Ευχές, χαμόγελα, απολογισμός και ευχαριστίες κατά την παράδοση του υπουργείου Υγείας
Με χαμόγελα και συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου, το απόγευμα, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υγείας στη νέα υπηρεσιακή υπουργό Αναστασία Κοτανίδου, από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, παρουσία της απερχόμενης αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, της απερχόμενης υφυπουργού για την Ψυχική Υγεία, Ζωής Ράπτη, του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου.
Η τελετή στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε με ολιγόωρη καθυστέρηση συγκριτικά με τα υπόλοιπα υπουργεία για να είναι δυνατή η παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που επέστρεφε χτες το μεσημέρι από τη Γενεύη και τη γενική συνέλευση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία η κα Γκάγκα εκπροσώπησε την Ελλάδα και είχε διμερή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσιους.
Πλεύρης: Απολογισμός και ευχαριστίες προς τους συνεργάτες
«Ολοκληρώνονται 21 μήνες στο Υπουργείο Υγείας και για μένα, προσωπικά ήτανε και η πρώτη μου κυβερνητική θητεία σε μια οπωσδήποτε πολύ δύσκολη θέση, αυτή του Υπουργού Υγείας και στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας όπου άνοιγε η οικονομία, άνοιγε η κοινωνία», δήλωσε από τη πλευρά του ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Και πραγματικά είναι μία τρομακτική εμπειρία για όποιον μπορεί να ζήσει. Εμένα κατά την άποψή μου το Υπουργείο Υγείας είναι το Υπουργείο που πάντοτε ο Υπουργός δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος και κάθε φορά θα πρέπει να σκέφτεται τι παραπάνω πρέπει να κάνει, γιατί διαχειριζόμαστε το αγαθό της υγείας.
Μέσα σε όλους αυτούς τους 21 μήνες με την αναπληρώτρια Υπουργό την Μίνα την Γκάγκα, την Υφυπουργό τη Ζωή Ράπτη, τους Γενικούς μας Γραμματείς, τον Γιάννη τον Κωτσιόπουλο, τον Μάριο Θεμιστοκλέους και πριν από λίγο καιρό και με την Ειρήνη την Αγαπηδάκη, κληθήκαμε παράλληλα με την πανδημία που ήταν οπωσδήποτε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να κρατήσουμε όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας, που έμεινε με την προσπάθεια που έκαναν οι γυναίκες και οι άνδρες που υπηρετούν στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα μπορέσαμε να διαχειριστούμε και το σκέλος που είχε να κάνει με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά πέρα από τη διαχείριση της πανδημίας που από μόνη της ήτανε μία διαδικασία που σε μεγάλο βαθμό έπρεπε να βρούμε τον περισσότερο χρόνο της ενασχόλησης.
Προσπαθήσαμε να βάλουμε τις βάσεις σε αυτό που ήδη ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει, τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουνε στο εθνικό μας σύστημα υγείας και ήδη ξεκινήσαμε με μια ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον προσωπικό γιατρό και τα 156 κέντρα υγείας που ανακαινίζονται.
Προχωρήσαμε στο σκέλος στην αρχική φάση της μεταρρύθμισης στο εθνικό σύστημα υγείας με αλλαγές και στον τρόπο εκπαίδευσης και στον τρόπο εργασίας των γιατρών μας, αλλά και με την στήριξη των νοσοκομείων μας με 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βάλαμε τις βάσεις για τη δημόσια υγεία με τη διενέργεια τακτικών προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό, ενώ παράλληλα εκπονήσαμε και το σχέδιο για τη ψυχική υγεία, ένα δεκαετές σχέδιο μιας πολύ βασικής τομής που έχει δώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρωτεύουσα σημασία.
Παράλληλα υπήρξαν μια σειρά από νομοσχέδια και μεταρρυθμιστικά και κοινωνικού περιεχόμενου. Ήταν η μεταρρύθμιση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Στις μεταμοσχεύσεις στη προληπτική ιατρική, στην κατ’ οίκον νοσηλεία.
Οι αλλαγές που έγιναν στο φάρμακο για τη διαχείριση και το clawback, αλλά και την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Το σκέλος που έχει να κάνει με την αναδιοργάνωση στον ΕΟΠΥΥ και την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων σε όλες τις συμβάσεις, καθώς επίσης και τη νέα λειτουργία του ΕΟΔΥ, που ήταν και βασικός βραχίονας, εκτελεστικός βραχίονας, αλλά και τον ΟΔΙΠΥ, που είναι οι βάσεις για να τεθούν ποιοτικοί δείκτες σε όλα μας τα νοσοκομεία.
Συνεπώς ήτανε μία άκρως παραγωγική διαδικασία. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στη θέση να παραδίδω στην κυρία Κοτανίδου, την οποία σε μεγάλο βαθμό την αντιμετωπίζω και ως συνεργάτιδα σε όλο αυτό το πλαίσιο, καθώς ήταν από τους βασικούς ανθρώπους του εθνικού συστήματος υγείας όπου διαχειριζόταν το σκέλος της πανδημίας από την πολύ δύσκολη θέση της διαχείρισης, δηλαδή στην πιο κρίσιμη στιγμή που μπορούν να βρεθούν οι συμπολίτες μας και οπωσδήποτε θεωρώ και τις εύχομαι και καλή τύχη. Γιατί σε αντίθεση μεγάλα Υπουργεία δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος για το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει κανένα κενό διάστημα.
Αυτομάτως ο Υπουργός που θα βρεθεί στη θέση, για όσο διάστημα χρειαστεί, θα διαχειρίζεται καθημερινά κρίσεις και θα διαχειρίζεται την υγεία των πολιτών μας.
Θέλω να ευχαριστήσω, εκτός από την πολιτική ηγεσία στην οποία αναφέρθηκα και στους Γενικούς Γραμματείς για τη συνεργασία την οποία είχαμε, τους διοικητές όλων των οργανισμών, τους διοικητές ΥΠΕ, τους υποδιοικητές, το ΕΚΑΒ και όλους όσους βρίσκονται στις μάχιμες θέσεις του ΕΚΑΒ. Θέλω να ευχαριστήσω τους νοσηλευτές γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς εδώ τους εργαζομένους στο Υπουργείο Υγείας. Προσπάθησα το διάστημα που ήμουν Υπουργός να αντιμετωπίζεστε με το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό από το γραφείο μου. Ήθελα πάντοτε να είναι και ανοιχτή η πόρτα και επειδή ακριβώς είστε εργαζόμενοι, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω πολύ παραπάνω που όλο αυτό το διάστημα στα πολύ δύσκολα ωράρια που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, ήσασταν δίπλα και θέλω από τη ψυχή μου να σας πω ότι ζητώ συγγνώμη αν αδίκησα κάποιον από τους εργαζόμενους όλο αυτό το διάστημα που ήμουν Υπουργός. Και οπωσδήποτε θέλω να αναφερθώ και στον πιο στενό πυρήνα του δικού μου γραφείου. Είναι εδώ πέρα όλο το γραφείο και ο Διευθυντής μου και η αδερφή μου και οι συνεργάτες μου στο σύνολό τους, καθώς επίσης και όλοι οι μετακλητοί, το νομικό τμήμα, οι δημοσιογράφοι και θέλω να ευχαριστήσω κλείνοντας και εσάς τους δημοσιογράφους που είστε εδώ πέρα. Πιστεύω ότι σε όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα να είναι πάλι ανοιχτό το γραφείο προκειμένου να μπορείτε και εσείς να κάνετε τη δουλειά σας και θεωρώ ότι το επίπεδο των συναδέλφων σας και εσάς που είστε στο Υπουργείο Υγείας, είναι πολύ υψηλός προς τη γνώση του αντικειμένου. Και Αναστασία σου εύχομαι καλή τύχη και πιστεύω ότι σε αυτόν το χρόνο θα μπορέσεις να συνδυάσεις και την εμπειρία που έχεις από τη γνώση σου ως γιατρός σε μάχιμη θέση του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας, αλλά παράλληλα θα κληθείς κατά βάση τις εκκρεμότητες τις οποίες έχουμε εδώ πέρα, είναι σε μεγάλο βαθμό ρυθμισμένες, αλλά όπως πολύ σωστά είπαμε, το Υπουργείο Υγείας πάντοτε έχει εκπλήξεις στην καθημερινότητά του».
