Ρόδος: Η απάντηση της Fraport για το πλημμυρισμένο αεροδρόμιο και τους κουβάδες

Ρόδος: Η απάντηση της Fraport για το πλημμυρισμένο αεροδρόμιο και τους κουβάδες

Στην «ασυνήθιστα έντονη καταιγίδα», αλλά και σε «άγνωστα μέχρι πρότινος ελαττώματα στην οροφή» αποδίδει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Fraport Greece, η εταιρία λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τις τριτοκοσμικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή με εργαζομένους του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα νερά που έσταζαν στον πλήρως ανακαινισμένο αερολιμένα με …κουβάδες και σφουγγαρίστρες. Λίγα λεπτά βροχής ήταν αρκετά για γεμίσει ο εσωτερικός χώρος του αεροδρομίου με νερά, κάτι το οποίο όπως επισημαίνεται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει καθώς σχεδόν κάθε φορά που η βροχόπτωση είναι έντονη, ο αερολιμένας βάζει νερά.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα και η Fraport Greece, σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί με τον δήμο για την αποκατάσταση των προβλημάτων του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η ασυνήθιστα έντονη καταιγίδα που έπληξε χθες την ευρύτερη περιοχή της Ρόδου είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν άγνωστα μέχρι πρότινος ελαττώματα στην οροφή εντός του αεροδρομίου Ρόδου «Διαγόρας», αλλά και στον εξωτερικό χώρο αυτού. Ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αερολιμένα εργάζεται για την άμεση επίλυση του ζητήματος και σε στενή συνεργασία με τον Δήμο θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου».

Τόσο η τοπική κοινωνία όσο και αεροπορικές πηγές, πάντως, σημειώνουν πως αυτό το περιστατικό δε δικαιολογείται σε έναν αερολιμένα πλήρως και τόσο πρόσφατα ανακαινισμένο, ο οποίος μάλιστα υποδέχεται εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο αποτελώντας και μία βασική πύλη εισόδου στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι διακινηθέντες επιβάτες το 2022 στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» έφτασαν σχεδόν τα 5,9 εκατομμύρια, ενώ μόνο το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 491,411 σημαντικά αυξημένη από τους 317,844 επιβάτες που είχαν διακινηθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αναβάθμισης του αερολιμένα, για τα οποία είχε συμβατική υποχρέωση η Fraport Greece ολοκληρώθηκαν το 2020. Συνολικά για τα 14 αεροδρόμια το επενδυτικό πρόγραμμα αφορούσε έργα ύψους 440 εκατ. ευρώ και τα έργα ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2021.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Ρόδου τα έργα αναβάθμισης αφορούσαν:

– Πλήρη ανακαίνιση του αεροσταθμού

– Αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών

– Κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού

– 15% αύξηση των σημείων check-in (από 40 σε 45)

– 15% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 18)

 70% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου (από 7 σε 12)

– 25% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών

– Εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών

– Κατασκευή νέου φυλακίου ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών

– Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και χώρου στάθμευσης οχημάτων

Σε ερώτηση του «Έθνους» εάν αυτού του είδους οι βασικές αστοχίες μπορούν να δικαιολογηθούν ύστερα από μία ανακαίνιση αυτού του μεγέθους, πηγές της εταιρίας επεσήμαναν πως πρόκειται για αστοχίες που οφείλονται κυρίως στην παλαιότητα της κατασκευής του υφιστάμενου κτιρίου προσθέτοντας πως «ακόμα και σε μία πλήρως ανακαινισμένη κατασκευή, όταν παρατηρείται μια τόσο έντονη βροχόπτωση, είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα». Συμπλήρωναν μάλιστα ότι για την κατάσταση ευθύνεται και η ποιότητα των αποστραγγιστικών έργων εκτός του χώρου του αεροδρομίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο παραχωρησιούχος επ ουδενί δεν πετά το μπαλάκι του προβλήματος στον δήμο. Αντιθέτως διαβεβαιώνουν ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να μην επανεμφανιστούν τέτοιες εικόνες.

Να σημειωθεί ότι εικόνες με πλημμυρισμένους χώρους είχαν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο οι ισχυρές καταιγίδες είχαν ως αποτέλεσμα να στάζουν οι οροφές των κατασκευών Terminal 1 και Terminal 2 του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Και στην περίπτωση αυτή είχαν τοποθετηθεί μπλε λεκάνες ώστε να συγκεντρώνεται το νερό που έπεφτε στο εσωτερικό του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με την Fraport Greece, πάντως, τα προβλήματα στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης έχουν πλέον αποκατασταθεί πλήρως.

Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων έναντι τιμήματος 1,23 δισ. ευρώ και ετήσιου μισθωματος 22,9 εκ. ευρώ και ποσού που αντιστοιχεί στο 28,6% του EBITDA, είχε θεωρηθεί η «μητέρα των ιδιωτικοποιήσεων».

Το καλοκαίρι του 2021 επικυρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ αποζημίωση ύψους 177,9 εκ. ευρώ για τις απώλειες εσόδων από την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Η αποζημίωση είχε οριστεί ότι θα καταβληθεί με συμψηφισμό καθώς ο παραχωρησιούχος δε θα κατέβαλε την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021, ενώ είχε επίσης συμφωνηθεί «υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μη καταβολής της ανωτέρω αμοιβής και για το έτος 2022».

Επιπλέον σε εκκρεμότητα βρίσκεται και μία πρόσθετη αποζημίωση ύψους 27 εκ. ευρώ που ακολούθησε προσφυγή του παραχωρησιούχου επειδή όπως είχε επισημάνει, είχε παραλάβει τα αεροδρόμια σε δυσμενέστερη από τη συμφωνηθείσα κατάσταση. Η Fraport ειχε αρχικά διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο, με την Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών να καταλήγει στο συμπέρασμα πως ένα εύλογο ποσό αποζημίωσης ανέρχεται στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), εκτίμησε ότι κακώς επιδικάστηκε από την Επιτροπή αυτή η αποζημίωση αφήνοντας, πάντως, χαραμάδα αποπληρωμής του ποσού από το Ελληνικό Δημόσιο εφόσον προσκομίζονταν τα απαραίτητα τιμολόγια ανά αερολιμένα.

Εργαζόμενοι κρατικών αεροδρομίων: Αν μαζεύαμε νερά με κουβάδες σε κρατικό αερολιμένα, θα είχε πάρει φωτιά το σύμπαν

«Αν ήταν υπό κρατικό έλεγχο το αεροδρόμιο της Ρόδου, δε θα είχαν τελειωμό οι αντιδράσεις για το Δημόσιο που αφήνει εγκαταλελειμμένους τους αερολιμένες, που δε διαθέτει χρήματα για τα απαραίτητα έργα δυσφημίζοντας την εικόνα της χώρας», επισημαίνει στο «Έθνος» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Κώστας Μηνάς.

Σημειώνει ότι περιστατικά πλημμύρας έχουν επαναληφθεί και στο παρελθόν σε αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece σημειώνοντας με νόημα ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και άλλων αεροδρομίων.

«Μόλις πέρυσι είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες με ανεμιστήρες στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου», προσθέτει.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι την ίδια στιγμή, το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δείχνει μία τρομερή δυσκαμψία με αποτέλεσμα να τα κρατά πίσω: «Για την παραμικρή προμήθεια πρέπει να γίνει διαγωνισμός κεντρικά. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη πρόσφατα στην Πάρο όταν χάλασε κλειδαριά του αεροδρομίου και αναγκάστηκαν ξανά να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι εργαζόμενοι προκειμένου να μη μείνει ξεκλείδωτος ο αερολιμένας καθώς από την υπηρεσία τους έλεγαν ότι πρέπει να προκηρυχθεί κεντρικά διαγωνισμός για όλα τα αεροδρόμια! Το ίδιο συμβαίνει και με τη μετάβαση των εργαζομένων για την αποκατάσταση βλαβών που συχνά σε πρώτη φάση γίνεται με δαπάνες των εργαζομένων προκειμένου να φύγουν εγκαίρως. Για όλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου ήταν ενημερωμένη, αλλά δεν προχωρά σε καμία αλλαγή».

Ο ίδιος μιλά και για την αύξηση των ημερών μετακινήσεων στις 180, η οποία ψηφίστηκε λίγο καιρό πριν η προηγούμενη Βουλή ολοκληρώσει τις εργασίες της: «Μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία όμως παρέμεινε μισή και ως εκ τούτου είναι ανεφάρμοστη εξαιτίας μιας διατύπωσης στο νόμο, σύμφωνα με την οποία αφορά μόνο στους εργαζομένους που απασχολούνται σε περιφερειακά αεροδρόμια. Μα η ουσία ήταν να μπορούν να μετακινούνται άνθρωποι από την Αθήνα για να συνδράμουν στο έργο τους», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα