Οργή Πούτιν για την ουκρανική επίθεση στη Μόσχα

Οργή Πούτιν για την ουκρανική επίθεση στη Μόσχα

Ίσως για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (μετά τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022), οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν μέχρι τη… Μόσχα. Οπως ανέφεραν οι ίδιες οι ρωσικές αρχές που επικαλείται το Reuters, οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη – τα οποία φέρονται να εκτοξεύτηκαν από το Κίεβο – κατάφεραν πλήγματα την Τρίτη σε πλούσιες συνοικίες της ρωσικής πρωτεύουσας, στις οποίες διατηρούν κατοικίες ο πρόεδρος Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μία πολύ επικίνδυνη επίθεση, την πιο επικίνδυνη που δέχθηκε η χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Μόλις στια αρχές drones είχαν πλήξει το Κρεμλίνο, χτύπημα που κατά τους Ρώσους είχε στόχο τον ίδιο τον Πούτιν.

Η ουκρανική πλευρά δεν επιβεβαίωσε ότι τα drones ανήκουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά ένας εκ των βοηθών του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε χαρακτηριστικά ότι “παρακολουθούμε τα γεγονότα ευχαριστημένοι”. Επιβεβαίωσε εμμέσως με λίγα λόγια…

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι τα ουκρανικά drones στόχευαν αμάχους και εμποδίστηκαν με ηλεκτρονικά μέσα. Εξ αυτών πέντε καταρρίφτηκαν. Συνολικά τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ουκρανία επιχείρησε να εκφοβίσει και τους Ρώσους πολίτες, κάνοντας λόγο για τρομοκρατική πράξη, και συμπλήρωσε ότι η αεράμυνα στη ρωσική πρωτεύουσα θα ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες.

  • «Το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε τον δρόμο του εκφοβισμού της Ρωσίας, του εκφοβισμού των Ρώσων πολιτών. Αυτό είναι ένα σαφές γνώρισμα τρομοκρατικής δραστηριότητας», είπε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν «πολιτικούς στόχους» και ότι η αντιαεροπορική άμυνα της ρωσικής πρωτεύουσας θα ενισχυθεί.

Η Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι δεν υποστηρίζει τις επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και πως επικεντρώνεται στο να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακαταλάβει τα εδάφη της. «Είδαμε τις ειδήσεις και εξακολουθούμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το τι συνέβη. Κατά κανόνα, δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας» ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει με τα αυστηρότερα των μέτρων, ενώ κατηγόρησε τη Δύση πως στηρίζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι, που έχει σκοπό να καταστρέψει οτιδήποτε ρωσικό, στηρίζει την Ουκρανία στην γενοκτονία που διαπράττει. Έξαλλος ο Γεβγένι Πριγκόζιν, για άλλη μια φορά, έστρεψε τα βέλη του κατά του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

  • Από την άλλη πλευρά η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δέχθηκε χτυπήματα από αέρος για τρίτη φορά μέσα σε 24ώρες. Στο Κίεβο συγκεκριμένοι στόχοι, που αφορούν συνήθως πολιτικά πρόσωπα αλλά όχι μόνο, έχουν χτυπηθεί ουκ ολίγες φορές από ρωσικά drones.

Τον Μάιο οι σχετικές επιθέσεις μετρήθηκαν στις 17.

Στο υπόλοιπο έδαφος της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά της χώρας, σκοτώθηκαν από τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 34, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο παιδιά.

Η επίθεση εναντίον της Μόσχας πραγματοποιήθηκε μερικές εβδομάδες αφού το Κρεμλίνο επλήγη από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Και για αυτή την επίθεση, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία. Πάντως, η τελευταία επίθεση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο σημείο καμπής, σε μια σύγκρουση που το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θα απειλήσει ποτέ τις ζωές των απλών Ρώσων.

Αν και δεν αποδέχεται την εμπλοκή της, ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν εκτιμάει ότι η Ουκρανία είναι πίσω από την επίθεση:

«Οι σημερινές επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Μόσχα είναι μια απόδειξη της ολοένα μεγαλύτερης εμβέλειας της Ουκρανίας στη διεξαγωγή επιχειρήσεων κρούσης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιος πραγματοποίησε την επίθεση. Η επίθεση στη Μόσχα μπορεί να σχεδιάστηκε απευθείας από τους Ουκρανούς ή να χρηματοδοτήθηκε από αυτούς. Ή μπορεί να διεξήχθη από δυσαρεστημένους Ρώσους που εμπνεύστηκαν από την αντίσταση της Ουκρανίας ενάντια στον Πούτιν. Ανεξάρτητα από αυτό, αυτό το τελευταίο χτύπημα δείχνει πώς οι Ουκρανοί έχουν προσαρμόσει και επεκτείνει τις επιχειρησιακές και στρατηγικές τους δυνατότητες χτυπήματος από τον Φεβρουάριο του 2022», αναφέρει.

«Η στρατηγική προσαρμογή, τουλάχιστον θεωρητικά, θα πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της στρατηγικής αποτελεσματικότητας της δύναμης που αναλαμβάνει να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές. Αυτή η έννοια της στρατηγικής αποτελεσματικότητας είναι σημαντική κατά τη διερεύνηση της απόδοσης της Ουκρανίας στον πόλεμο. Συνεχώς καινοτομεί και προσαρμόζεται για να βελτιώσει τις επιδόσεις της έναντι του ρωσικού στρατού. Παράλληλα, διατηρεί και ενισχύει την παγκόσμια επιρροή και τις διπλωματικές της εκστρατείες», συνεχίζει.

Σύμφωνα πάντως με τον Ράιαν, η προσαρμοστικότητα γίνεται πιο δύσκολη από την εγγενή ακαταστασία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μεγάλης κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων που απορροφούν μάζες δυναμικού και εθνικούς πόρους.

Σχετικά Άρθρα