Η “επικίνδυνη αποστολή” του επόμενου προέδρου της Βουλής- Ποιά ονόματα ακούγονται- Σκέψεις για αλλαγή του κανονισμού λόγω …Ζωής
Εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι επτακομματική -ίσως και οκτακομματική. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού φαίνεται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν λιγότερο, ή περισσότερο, εύκολα το όριο του 3%. Ιδιαίτερα για την πρώτη, η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis (Mega) της δίνει 4,8% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει καταστήσει σαφές πως εφόσον το κόμμα της μετέχει στην επόμενη Βουλή θα ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και όλοι γνωρίζουν πως ενίοτε κινείται στο όριο του πολιτικού ακτιβισμού. Επειδή διατέλεσε, δε, πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τον Φεβρουάριο εως και τον Οκτώβριο του 2015 (αντικαστάθηκε από τον Νίκο Βούτση μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Σεπτεμβρίου κι ενω είχαν αποχωρήσει περίπου 40 βουλευτές του), έχει εκ του κανονισμού της Βουλής την δυνατότητα να παρεμβαίνει ελεύθερα, όχι, δηλαδή, μόνο ως αρχηγός κοινοβουλευτικός κόμματος αλλά και με την παλαιότερη ιδιότητά της.
Οι σκέψεις για μια μικρή αλλαγή στον κανονισμό
Στο άρθρο 97 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρεται:
“…Με εξαίρεση την παράγραφο 4 του άρθρου 143, οι πρώην Πρωθυπουργοί, που
διετέλεσαν Βουλευτές και Αρχηγοί Κόμματος σε Κυβερνήσεις που έλαβαν ψήφο
εμπιστοσύνης της Βουλής και δεν μετέχουν στην Κυβέρνηση, ακούγονται όποτε
ζητήσουν το λόγο για χρόνο ίσο με αυτόν που διατίθεται κάθε φορά στους
αναπληρωτές εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων για την πρωτολογία τους.
Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι διατελέσαντες Πρόεδροι της Βουλής…”
Όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την επιστροφή της στη Βουλή και μάλιστα με διπλή ιδιότητα και με τον αέρα της εισόδου της Πλεύσης Ελευθερίας έχει σκοπό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο θεσμικών μεν, θεαματικών δε, παρεμβάσεων με βολές κατά πάντων.
Γι αυτό και υπήρξαν σκέψεις να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής (προφανώς συναινετικά) και να παρεμβληθεί στην τελευταία φράση του παραπάνω άρθρου, μεταξύ “διατελέσαντες” και “Πρόεδροι της Βουλής”, η φράση …”για τουλάχιστον 12 μήνες”. Αυτές οι τέσσερις λέξεις θα μπορούσαν να “αφοπλίσουν” την κυρία Κωνσταντοπούλου από το δικαίωμά της να παρεμβαίνει όσο και όποτε θέλει και με διπλή ιδιότητα. Θα συμβεί; Δύσκολο. Αλλά η σκέψη έχει πέσει στο τραπέζι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, όπως λένε οι ψυχραιμότεροι, θα θεωρηθεί ανάρμοστο ως “φωτογραφικό”, οπότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα συμβεί δεδομένου ότι θα δημιουργήσει περισσότερα θεσμικά και πολιτικά προβλήματα απ΄ αυτό που υποτίθεται πως θα προσπαθούσε να επιλύσει.
Ποιά ονόματα ακούγονται
Η παράμετρος αυτή φαίνεται πως προκαλεί μία σχετική ανησυχία στη Ν.Δ. Γενικότερα δε (και) επειδή μία επτακομματική Βουλή με πολυδιασπασμένη την αντιπολίτευση και τα μικρότερα κόμματα να θέλουν αν επιβάλλουν τον πολιτικό τους λόγο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει σε συνομιλητές του πως υπό αυτές τις συνθήκες ο ρόλος του προέδρου της επόμενης Βουλής αναδεικνύεται σε πολύ σημαντικό ακριβώς επειδή θα χρειαστεί να “κοντρολάρει” τις παρεμβάσεις των μικρότερων κομμάτων, και δη του κ. Νατσιού και της κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά και του Κυριάκου Βελόπουλου που θα έχει πίεση από το μόρφωμα της Νίκης.
Η δια αντιπροσώπου κρούση του κ. Μητσοτάκη στον Νίκο Δένδια να αναλάβει πρόεδρος της νέας Βουλής έπεσε στο κενό καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως ή θα είναι στην κυβέρνηση και δη σε κορυφαίο υπουργείο, ή θα παραμείνει βουλευτής-εκλεγμένος, μάλιστα, με 100.000 σταυρούς. Το δεύτερο όνομα που ακούγεται είναι να προταθεί ξανά ο Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς θεωρείται ότι τα πήγε καλά στην προηγούμενη περίοδο και διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και “πυγμή”. Ένα τρίτο όνομα είναι αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου που εξελέγη, με πολύ άγχος, στην Ηλεία, και ίσως θα ήταν ένας καλός τρόπος να κλείσει ευδόκιμα τον πολιτικό του βίο. Οι πιθανότητες είναι μάλλον μικρές καθώς, όπως λένε, είναι περισσότερο ήπιος απ΄ότι πρέπει για ένα τέτοιο “ναρκοθετημένο” κοινοβουλευτικό περιβάλλον. Λέγεται πως υπήρξαν σκέψεις ακόμα και για τον Μάκη Βορίδη, ωστόσο απορρίφθηκαν καθώς είναι πολιτικά μάχιμος και μάλλον θα χρειαστεί για συγκεκριμένες πολιτικές αποστολές. Όλα θα κριθούν, φυσικά, από την ακριβή ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής.