Ουκρανία: Ρώσοι ακροδεξιοί θέλουν ανατροπή του Πούτιν και πολεμούν στο πλευρό του Κιέβου
Τα γεγονότα στις αρχές της εβδομάδας στο Μπέλγκοροντ, τη ρωσική επαρχία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία που δέχτηκε επίθεση ενόπλων, έφεραν στο προσκήνιο της δραστηριότητες Ρώσων που μιλούν ανοιχτά για την ανατροπή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν ήταν η πρώτη τους επίθεση -αυτό εξάλλου το παραδέχτηκαν και οι ρωσικές αρχές- αλλά οπωσδήποτε η πιο εντυπωσιακή, αφού κατέληξε σε δεκάδες θανάτους, σύμφωνα πάντα με τη Ρωσία.
Στο Telegram ανέβηκαν μέσα στην εβδομάδα βίντεο με έναν άνδρας που πόζαρε πάνω σε θωρακισμένο όχημα με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας στο κράνος του. Έλεγε ότι επέλεξε να πολεμήσει για την Ουκρανία και έφερε τον πόλεμο στη χώρα του, στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, η οποία εδώ και μήνες είχε ήδη δεχθεί βομβαρδισμούς και επιθέσεις, προφανώς από ουκρανικά drone.
Ο άγνωστος άνδρας, αναφέρει το Al Jazeera, ανήκει στο Ρωσικό Σώμα Εθελοντών, μια στρατιωτική μονάδα που δημιουργήθηκε από φυγάδες ακροδεξιούς εθνικιστές που εκδιώχθηκαν από τη Ρωσία. Η ομάδα δέχεται ως μέλη μόνο Ρώσους υπηκόους.
Δείτε βίντεο:
Ορισμένοι από τους μαχητές του Σώματος προσφέρθηκαν εθελοντικά να ενταχθούν στις ουκρανικές δυνάμεις το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Άλλοι εντάχθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.
Ένας από τους ιδρυτές της ομάδας, υπό το πολεμικό ψευδώνυμο «Fortuna», έλεγε τον Οκτώβριο ότι αποτελείται από «δεκάδες μαχητές». Δύο μήνες νωρίτερα είχαν ενταχθεί στη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας, μια ομάδα εθελοντών από όλο τον κόσμο που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Η Μόσχα, η οποία διστάζει να παραδεχθεί δημόσια ότι Ρώσοι πολεμούν για την Ουκρανία, κατηγόρησε το Κίεβο για την εισβολή, ισχυρισμός που γρήγορα διαψεύστηκε. Το Κίεβο, από την πλευρά του, έλεγε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον, αλλά, βέβαια, δεν παίρνει την ευθύνη για επιθέσεις αυτού του τύπου στο ρωσικό έδαφος.
Εισβολή στο ρωσικό έδαφος
Η πρώτη επιβεβαιωμένη επιδρομή της ομάδας στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου, όταν εισήλθαν σε δύο χωριά στη συνοριακή περιοχή του Μπριάνσκ. Το σώμα έδωσε τότε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τους μαχητές του να στέκονται έξω από το νοσοκομείο του χωριού και να προτρέπουν τους Ρώσους «να εξεγερθούν και να πολεμήσουν».
Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ είχε δηλώσει ότι σκότωσαν έναν πολίτη και τραυμάτισαν έναν 10χρονο. Για τον Πούτιν, η επιδρομή ήταν «τρομοκρατική ενέργεια». Τη Δευτέρα, το Σώμα ξεκίνησε τη δεύτερη και πολύ πιο τολμηρή εισβολή του στη Ρωσία.
Μαζί με τη Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας, μια στρατιωτική μονάδα που περιλαμβάνει πρώην Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου που έχουν αλλάξει στρατόπεδο, εισέβαλαν στην περιοχή Γκρέιβορον στο Μπέλγκοροντ. Η περιοχή περιβάλλεται από ουκρανικό έδαφος από τρεις πλευρές, αλλά οι τοπικές αρχές δεν κατάφεραν να την προστατεύσει με χαρακώματα, πυροβολικό και αντιαρματικές εγκαταστάσεις.
Οι εισβολείς διέθεταν δύο άρματα μάχης και 10 τεθωρακισμένα οχήματα (πολύ πιθανόν αμερικανικής κατασκευής) και υποστηρίζονταν από ελαφρά drone.
Σκότωσαν έναν συνοριοφύλακα, λένε ότι συνέλαβαν έναν ακόμη, και έφτασαν σε τρία χωριά, όπου οχυρώθηκαν και συγκρούστηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις. Το Σώμα υποστήριξε ότι έχει καταλάβει ένα κομμάτι της Ρωσίας. Αν φάνηκε κάτι καθαρά ήταν οι «τρύπες» στην άμυνα των ρωσικών συνόρων, παρά την επίδειξη πυγμής της Ρωσίας με την εξόντωση «70 Ουκρανών τρομοκρατών», δηλαδή σχεδόν όλων των ενόπλων.
Ρώσοι ακροδεξιοί στην Ουκρανία
Η Λεγεώνα, συνεχίζει το Al Jazeera, δεν είναι η μοναδική ακροδεξιά, υπερεθνικιστική, ρατσιστική ομάδα στη Ρωσία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετέχουν σε τέτοιες ομάδες που ξεφύτρωσαν από το 2000, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η δράση τους άρχιζε από επιθέσεις σε Ασιάτες μετανάστες, πολλές μάλιστα θανατηφόρες, μέχρι και σε σχέδια ανατροπής του Πούτιν και δημιουργίας ενός νεοναζιστικού Τέταρτου Ράιχ – αυτά σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος από τους Ναζί.
Αλλά παράλληλα, και η Ουκρανία είδε να ξεφυτρώνουν τέτοιες ομάδες, αν και ήταν περισσότερο αντιιμπεριαλιστικές παρά ξενοφοβικές. Στην οικεία γλωσσικά και πολιτιστικά Ουκρανία μετακινήθηκαν πολλοί Ρώσοι ακροδεξιοί όταν το Κρεμλίνο κατέστειλε οργανώσεις. Κάποιοι αναμείχθηκαν με το Τάγμα Αζόφ, άλλοι οργάνωναν επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ ή Ρομά, αλλά σχεδόν πάντα έφευγαν ατιμώρητοι.
Μπορεί η επιρροή τους να έχει μειωθεί μετά τον πόλεμο, αλλά πλέον φτάσαμε σε ένα μικρό ιστορικό παράδοξο. Από το έδαφος του εχθρού, μια από τις πιο γνωστές φιγούρες του χώρου, ο Ντένις Καπούστιν, δηλώνει ότι «η κατάρρευση της Ρωσίας θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας» και ότι «θα διευκολύνουμε την πλήρη και απόλυτη κατάρρευση της πολιτικής τάξης στη Ρωσία».