Έρευνα GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο – Τι άποψη έχουν οι πολίτες για γιατρούς και ΕΣΥ

Έρευνα GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο – Τι άποψη έχουν οι πολίτες για γιατρούς και ΕΣΥ

Ικανοποίηση αισθάνεται το 41,5% των συμμετεχόντων σε έρευνα της GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία επιλέγει ιδιώτη γιατρό ή κλινική και αξιολογεί αρνητικά την οργάνωση στη Δημόσια Υγεία αλλά θετικά γιατρούς και νοσηλευτές. Η έρευνα διεξήχθη στις 13 περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1.198 πολιτών και 700 γιατρών.

Οι γιατροί από την πλευρά τους, σε αντίθεση με το κοινό, αξιολογούν αρνητικά σε ποσοστό 49,7% το σύστημα υγείας της χώρας, και θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος.

Η… διαφορετική ματιά γιατρών και κοινού εντοπίζεται σχεδόν σε κάθε έκφανση του συστήματος υγείας, μέσα από κάθε ερώτηση της δημοσκόπησης. Ειδικότερα, σε ερώτηση «είσαστε γενικά ικανοποιημένος» και «πώς αξιολογείτε το σύστημα υγείας» το κοινό απαντά σε ποσοστό 41,5% ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας, το 31,2% δηλώνει δυσαρεστημένο και το 26,3% είναι… κάπου στη μέση. 

Περισσότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι γυναίκες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή, καθώς όπως προκύπτει, το ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες Υγείας είναι μικρότερο στις Περιφέρειες Αττικής (25,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (26,%), όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειονότητα των δομών Υγείας, σε σχέση με τις υπόλοιπες (48,2%).

Οι γιατροί από την πλευρά τους αξιολογούν κατά πλειοψηφία (49,7%) αρνητικά το σύστημα Υγείας. Το 25,7% το αξιολογεί θετικά και το 22,9% ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 75% των γιατρών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα αξιολογούν αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας.

Δημόσια υγεία

Συγκεκριμένα για τη Δημόσια Υγεία, το 40,6% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι και το 34,7% δυσαρεστημένοι. 

Από αυτούς που δήλωσαν ικανοποιημένοι, το 87% λέει ότι η αίσθηση του αυτή οφείλεται στο πολύ καλό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού, το 69,8% στο καλό επίπεδο του νοσηλευτικού προσωπικού, το 45,5% στην καλή οργάνωση, το 19,6% στον καλό εξοπλισμό, το 8.9% στις καλές κτιριακές εγκαταστάσεις και το 6,7% στην καλή αναλογία προσωπικού και ασθενών. 

Από την άλλη ο βασικός λόγος δυσαρέσκειας των πολιτών είναι η όχι καλή οργάνωση σε ποσοστό 74%. Το 52,4% δηλώνει δυσαρεστημένο με την όχι καλή αναλογία προσωπικού ασθενών και λιγότεροι είναι αυτοί που αξιολογούν αρνητικά το επίπεδου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Γιατροί: Πώς κρίνουν τις αλλαγές στη νομοθεσία και ποιο είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα

Μοιρασμένες είναι οι αντιδράσεις για τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία για την υγεία από την πλευρά των γιατρών. Ειδικότερα, το 37,7% τις αξιολογεί θετικά και το 34,9% αρνητικά. 

Σε ποσοστό 58,9% οι γιατροί απάντησαν ότι ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ενώ το 41,1% απάντησε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος. Δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι γενικότερες υλικοτεχνικές ελλείψεις στο Δημόσιο. 

Εντυπωσιακό το ποσοστό των γιατρών που δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν και μετά τα 67 μετά τις μειώσεις στις συντάξεις. Ειδικότερα, το 56% λέει ότι θα συνεχίσει να δουλεύει, το 23,4 ότι θα συνταξιοδοτηθεί στην ώρα του και μόλις το 4% θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. 

Κοροναϊός και ιδιωτικά νοσοκομεία

Θετικά αποτιμούν οι συμμετέχοντες τη λειτουργία του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Το 48,8% δήλωσε ικανοποιημένο, το 24,6% δυσαρεστημένο και το 22,5% ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο. 

Μικρό προβάδισμα με 40,6% έχουν τα ιδιωτικά ιατρεία έναντι 31,6% των νοσοκομείων στις επιλογές των ερωτηθέντων για την ιατρική τους περίθαλψη και η συντριπτική πλειοψηφία (84,3%) όσων επισκέφθηκαν ιδιώτη γιατρό ή κλινική δηλώνουν ικανοποιημένοι. 

Σταθερή ή καλύτερη βλέπει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας τα τελευταία δύο με τρία χρόνια η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ενώ για το 22,6%  η ποιότητα έχει χειροτερεύσει. 

Κόστος υπηρεσιών και προσωπικός γιατρός

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 65,1% θεωρεί ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί. 

Ο προσωπικός γιατρός είναι ένας θεσμός που απασχόλησε την έρευνα με το 66,2% των συμμετεχόντων να έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία, το 17,8% να προτίθεται να εγγραφεί και το 11,7% να δηλώνει πως δεν θα το κάνει.

Οι γιατροί από την άλλη, δεν αντιμετωπίζουν θετικά τις ρυθμίσεις για τον οικογενειακό γιατρό. Το 42,97% απάντησε ότι τις αξιολογεί αρνητικά, το 31,4% θετικά και το 22,9% ούτε θετικά ούτε αρνητικά. 

Σχετικά Άρθρα