Χίος: Το παρασκήνιο με την σύγκρουση των πλοίων – Η άρνηση των Τούρκων να δεχτούν βοήθεια
Το απόλυτο κρας τεστ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν η σύγκρουση των δύο φορτηγών πλοίων το μεσημέρι της Παρασκευής, στα 9 ναυτικά μίλια βόρεια –βορειοδυτικά της Χίου.
Το περιστατικό μπορεί να έγινε σε διεθνή ύδατα, ήταν όμως σε περιοχή που τα όρια για την έρευνα και διάσωση συμπίπτουν με το FIR της Αθήνας και, κατά συνέπεια, την αρμοδιότητα την έχουν οι ελληνικές Αρχές.
Στον τηλεοπτικό σταθμό του Action μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό σύγκρουσης των δύο πλοίων που σημειώθηκε κοντά στη Χίο. Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Κοκκάλας το περιστατικό ήταν δύσκολο από την αρχή μέχρι το τέλος.
Από την πρώτη στιγμή το συντονιστικό κέντρο έστειλε πληθώρα σκαφών στην περιοχή για να συνδράμουν της επιχείρηση
Συγκεκριμένα στο σημείο έσπευσαν 7 περιπολικά του λιμενικού , ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης ενώ υπήρξε και συνεργασία με τις ένοπλες Δυνάμεις. Διατέθηκε επίσης πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς επίσης και τρία ελικόπτερα super PUMA.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος από την αρχή δεν υπήρξε η συνεργασία που επιθυμούσαν οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση ήταν τόσο το πλήρωμα όσο και το πλοίο. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε Super Puma της Ελληνικής Αεροπορίας να πάει πάνω από το πλοίο και να κατέβει σε αυτό διασώστης του Λιμενικού σώματος ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές στο πλήρωμα ότι σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια θα τους την παράσχει μόνο το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές Αρχές καθώς βρίσκονται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.
Κατόπιν της απόφασης που ελήφθη από τις ηγεσίες, στο σημείο εστάλησαν drones, που παρείχαν live εικόνα, μαζί με τρία Super Puma, 6 πλωτά του Λιμενικού, ένα πλοίο Ανοιχτής Θάλασσας ΠΛΣ και ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, με συνέπεια, όπως επεσήμαναν στο protothema.gr επιχειρησιακά στελέχη «όταν τουρκικές ακταιωροί κατέπλευσαν στη θαλάσσια περιοχή της σύγκρουσης, βρέθηκαν μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Οι ελληνικές επιχειρησιακές δυνάμεις ήταν ανώτερες, 7 προς 1 με αποτέλεσμα οι Τούρκοι οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν είχαν επισήμως αρμοδιότητα, έμειναν παρατηρητές».
Τις κρίσιμες στιγμές της παρουσίας των ελληνικών δυνάμεων στο σημείο της σύγκρουσης, προέκυψε, ωστόσο, ένα άλλο θέμα.
Όταν το Λιμενικό επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους καπετάνιους των δύο πλοίων, ο ένας από αυτούς δεν ανταποκρίθηκε.
Τα στελέχη του Λιμενικού κατάλαβαν ότι ο καπετάνιος είχε επικοινωνία και έπαιρνε εντολές από τους Τούρκους αποφεύγοντας συνειδητά κάθε επικοινωνία με την ελληνική διασωστική ομάδα. Όπως διαπιστώθηκε, στο συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, ονόματι «ΑΝΤ» και σημαίας Βανουάτου, τα 10 από τα συνολικά 13 μέλη του πληρώματος ήταν Τούρκοι.
Και στην περίπτωση αυτή τα αντανακλαστικά των Ελλήνων ήταν πολύ γρήγορα. Διασώστης «κατέβηκε» από Super Puma στο κατάστρωμα και κατέστησε σαφές στον πλοίαρχο ότι το πλοίο βρίσκεται σε περιοχή όπου αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση έχει η Ελλάδα και η μόνη βοήθεια μπορεί να του δοθεί από τις ελληνικές αρχές.
Μεγάλο ρήγμα σε ένα από τα πλοία μετά τη σύγκρουση
Ένα μεγάλο ρήγμα στη δεξιά του πλευρά φέρει το ένα από τα δύο φορτηγά πλοία, σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης, που συγκρούστηκαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στα ανοιχτά της Χίου.
Σύγκεκριμένα το πλοίο με σημαία Βανουάτου, στο οποίο βρίσκονται 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, υπέστη σοβαρές ζημιές ωστόσο αρνήθηκε νωρίτερα τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών και κατευθύνεται προς τα παράλια της Τουρκίας.
Συνολικά 32 άτομα πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί, επιβαίνουν στα δύο φορτηγά πλοία, χωρίς αναφερθεί κάποιος τραυματισμός ούτε εισροή υδάτων.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:
«Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου «ΑΝΤ» σημαίας Βανουάτου με δεκατρείς (13) αλλοδαπούς πλήρωμα, με το Φ/Γ πλοίο «POTENTIA», σημαίας Σιγκαπούρης με δεκαεννέα (19) αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου, σε Διεθνή Ύδατα, εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.
Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά (07) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ συνέδραμαν επίσης ένα (01) πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.
Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το δεύτερο ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στην περιοχή, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».
Σε νεότερη του ανακοίνωση το Λιμενικό αναφέρει ότι το ένα πλοίο κατέπλευσε στη Σμύρνη και το άλλο στη Μάλτα.
Η ανακοίνωση:
«Αναφορικά με τη σύγκρουση του Φ/Γ πλοίου ”ΑΝΤ” σημαίας Βανουάτου με το Φ/Γ πλοίο ”POTENTIA” σημαίας Σιγκαπούρης, μεσημβρινές ώρες την 02/06/2023, στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. βόρεια βορειοδυτικά ν. Χίου σε Διεθνή Ύδατα και εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, γίνεται γνωστό ότι το μεν Φ/Γ πλοίο ”ΑΝΤ” σημαίας Βανουάτου κινήθηκε αυτοδυνάμως με τη συνοδεία περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς τον λιμένα Σμύρνης, όπου και εξήλθε με ασφάλεια από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ το πλοίο ”POTENTIA” σημαίας Σιγκαπούρης κινήθηκε αυτοδυνάμως με προορισμό λιμένα Μάλτας.
Από το συμβάν δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ατόμων».
Ποια είναι τα δύο πλοία που συγκρούστηκαν
Το ένα πλοίο ονομάζεται ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου και σε αυτό επιβαίνουν 13 άτομα πλήρωμα. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία.
Το άλλο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης ονομάζεται Potentia και επιβαίνουν σε αυτό 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία.
Τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε διεθνή ραδιοσυχνότητα με αποτέλεσμα να ενημερωθεί και η ελληνική και η τουρκική πλευρά.
Sakız Adası’nın 9 mil kuzeybatısında Vanuatu Bayraklı Türk sahipli ve 13 Türk personeli bulunan yüksüz ANT isimli gemi ile Singapur Bayraklı POTENTIA isimli gemi çatışmış olup, ANT gemisi 1 nolu ambarından su almaktadır. pic.twitter.com/kTfA0oJvS7
— DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (@denizcilikgm) June 2, 2023