Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο – Η απάντηση της

Σπυράκη: Άρση της ασυλίας της αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο – Η απάντηση της

Να αρθεί η ασυλία της ευρωβουλευτή, Μαρίας Σπυράκη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, από τα 16 παρόντα μέλη, εννέα ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας (S&D, RE και Πράσινοι), έξι ψήφισαν κατά (ΕΛΚ και ECR) ενώ δύο απείχαν (ID).

Σημειώνεται πως επιστολή από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor’s office) με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022 είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη λόγω της εν εξελίξει έρευνας για «γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται πως φέρεται να υπήρξαν παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις:

  • Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (Accredited Ρarliamentary Αssistant – APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του
  • Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο, και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για το δεύτερο

Πάντως, η Μαρία Σπυράκη έχει εξοφλήσει στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά.

Η απάντηση της Μαρίας Σπυράκη

Η Μαρία Σπυράκη προέβη σε δήλωση σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας της, η οποία ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και αναρτήθηκε σήμερα. H Επιτροπή απεφάνθη έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕΡΡΟ) στις 15/12/2022. Συγκεκριμένα, στη γραπτή της δήλωση, η κ. Σπυράκη αναφέρει:

«Δεν “κρύφτηκα” πίσω από την ασυλία μου. Αντίθετα, με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων (JURI) ζήτησα την άρση της ασυλίας μου και την επίσπευση της διαδικασίας. Ουδέποτε κατηγορήθηκα για λήψη αμοιβών συνεργατών μου ή παράνομη εκταμίευση κονδυλίων του προϋπολογισμού. Δεν έχω καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη Δικαιοσύνη».

Βάσει του Κανονισμού, η εισήγηση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων πρέπει τώρα να εγκριθεί με ψηφοφορία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικά Άρθρα