Από την πλευρά της η Υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου, αφού ευχαρίστησε όλη την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, επισήμανε τα ακόλουθα:
«Πιστεύω ότι η τύχη που μου ευχήθηκε ο κύριος Πλεύρης, μάλλον θα μου χρειαστεί αυτό το μήνα. Ευτυχώς είναι ένας μήνας όπως και να είναι θα περάσει.
Τους γενικούς γραμματείς, τον κύριο Κωτσιόπουλο και τον κύριο Θεμιστοκλέους τους γνωρίζω από την αρχή που αναλάβανε εδώ υπηρεσία, έχουμε πολύ στενή συνεργασία.
Τους υπόλοιπους δεν σας γνωρίζω, ελπίζω θα μου δοθεί η ευκαιρία σε αυτό το μήνα να γνωρίσω αρκετούς από εσάς. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι έκτακτο, γιατί να ξέρουν οι υπουργοί και η αναπληρώτρια και η υφυπουργός, ότι αν συμβεί κάτι έκτακτο θα τους ξανακαλέσουμε εδώ να αντιμετωπίσουν και εκείνοι μαζί μας το έκτακτο πρόβλημα.
Ευχαριστώ πολύ και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».
Από την πλευρά της η απερχόμενη αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, μετά τις καθιερωμένες ευχαριστίες τόνισε την πολλή δουλειά που έγινε στο υπουργείο και αφορούσε τα «127 νοσοκομεία και πάνω από 1.500 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία που εξυπηρετούν όλα τα εκατομμύρια των ασθενών και των πολιτών στην Ελλάδα.
Είναι μια τεράστια δουλειά και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις Διευθύνσεις, χωρίς τους ανθρώπους που ο καθένας κάνει τη δουλειά. Άρα να ξεκινήσω από εκεί.
Μετά θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους Διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και τους εφτά, γιατί πραγματικά κάνανε ένα γιγάντιο έργο.
Με τον Θάνο αναλάβαμε το Σεπτέμβριο του 2021, υπολογίζοντας ότι η πανδημία είναι πίσω μας και αντιμετωπίσαμε το ψηλότερο κύμα της πανδημίας όπως θυμόσαστε. Τα περισσότερα κρούσματα που ήταν Δεκέμβριο, Ιανουάριο.
Άρα, εκεί που λέγαμε ότι θα ξεκινήσουμε κατευθείαν με τις μεταρρυθμίσεις, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε κατ’ αρχήν, τα χιλιάδες περιστατικά και είχε ήδη μπει η βάση φυσικά, αλλά ήταν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας τον πρώτο καιρό και μαζί με τους δημοσιογράφους, εννοώ όλους εσάς, είχαμε γνωριστεί ήδη πριν από την πανδημία, γιατί ήταν κάτι που το αντιμετωπίσαμε μαζί εμείς, τότε εγώ ως γιατρός, το Υπουργείο ως Υπουργείο.
Ήταν ο Μάριος εδώ, ήταν οι υπόλοιποι και εσείς από τη μεριά σας που ήσασταν η φωνή προς τα έξω, η ενημέρωση στους ανθρώπους ήταν πάρα πολύ σημαντική την προηγούμενη τριετία. Πάρα – πάρα πολύ σημαντικό.
Να πω ότι με τους ΥΠΕάρχες κατεβήκαμε περίπου σε όλα τα νοσοκομεία, δηλαδή έχω επισκεφθεί τα 110 από τα 127 νοσοκομεία. Κάποια τρεις και τέσσερις και πέντε φορές.
Και το βασικό που κάναμε σε αυτό το διάστημα στο Υπουργείο ήταν ότι κατεβήκαμε και μιλήσαμε με κάθε εργαζόμενο, μιλήσαμε με τους ασθενείς, μιλήσαμε με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος και είμαστε σε συνεργασία μαζί τους.
Μιλάμε με την Ομοσπονδία των Ελλήνων Καρκινοπαθών, την ΕΛΛΟΚ. Δεν κάναμε κάτι, κάναμε πολύ μεταρρυθμιστικό έργο, το είπε ήδη ο Θάνος.
