Έβρος: Νέα στοιχεία για τους συνοριοφύλακες – Πώς συνεργάζονταν με Τούρκους διακινητές
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως για την σοκαριστική υπόθεση των πέντε συνοριοφυλάκων, οι οποίοι διευκόλυναν, ένεκα αμοιβής παράνομους μετανάστες να περνούν από τα σύνορα του Έβρου στο ελληνικό έδαφος. Όπως έγινε γνωστό από την Ελληνική Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την δράση τους. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Έλληνες συνοριοφύλακες χρησιμοποιούσαν ακόμα και τις θερμικές τους κάμερες για να εντοπίζουν τους μετανάστες, αλλά γνώριζαν ακόμα και τον ρόλο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN, γνώριζαν πολύ καλά πως οι τουρκικές Αρχές όχι μόνο έκαναν τα «στραβά μάτια» αλλά ήταν σε αγαστή συνεργασία με τους Τούρκους παράνομους διακινητές.
Από την δικογραφία φαίνεται ότι οι πέντε συλληφθέντες συνοριοφύλακες ήταν μέλη αυτής της μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης και πολλές φορές έπαιρναν από τους Τούρκους διακινητές το «πράσινο φως». Συγκεκριμένα οι στρατοχωροφύλακες από την απέναντι όχθη του Έβρου τους ενημέρωναν ότι έχουν επιτρέψεις στους παράνομους μετανάστες να φύγουν από την Τουρκία και να περάσουν στην Ελλάδα.
Η αποκαλυπτική συνομιλία: «Μου είπε ότι είναι τα δικά μας»
Το OPEN έφερε στο φως και χαρακτηριστική συνομιλία των κατηγορούμενων αστυνομικών η οποία έχει καταγραφεί και φαίνεται πως αποδεικνύουν αυτή την κατηγορία. Στην συγκεκριμένη συνομιλία ο ένας εκ των πέντε συλληφθέντων μιλά με συγκατηγορούμενο του και του αναφέρει:
«Μου είπε τώρα αυτός (σ.σ ο συνεργαζόμενος Τούρκος) ότι τους άφησε ο στρατός και ετοιμάζονται να περάσουν. Τα δικά μας είναι έχουμε ενημέρωση είναι τα δικά μας.
Με την έκφραση «τα δικά μας» ο Έλληνας συνοριοφύλακας αναφέρεται σε παράτυπους μετανάστες τους οποίους είχε αναλάβει να περάσει στο ελληνικό έδαφος έναντι χρηματικής αμοιβής.
Χρησιμοποιούσαν θερμικές κάμερες για να τους αφήνουν να περνούν
Σύμφωνα με την Μίνα Καραμήτρου οι κατηγορούμενοι είχαν λάβει από την υπηρεσία τους όλα τα τεχνικά μέσα, για να περιπολούν στα σύνορα της χώρας, εκείνοι χρησιμοποιούσαν τις θερμικές τους κάμερες για να εντοπίζουν τα καραβάνια των μεταναστών και στη συνέχεια τους βοηθούσαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
Όσο περνά ο καιρός γίνονται γνωστές στις ελληνικές Αρχές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Τούρκο δουλέμπορο τον αποκαλούσαν «κομάντο» ή «κατσάκι».
Ακόμα και από την άδεια τους γυρνούσαν για να προειδοποιήσουν τους διακινητές για τις αστυνομικές επιχειρήσεις οι αστυνομικοί που κατηγορούνται πως διευκόλυναν την είσοδο παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα – βέβαια – με το αζημίωτο.
Συγκεκριμένα, δύο από τους αστυνομικούς και, ενώ, είχαν πάρει άδεια για προσωπικούς λόγους – εμφανίστηκαν στο τμήμα και δήλωσαν πως θέλουν να συμμετέχουν σε μία επιχείρηση. Όπως προκύπτει από την έρευνα των αστυνομικών, οι ίδιοι είχαν ραντεβού με τους δουλέμπορους και ήθελαν να τους προειδοποιήσουν για τον σχεδιασμό της αστυνομίας στα σύνορα.
Μάλιστα, οι συλληφθέντες έφταναν στο σημείο να συλλάβουν σε ορισμένες περιπτώσεις τους μετανάστες και αφού του κρατούσαν για λίγο – πάντα σε συνεννόηση με τους διακινητές – και γινόταν μία υποτυπώδης ταυτοποίηση των στοιχείων τους, στη συνέχεια τους άφηναν ελεύθερους.
Οι πιστωτικές «κάρτες» φαντάσματα
Ήδη έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους 5 αστυνομικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται τις κατηγορίες. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και 2 κάρτες ψηφιακής τράπεζας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις κάρτες οι αστυνομικοί ένιωθαν – όπως φαίνεται – ασφαλείς πως σε περίπτωση άρσης του τραπεζικού απορρήτου θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει καταγραφή των χρηματικών συναλλαγών. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από τους αποκαλυπτικούς διαλόγους τους.
- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Εγώ πρέπει να τα δικαιολογήσω τα λεφτά, αν μου πουν που τα βρήκα; Πρέπει να φαίνεται στο πόθεν έσχες.
- ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΔΡΑΣ: Έχετε και τα πόθεν έσχες εσείς οι αστυνομικοί.
- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ: Κατάλαβες; Εγώ πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο, γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά. Θα μου πουν «που βρήκες αυτά τα λεφτά και το πήρες;»
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, 3 από τους 5 συλληφθέντες αστυνομικούς είχαν υπηρετήσει και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για περίπου ένα χρόνο, στην οποία είχαν αποσπαστεί το 2018.