην Κωνσταντινούπολη και έκανε το διδακτορικό του στην ισλαμική φιλοσοφία στο George Washington University της Ουάσιγκτον.
Το 2012 έγινε συντονιστής της δημόσιας διπλωματίας της πρωθυπουργίας επί Ερντογάν, και από το 2018 είναι ειδικός σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Θεωρείται από τους μετριοπαθείς πολιτικούς και συχνά εκφράζει απόψεις που απέχουν πολύ από τον ακραίο λόγο υπουργών, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στα εσωτερικά ζητήματα.
Διατηρεί προσωπικές σχέσεις με πολλούς συμβούλους ξένων ηγετών, και κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ, και ο Ερντογάν του έχει αφήσει σχετικά ανοιχτό το πεδίο να μιλάει μαζί τους και ενίοτε να λειτουργεί ως γέφυρα, κυρίως με τις ΗΠΑ.
Η συμπερίληψη του στο υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ένα θετικό μήνυμα προς την Δύση.
Χακάν Φιντάν, ο άνθρωπος για τις επικίνδυνες αποστολές
Ο 55χρονος Φιντάν επικεφαλής μέχρι χθες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) της Τουρκίας, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτρικών.
Συνδυάζει πολλές ιδιότητες, είναι στρατιωτικός, διπλωμάτης, ακαδημαϊκός. Υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2001, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς για να σπουδάσει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, Πολιτικές Επιστήμες. Στη συνέχεια τον συναντάμε στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, στο Ινστιτούτο Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και στο Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογιών Επαλήθευσης στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ακαδημαϊκός στα πανεπιστήμια Hacettepe και Bilkent.
Το 2003, διορίστηκε πρόεδρος της Τουρκικής Διοίκησης Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA).To 2010, διορίστηκε διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών και καταγράφηκε στην ιστορία ως ο νεότερος διοικητής της ΜΙΤ. Το 2015, παραιτήθηκε από το AKP για να είναι υποψήφιος για το βουλευτικό χρίσμα, καθώς είχε βλέψεις για υπουργική θέση. Ωστόσο, μετά από πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαναχώρησε και επέστρεψε στα καθήκοντά του. Ήδη από το 2018, όποτε εκλέχθηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος ο Ερντογάν, στόχευε τη θέση του ΥΠΕΞ.
Είναι από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ερντογάν και έχει διαχειριστεί πολύ επικίνδυνες αποστολές, ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και του Καυκάσου. Είναι επίσης ο άνθρωπος που το 2011 συναντήθηκε κρυφά με στελέχη του PKK για ειρηνευτικές συνομιλίες, γεγονός που όταν διέρρευσε στον Τύπο έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Ερντογάν και άλλαξε άρδην την πολιτική του στο Κουρδικό.
Γιασάρ Γκιουλέρ
Στο υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Γεννήθηκε στο ανατολικό Αρνταχάν το 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από το Μπαϊμπούρτ, προπύργιο εθνικιστών.
Αν και ο Γκιουλέρ είναι στενός φίλος του Ακάρ και της ίδιας πολιτικής νοοτροπίας στα εθνικά και αμυντικά θέματα, η επιλογή του στο υπουργείο Άμυνας θεωρείται ότι θα σημάνει μια σοβαρή αλλαγή στρατηγικής στην άμυνα της Τουρκίας.
Το 2014, συμμετείχε σε μία μυστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του διοικητή του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Χακάν Φιντάν σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Η συνομιλία, η οποία διέρρευσε στο διαδίκτυο μέσω του YouTube, ο Φιντάν είχε πει: «Εάν χρειαστεί, θα στείλω τέσσερις άνδρες στη Συρία και από την Τουρκία θα εκτοξεύσω οκτώ πυραύλους για να προκαλέσω πρόσχημα για πόλεμο, ώστε να επιτεθούμε στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ». Τότε ο Γκιουλέρ είχε πει: «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντοτε στη διάθεσή σας».
Στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, στρατιώτες πραξικοπηματίες εισέβαλαν στο γραφείο του Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος βρισκόταν στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, και τον συνέλαβαν, έδεσαν τα χέρια του πίσω από την πλάτη του και του έβαλαν ένα καπέλο στο κεφάλι για να καλύψουν τα μάτια του. Στη συνέχεια τον μετέφεραν με τη βία στην αεροπορική βάση Ακιντζί, έξω από την Άγκυρα.
Το 2018, διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον μέχρι τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Αλί Γιερλίκαγια, στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού
Ο Αλί Γιερλίκαγια αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού. Γεννημένος το 1968 στο Ικόνιο, στο προπύργιο των φονταμενταλιστών ισλαμιστών, άρχισε να ασχολείται με την γραφειοκρατία και την πολιτική από το 1990 και από το 2018 υπηρετεί ως νομάρχης της Κωνσταντινούπολης.
Είναι πολιτικός προϊστάμενος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει επικείμενων καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον της πολιτικής δράσης του Ιμάμογλου, του δίνει την εξουσία ακόμη και να τον απολύσει.