Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός – Σήμα για νέα αύξηση επιτοκίων
Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, αλλά αυτό δεν θα σταματήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας από το Ανόβερο, ουσιαστικά προανήγγειλε τις εξελίξεις μαζί με την πρόβλεψη πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. «Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό. Είμαστε αποφασισμένοι να τον μειώσουμε πίσω στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ξεκαθαρίσαμε ακόμα ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να μειώσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης, συνολικά 3,25%, το περασμένο έτος για να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών.
Οι αγορές προβλέπουν 85% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης όταν η ΕΚΤ συνεδριάσει στις 15 Ιουνίου, ενώ άλλη μια αύξηση 25 μ.β. αναμένεται τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Τα στοιχεία έδειξαν την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο από 7,0% τον Απρίλιο, κάτω από τις προσδοκίες για 6,3% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των οικονομολόγων.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, αλλά ο κύκλος αυτός δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Οι τιμές των τροφίμων παραμένουν στα ύψη
Εξάλλου, σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές των τροφίμων, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός αλλά και οι τιμές ενέργειας υποχωρούν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάιο.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» εμφανίζει σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των κατηγοριών – συνεχίζοντας σε διψήφιο ποσοστό – στο 12,5% (συσκευασμένα τρόφιμα 13,4% και μη συσκευασμένα τρόφιμα 9,6%) τον Μάιο. Ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023, βρισκόταν στο 13,5%, ωστόσο έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2022 είχε διαμορφωθεί στο 7,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αργή αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αποτελεί ένα γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.