Κόσοβο: Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση – Έτοιμο το ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερους στρατιώτες

Κόσοβο: Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση – Έτοιμο το ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερους στρατιώτες

Έτοιμο να στείλει περισσότερους στρατιώτες στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε το ΝΑΤΟ, την ώρα που δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας αυτήν την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή η Πρίστινα και το Βελιγράδι ανταλλάζουν κατηγορίες για πυροδότηση των εντάσεων στην περιοχή. Η αναταραχή εντάθηκε στην περιοχή μετά τις εκλογές του Απριλίου που μποϊκόταραν οι Σέρβοι δίνοντας τη νίκη σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού, σε υποψήφιους αλβανικής εθνότητας η οποία αποτελεί το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου.

Το γεγονός ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα παρότι έλαβαν μόλις το 3,5% των ψήφων προκάλεσε επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένθερμο υποστήριξη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008. Ως αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Πρίστινα από άσκηση του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μιλάει με τις δύο πλευρές.

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε εγρήγορση. Το μήνυμά μας προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι πως πρέπει να δεσμευθούν με καλή πίστη στον διάλογο που οργανώνει η ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στο Όσλο.

Είπε πως η συμμαχία είναι έτοιμη να στείλει και περισσότερους στρατιώτες επιπλέον των 700 που είναι ήδη καθ’ οδόν για να ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη των 4.000 ειρηνευτών στο Κόσοβο, μετά τον τραυματισμό 30 μελών της ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβων διαδηλωτών τη Δευτέρα.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου ενάντια στη διακυβέρνηση των Σέρβων.

Η Σερβία χρειάζεται να συμβιβαστεί με το παρελθόν της, δήλωσε η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι στο Reuters, το περιθώριο ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στη Μολδαβία, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο υποστηρίζοντας «εγκληματικές συμμορίες» στον βορρά.

Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής στη Μολδαβία, ο Βούτσιτς είπε πως το Κόσοβο θα πρέπει να αποσύρει τους «λεγόμενους δημάρχους» σε τέσσερις δήμους και είπε πως ένα τέτοιο βήμα θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης.

Οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κόσοβο ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013 για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Στη βόρεια πόλη Λεπόσαβιτς, στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο όπου βρίσκεται από τη Δευτέρα ένας από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους, Σέρβοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και ύψωσαν τη σερβική σημαία πάνω σε έναν φράχτη.

Στις τρεις άλλες περιοχές –Ζούμπιν Πότοκ, Ζβέτσαν και Βόρεια Μιτρόβιτσα– οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι δεν εργάζονται από τα γραφεία τους στα δημαρχεία, συμβάλλοντας να διατηρηθεί η ηρεμία στις πόλεις αυτές.

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του σχεδόν μια δεκαετία αφότου οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εκδίωξαν την αστυνομία και τον στρατό της Σερβίας από εκεί. Η Σερβία και κάπου 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο δεν αναγνωρίζουν την Πρίστινα και εξακολουθούν να θεωρούν το Κόσοβο τμήμα της Σερβίας.

Σχετικά Άρθρα