Έγιναν πολλά πράγματα και για την πρωτοβάθμια και για την δευτεροβάθμια και για τις εργασιακές σχέσεις και για πάρα-πάρα πολλά ζητήματα που ήδη έχουν νομοθετηθεί. Έγιναν πάντα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.
Τους ασθενείς πρώτα, γιατί το σύστημα υγείας απευθύνεται σε αυτούς αλλά και τους πολίτες όπως έγιναν οι προληπτικές εξετάσεις και όλους τους εργαζόμενους με το Σύλλογο των Φυσιοθεραπευτών, με τους νοσηλευτές, με τους ιατρικούς συλλόγους.
Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς διάλογο με τον κόσμο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό θα συνεχίσει να γίνει. Η Αναστασία είναι 30 χρόνια γιατρός, έχουμε μια κοινή πορεία στην πνευμονολογία και στο πανεπιστήμιο και σε πολλά άλλα πράγματα και μια σχέση φιλική που περνάει τους εαυτούς μας και πάει και στις οικογένειές μας και χαίρομαι πάρα πολύ που αναλαμβάνει το Υπουργείο γιατί είναι ένας άνθρωπος με εμπειρία και γνώση του συστήματος αλλά και διοικητική εμπειρία γιατί τρέχει μια τεράστια κλινική και μια τεράστια μονάδα, τη μεγαλύτερη μάλλον αυτόνομη μονάδα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.
Αυτό λοιπόν είναι ήδη ένα πολύ καλό αν θέλετε εχέγγυο ότι τα πράγματα θα πάνε πάρα πολύ καλά. Γιατί το Υπουργείο Υγείας όπως είπε και ο Θάνος έχει καθημερινά προβλήματα. Έχει ασθενείς, έχει ασθένειες που δηλώνονται στο προσωπικό και που πρέπει να καλυφθούν.
Έχει προβλήματα που δημιουργούνται γιατί ξαφνικά παραδείγματος στον Covid είχαμε 10 ανθρώπους σε μια κλινική ασθενείς προσωπικό και έπρεπε κάπως να αντιμετωπιστούν και οι άρρωστοι και το νοσοκομείο.
Η συνεργασία λοιπόν όλων των ανθρώπων είναι εξαιρετικά σημαντική και σε αυτήν πάνω βασιστήκαμε και έτσι προχωρήσαμε.
Σε αυτό το διάστημα πέρα από τα μεταρρυθμιστικά πρέπει να σας πω ότι από το Υπουργείο αυτούς τους 20 μήνες δόθηκαν πάνω από 6000 μόνιμες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που δόθηκαν με εξονυχιστικό έλεγχο των στοιχείων τι δουλειά κάθε μονάδα, πόσο χρειάζονται οι άρρωστοι εκεί βοήθεια, πως πρέπει να βοηθήσουμε το κάθε νοσοκομείο.
Και έγινε σε συνεργασία με τις ΥΠΕ σε συνεργασία με τις μονάδες. Άρα είναι μια πολύ μεγάλη δουλειά που δεν φαίνεται μεν αλλά έγινε.
Για να μην πολύ μακρηγορώ, να ευχαριστήσω τέλος το γραφείο μου που πραγματικά χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα. Είναι εδώ η Λίλιαν η Βιλδιρίδη που είναι η Διευθύντρια του γραφείου μου.
Πραγματικά δεν έκανε μόνο τη δουλειά του γραφείου έκανε δουλειά και του γραφείου του Θάνου για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Τα εμβόλια, τα αντιικά που τα τακτοποιήσαμε και πηγαίνανε στα σπίτια των ανθρώπων όπως θυμόμαστε με κούριερ, όλα ηλεκτρονικά εύκολα για τους αρρώστους».
Η κα Γκάγκα αναφέρθηκε ονομαστικά στους συμβούλους του υπουργείου και «την κατανομή των κονδυλίων που είχαμε δίκαια στα νοσοκομεία ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε τις δομές και στα μεγάλα νοσοκομεία που εξυπηρετούν τη μεγάλη μάζα του κόσμου αν θέλετε, δηλαδή νοσοκομεία όπως η Νίκαια που έχουν 70.000 και 80.000 εισαγωγές το χρόνο και σε κάθε εφημερία έχουν 1200, 1400 άτομα που πρέπει να έχουν καινούργιους θαλάμους, καινούργια χειρουργεία.
