Τσίπρας: Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι σαν έχουμε βασιλεία – Οικογενειοκρατία και βύσμα πρέπει να σταματήσουν

Τσίπρας: Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι σαν έχουμε βασιλεία – Οικογενειοκρατία και βύσμα πρέπει να σταματήσουν

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί στο in.gr ο Αλέξης Τσίπρας δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής επισημαίνοντας: «Η οικογενειοκρατία και το βύσμα πρέπει να σταματήσουν» προσθέτοντας: «H μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι σαν να έχουμε βασιλεία. Οι γόνοι τριών οικογενειών είναι στα πράγματα εδώ και 50 – 60 χρόνια». «Δεσμεύομαι ότι η τραγωδία στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών», λέει ο Αλέξης Τσίπρας και δεν αποφεύγει να απαντήσει στην κριτική περί «ετεροχρονισμένης ευαισθησίας» της συντρόφου του Μπέτυς Μπαζιάνα που τρεις μέρες πριν τις εκλογές επισκέφθηκε συγγενείς θυμάτων.

Στο θέμα των υποκλοπών τονίζει ότι «δεν βάζουν φυλακή οι πολιτικοί τους πολιτικούς, αλλά η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί όμως για ένα τέτοιο σκάνδαλο να μην λογοδοτήσει κανείς, να το κουκουλώσουν, γιατί αυτό έχουμε για μήνες συγκάλυψη. Και ο Μητσοτάκης λέει ψηφίστε με για να βαφτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

  • «Με προοδευτική κυβέρνηση η Δικαιοσύνη θα αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της», τονίζει με νόημα, και η Βουλή θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα το διερευνήσει.

Ο κ. Τσίπρας εντείνει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας ζητώντας προγραμματικές προτάσεις για σύγκλιση και ξεκαθαρίζει γιατί δεν είναι εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Είναι σαν να μου λέτε να φτιάξει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό μια ομάδα να πάρουν το πρωτάθλημα μαζί. Θα μας δείρουν οι φίλαθλοι» λέει με χιούμορ ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι διαφορές μας είναι πολύ ουσιαστικές και κυρίως με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που είναι κράμα νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και ακραίας δεξιάς στα κοινωνικά θέματα» τονίζει και δεσμεύεται ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές την επόμενη μέρα ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων.

«Οι μετρήσεις είναι μετρήσεις και η κάλπη είναι κάλπη» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει το παράδειγμα της Τουρκίας που οι δημοσκόποι έπεσαν έξω λόγω της μεγάλης συμμετοχής και σημειώνει ότι «το κρίσιμο για να διαψευστούν αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι αν θα πάνε στην κάλπη νέοι ψηφοφόροι και αν οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Η κοινωνία θα γίνει «ροντέο» με τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, η ΝΔ είναι κράμα νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς

Για τα Τέμπη: Δεν θα ξεχαστούν, τον πρώτο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη

«Θα υπάρξει Ειδικό Δικαστήριο αν προκύψουν ευθύνες για τα Τέμπη;» είναι το ερώτημα που τέθηκε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεσμεύεται ότι η τραγωδία δεν θα ξεχαστεί και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών.

«Η δέσμευση που θα δώσω εγώ απέναντι στις 57 οικογένειες, αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό και στους νέους ανθρώπους που βγήκαν έξω στο δρόμο αγανακτισμένοι, [γιατί ήταν ένα αφύσικο πράγμα αυτό που συνέβη -12 λεπτά δύο τρένα να κινούνται το ένα απέναντι στο άλλο και κανείς να μην το παίρνει χαμπάρι; Υπάρχουν σαφώς ευθύνες], είναι ότι δεν θα ξεχαστούν τα Τέμπη!»

«Αν λοιπόν η Δικαιοσύνη, γιατί στο ζήτημα αυτό τον πρώτο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα, εντοπίσει ευθύνες συγκεκριμένες πολιτικών προσώπων» και το αναπέμψει στη Βουλή «η υποχρέωσή μας είναι αυτό να μην το βάλουμε στο συρτάρι» ξεκαθαρίζει ο κ. Τσίπρας.

Για την επίσκεψη την Μπέτυς Μπαζιάνα στα Τέμπη: Το ζήτησαν και ήταν υποχρέωσή της

Ερώτηση την οποία ο κ. Τσίπρας δεν αποφεύγει είναι και αυτή που αφορά την επίσκεψη της γυναίκας του Μπέτυς Μπαζιάνα σε συγγενείς θυμάτων των Τεμπών λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές με αυτούς -κακεντρεχείς;- που άφησαν αιχμές περί «ετεροχρονισμένης προεκλογικής ευαισθησίας» να μην είναι λίγοι.

«Βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα» λέει ο κ. Τσίπρας και ζήτησαν να με συναντήσουν οι γονείς των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο τρένο μαζί με την ξαδέρφη τους. Η κυρία Μπαζιάνα ήθελε πολύ να τους συναντήσει, όπως μεταφέρει ο κ. Τσίπρας, «αλλά δεν τόλμησα να έχω μαζί μου τη σύντροφό μου, διότι δεν ήθελα επουδενί να θεωρηθεί ότι αυτή η συνάντηση είναι κάτι παραπάνω από την εκπλήρωση του αιτήματος τους, ν’ ακούσω τον πόνο τους και τα αιτήματά τους. Και μου ζήτησαν οι ίδιοι να της μεταφέρω ότι θέλουν πάρα πολύ να τους συναντήσει. Και νομίζω ότι ήταν υποχρέωσή μου να το κάνω και υποχρέωσή της να πάει».

«Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη, και ηθική στήριξη και χρειάζονται κι από εμάς που είμαστε στην πολιτική, τη δέσμευση ότι θα κάνουμε το παν ώστε να μην ξεχαστεί αυτό το οποίο συνέβη στα παιδιά τους και να βρούνε δικαίωση», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Δεν βάζουν φυλακή οι πολιτικοί τους πολιτικούς αλλά η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί όμως για ένα τέτοιο σκάνδαλο να μην λογοδοτήσει κανείς, να το κουκουλώσουν. