Μετεκλογικό ράλι για την μετοχή της ΔΕΗ
Κορυφαία σε απόδοση σε όλο τον FTSE 25 αλλά και στον Mid Cap ήταν η μετοχή της ΔΕΗ στην πρώτη μετεκλογική εβδομάδα του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς κατέγραψε ράλι 20,49%, κυριαρχώντας έστω και στο… νήμα έναντι της Alpha Bank που ενισχύθηκε σε ποσοστό 20,42% το περασμένο πενθήμερο. Η κίνηση της ΔΕΗ είχε χαρακτηριστικά ξεσπάσματος, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι όγκοι και οι τζίροι.
Η συμπεριφορά της ΔΕΗ ήταν έτσι κι αλλιώς μια… άτυπη δημοσκόπηση για την ελληνική αγορά, καθώς παραδοσιακά είναι μια μετοχή που επηρεάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή η μετοχή ενισχύθηκε εκ νέου κατά 4,33% πιάνοντας τα 9,76 ευρώ, που είναι νέα υψηλά περίπου ενάμιση έτους, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το Δεκέμβριο του 2021.
Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ είχε εμπλακεί στις… δοξασίες του ΣΥΡΙΖΑ περί επανακρατικοποίησης, οπότε είχε λόγους να ξεσπάσει ανοδικά. Η αγορά γνωρίζει που ήταν η ΔΕΗ έως το 2019, όταν κόντεψε να χρεοκοπήσει, όπως γνωρίζει και που είναι σήμερα, έχοντας τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήσει και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας από το 2006 συγκεντρώνοντας 1,35 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, θυμίζουμε η ΔΕΗ βγήκε το 2021 για πρώτη φορά στις αγορές μετά από μια εφταετία απομόνωσης, κάνοντας ομολογιακές εκδόσεις με πράσινο αποτύπωμα, ενώ πλέον «παίζει» με όρους ανταγωνισμού και στο εξωτερικό όπου πρόσφατα συμφώνησε για την εξαγορά της Enel Romania. Μια εξαγορά που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει μια από τις δύο – τρεις μεγαλύτερες εξαγορές που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό σε όλη την ιστορία. Η αγορά επίσης βλέπει πως η Επιχείρηση θα προχωρήσει πλέον απρόσκοπτα το πολλά υποσχόμενο επενδυτικό της σχέδιο.
Όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ, «όσο παράλογο κι αν ακούγονταν, ένας φόβος για κρατικοποίηση υπήρχε προεκλογικά. Οπότε ο τίτλος υπεραποδίδει, μιας και ο φόβος για κάτι τέτοιο πήγε περίπατο. Τα 9,88 και 10,36 είναι οι επόμενες αντιστάσεις, ενώ όσο κλείνει πάνω από τα 8,90 ευρώ η τάση είναι επιθετική. Θυμίζουμε το υψηλό της προ αύξησης στα 11 ευρώ, ενώ η αύξηση κεφαλαίου έγινε στα 9 ευρώ».
Συναλλαγές 87,5 εκατ. ευρώ σε ένα πενθήμερο
Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα 22 Μαΐου η μετοχή της ΔΕΗ ξέσπασε ανοδικά καταγράφοντας ράλι +15,93%, διακινώντας όγκο 3,98 εκατ. εκατ. τεμάχια, ενώ έκανε εκκωφαντικό τζίρο 36,82 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για τζίρο – ρεκόρ για τη μετοχή, αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις όπως το rebalancing για την είσοδο στον MSCI. Τζίρος που έδειξε τρομερές εισροές από μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια που πλέον ποντάρουν στην Επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε προσπάθεια εκσυγχρονισμού αλλά και μετασχηματισμού.
Μια γιγάντια προσπάθεια για μια εταιρεία που «κουβαλάει» όλες τις παθογένειες της… παλιάς Ελλάδας, μπαίνει σε εκατομμύρια σπιτικά και γενικώς μιας εταιρείας εύλογα δυσκίνητης και πολύ δύσκολα ελεγχόμενης σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας της.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης η μετοχή κινήθηκε σε ηπιότερους ρυθμούς όπως και όλη η αγορά, την Τετάρτη διόρθωσε σε ποσοστό 0,69%, την Πέμπτη επίσης έκλεισε με οριακή πτώση 0,11%, ενώ την Παρασκευή όπως προαναφέρθηκε ενισχύθηκε κατά 4,33%. Μέσα σε μόλις πέντε συνεδριάσεις, στη μετοχή της ΔΕΗ διακινήθηκε συνολικός όγκος 100,5 εκατ. τεμαχίων, μέσω 87,5 εκατ. ευρώ τζίρου! Συναλλαγές που αν μη τι άλλο μαρτυρούν πολύ μεγάλη κινητικότητα, τέτοια που ελάχιστες μετοχές του Χ.Α. έχουν.
Πλέον η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 3,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 7η θέση στο χώρο του FTSE 25 του Χ.Α., πίσω από τη leader Coca Cola HBC που αποτιμάται 10,46 δισ. ευρώ αλλά και τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική και Μυτιληναίο.