Αλλά και τα μικρά περιφερικά νοσοκομεία που μπορεί να μην εξυπηρετούν τόσο κόσμο όμως εξυπηρετούν τα νησιά μας που για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικά.
Άρα βασικά στο στόχο της πολιτικής αυτού του Υπουργείου είναι ο άνθρωπος και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Και με την Αναστασία θα είναι, είμαι σίγουρη. Εύχομαι καλή επιτυχία, Αναστασία. Και σας ευχαριστώ όλους σας πάρα πολύ».
Από την πλευρά της η απερχόμενη Υφυπουργός Ζωή Ράπτη δήλωσε: «Θέλω και εγώ με τη σειρά μου, τρία χρόνια σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως της πρώτης Υφυπουργού για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις στην Ελλάδα, για το οποίο με τίμησε ο Πρωθυπουργός, καταρχήν να ευχαριστήσω την πολιτική αλλά και την υπηρεσιακή υγεία του Υπουργείου Υγείας για μια άριστη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια η οποία κατάφερε να δώσει αυτά τα οποία σήμερα παρουσιάσαμε στους πολίτες.
Και αυτό ήταν και το εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός, αλλά βεβαίως τις 106 δομές, καινούργιες δομές, κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας τις οποίες δημιουργήσαμε απορροφώντας το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης το οποίο αναλογούσε στην ψυχική υγεία.
Μια σειρά από νέες υπηρεσίες όπως την Εθνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306 αλλά βεβαίως και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος υγείας με ψυχιάτρους, παιδοψυχίατρους, βεβαίως ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό αφού νομοθετήσαμε την ειδικότητα του νοσηλευτή ψυχικής υγείας.
Αλλά και νέες κλινικές όπως η κλινική για τις διατροφικές διαταραχές στο εθνικό σύστημα υγείας, στο Σισμανόγλειο αλλά και νέες παιδοψυχιατρικές κλίνες σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα δημιουργήσαμε και ειδικά κοινοτικά κέντρα για την άνοια και το αλτσχάιμερ σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά μας νοσοκομεία αλλά και καινοτόμες δράσεις όπως είναι οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες κρίσεις, φυσικές καταστροφές αλλά και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με ειδικούς ψυχικής υγείας οι οποίοι συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή τους συμπολίτες μας.
Θέλω να πω επίσης ένα ιδιαίτερα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας αλλά και των εξαρτήσεων με τους οποίους συνεργάστηκα αρμονικά όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να έχουμε καμία διαφωνία. Και χάρη στους οποίους και με τη συνεργασία των οποίων μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τα όσα ανέφερα προηγουμένως.
Ακόμα θα ήθελα να εξάρω την έλευση εδώ στο Υπουργείο Υγείας της νέας υπουργού της κυρίας καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου η οποία είμαι βεβαία ότι από την πρώτη γραμμή όπως ήταν στην πρώτη γραμμή κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης της τεράστιας κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι και τώρα στην πρώτη γραμμή ως έχουσα ιδιαίτερη εμπειρία και βεβαίως ειδίκευση σε όλα τα ζητήματα της υγείας όλα αυτά τα χρόνια.
Τέλος ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου οι οποίοι στάθηκαν πλάι μου όλο αυτό το διάστημα. Μαζί μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τους 106 διαγωνισμούς σε έξι μόλις μήνες για να μπορέσουμε να έχουμε τις νέες δομές ψυχικής υγείας.
Μαζί υλοποιήσαμε και τα κέντρα και τα οικοτροφεία μας για τους ψυχικά ασθενείς αλλά και μαζί γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών είναι και νομικοί, μπορέσαμε να δώσουμε νέα νομοθεσία ούτως ώστε να μπορούν να συνεργαστούν η Αυτοδιοίκηση, η εκκλησία, βεβαίως πάντοτε με το κράτος και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Ευχαριστώ θερμά».