Απίστευτο ιατρικό επίτευγμα: Παράλυτος περπάτησε μετά από 12 χρόνια με την εμφύτευση αισθητήρων στον εγκέφαλο- Πώς έγινε το “θαύμα”
Σοι λέγομεν, έγειρε και άρον τον κράβαττόν σου και περιπάτει! -είπαν οι επιστήμονες. Κι ο 40χρονος Ολλανδός Gert-Jan Oskam, που είχε μείνει παράλυτος το 2011 από κάταγμα στον τράχηλο, από τροχαίο δυστύχημα στην Κίνα, και που του είχαν πει ότι δεν θα περπατούσε ποτέ ξανά, στάθηκε στα πόδια του, κατέβηκε σκάλες και περπάτησε μια πρώτη απόσταση μεγαλύτερη από 100 μέτρα.
Πώς έγινε το θαύμα; Επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάνης εμφύτευσαν στον εγκέφαλό του αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα κινητικά μηνύματα που προσπαθεί να στείλει, αυτά τα μηνύματα τα επεξεργάζεται αλγόριθμος και μεταδίδονται ασύρματα σε ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα στη σπονδυλική στήλη και ενεργοποιούν τους μυς. Το σύστημα είναι χρήσιμο και για την αποκατάσταση της κίνησης σε περιπτώσεις που δεν έχουν υποστεί ολική αποκοπή των νεύρων.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Guardian (ολόκληρο εδώ), ο Gert-Jan Oskam, 40 ετών, γνώριζε από τους γιατρούς ότι δεν θα περπατούσε ποτέ ξανά αφού έσπασε τον λαιμό του σε τροχαίο ατύχημα στην Κίνα. Τις τελευταίες ημέρες, ανέβηκε σκάλες και περπάτησε για περισσότερα από 100 μέτρα κάθε φορά από τότε που έκανε την επέμβαση.
«Πριν από λίγους μήνες, μπόρεσα, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, να σηκωθώ και να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου», είπε ο Oskam, ο οποίος είναι από την Ολλανδία . «Ήταν πολύ ωραίο. Θέλω να το χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου».
Η «ψηφιακή γέφυρα» είναι η πιο πρόσφατη από μια ομάδα νευροεπιστημόνων στην Ελβετία που έχουν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα για την ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής για την αντιμετώπιση της παράλυσης. Το έργο στοχεύει στη χρήση ασύρματων σημάτων για την επανασύνδεση του εγκεφάλου με μύες που καθίστανται άχρηστοι όταν σπάνε τα νεύρα του νωτιαίου μυελού.
Σε μια προηγούμενη δοκιμή, ο Oskam δοκίμασε ένα σύστημα που αναδημιουργούσε τα ρυθμικά βήματα του περπατήματος στέλνοντας σήματα από έναν υπολογιστή στον νωτιαίο μυελό του. Ενώ η συσκευή τον βοήθησε να κάνει πολλά βήματα ταυτόχρονα, η κίνηση ήταν αρκετά ρομποτική και έπρεπε να ενεργοποιηθεί από ένα κουμπί ή έναν αισθητήρα.
Για την τελευταία ενημέρωση, η καθη γήτρια Jocelyne Bloch, νευροχειρουργός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης, εγκατέστησε ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο του Oskam που ανιχνεύουν τη νευρική δραστηριότητα όταν προσπαθεί να κινήσει τα πόδια του. Οι μετρήσεις επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο που τις μετατρέπει σε παλμούς, οι οποίοι στέλνονται σε περαιτέρω ηλεκτρόδια στη σπονδυλική στήλη του. Οι παλμοί ενεργοποιούν τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη, ενεργοποιώντας τους μύες για να παράγουν την επιδιωκόμενη κίνηση.
«Αυτό που καταφέραμε να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της περιοχής του νωτιαίου μυελού που ελέγχει την κίνηση των ποδιών με μια ψηφιακή γέφυρα», δήλωσε ο καθηγητής Grégoire Courtine στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη. Είπε ότι το σύστημα θα μπορούσε «να συλλάβει τις σκέψεις του Gert-Jan και να μεταφράσει αυτές τις σκέψεις σε διέγερση του νωτιαίου μυελού για να αποκαταστήσει τις εκούσιες κινήσεις των ποδιών».
Η συσκευή δεν παράγει γρήγορους, ομαλούς βηματισμούς, αλλά ο Oskam είπε ότι το εμφύτευμα, που περιγράφεται στο Nature , επέτρεπε περισσότερες φυσικές κινήσεις από πριν, επειδή η όρθια στάση και το περπάτημα ξεκινούσαν και ελέγχονταν με τη σκέψη για τις ενέργειες. Τα σήματα διεγείρουν τους μύες που χρειάζονται για να κάμψουν το ισχίο, το γόνατο και τον αστράγαλο.
Η συσκευή φαίνεται επίσης να ενισχύει την αποκατάσταση. Μετά από περισσότερες από 40 προπονήσεις με το εμφύτευμα, ο Oskam, ο οποίος δεν έκοψε όλα τα νεύρα στη σπονδυλική του στήλη, ανέκτησε τον έλεγχο των ποδιών του, ακόμη και όταν η συσκευή ήταν απενεργοποιημένη. Η Courtine πιστεύει ότι η επανασύνδεση του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης βοηθά στην αναγέννηση των νωτιαίων νεύρων, ανακτώντας μέρος του χαμένου ελέγχου του ασθενούς.