Τσίπρας/Ανεβαίνει η εκλογική συσπείρωση – Η “έκπληξη” και οι… “παιδικές ασθένειες”
Σε συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους ψηφοφόρους ο Αλέξης Τσίπρας για να μην πετύχουν τα σχέδια Μητσοτάκη για μονοκρατορία του ενός κόμματος. Ζητήματα όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού και η λεηλασία των εισοδημάτων τίθενται ως μείζονα διλήμματα για την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Εγκαταλείπεται η έννοια της κεντροαριστεράς και επιστρέφουν οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να μην σηκώνει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη με την απόσταση που τους χωρίζει να διευρύνεται πλέον σε σημείο αγεφύρωτο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους νέους επικοινωνιακούς και στρατηγικούς συμβούλους του ανεβάζει τον πήχη για τις κάλπες βάζοντας στόχο ακόμη και την ανατροπή των συσχετισμών, παρά τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τη πρώτη ΝΔ και τη μεγάλη εκλογική βουτιά στα ποσοστά του.
- Αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την εγκαθίδρυση μιας Δημοκρατίας του ενός κόμματος όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Ουγγαρία και ταυτόχρονα το στόχο του κ. Μητσοτάκη να έχει στην επόμενη Βουλή πολλά και μικρά κόμματα. Και μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση όπως σημειώνει δεν μπορεί να αποτελέσει το ισχυρό θεσμικό αντίβαρο.
Τα εκλογικά διλήμματα ενέχουν από τη φύση τους και το στοιχείο του φόβου. Αναπόφευκτα η ηγεσία της Κουμουνδούρου θέτει το νέο δίλημμα μπροστά στο φόβο της παντοδυναμίας μια ανεξέλεγκτης ΝΔ που στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης ατζέντας έχει την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού και την εμπορευματοποίησή του.
- Δείγμα γραφής η ΝΔ έχει ήδη δώσει με τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κοινωνία για τα σχέδια κατακερματισμού των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Στη μάχη της συσπείρωσης ο Αλέξης Τσίπρας έχει πιάσει το νήμα από την αρχή και σε μια προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει τα χαμένα ακροατήριά του από τις κάλπες της 21ης Μαΐου τονώνει τα χαρακτηριστικά ταξικότητας που πρέπει να έχει η επόμενη ψήφος.
“Παδικά” φαινόμενα και η… έκπληξη
Μέχρι τώρα πάντως είναι κοινή η παραδοχή ότι το μοντέλο επικοινωνίας που έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να αποδίδει. Οι εμφανίσεις του συντονιστή της εκλογικής επιτροπής έχουν αλλάξει την εικόνα με τον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Διονύση Τεμπονέρα να προκαλεί θετικό σχολιασμό από φίλους και εχθρούς.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει απαλλαγεί ακόμη από τις παιδικές του ασθένειες.
- Στελέχη που δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ή αρνούνται σε τελική ανάλυση το χαρακτήρα κόμματος εξουσίας για το ΣΥΡΙΖΑ προβαίνουν άκριτα σε κρίσεις δημοσίως για λαγαριασμό του κόμματος ή σε πρωτοβουλίες που δίνουν νέες λαβές για επιθέσεις από τη ΝΔ.
Από τη μια ήταν ο δημοτικός σύμβουλος που δεν συμβουλεύτηκε κανένα στο κόμμα για το χειρισμό του ψηφίσματος για τον φυλακισμένο Μπελέρη στη Χειμάρρα ή το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τον επικεφαλής του παρατηρητηρίου των συμφωνιών για το Ελσίνκι Παναγιώτη Δημητρά που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος.
- Και από την άλλη πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος στο ΣΚΑΪ δεν δίστασε να ανοίξει και εκείνος και πάλι τη λαθολογία της προηγούμενης περιόδου σε μια φάση μάλιστα που η συζήτηση στην οποία μετείχε δεν είχε καν αυτό το ζητούμενο.
Κάναμε λάθος και επενδύσαμε στο φόβο είπε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας έτσι δημόσια την κριτική που ασκείται από την πευρά της Ομπρέλας για την καμπάνια της περασμένης περιόδου με τα σκοτεινά σποτ.
- Το ζήτημα του ψηφίσματος για τον Μπελέρη έθεσε σε συναγερμό τον 6ο όροφο με την Κουμουνδούρου να καλεί σε συνάντηση την κοινότητα των Χειμαρριωτών και τον γιο του Πέτρο να συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μπορεί τα φαινόμενα αυτά να είναι μικρής κλίμακας ζητήματα ωστόσο στο πεδίο της αναπαραγωγής είναι και εκείνα που πολλές φορές επαναφέρουν την εικόνα πολυφωνίας που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο θέλει να αποτινάξει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας για να ανακάμψει εκλογικά.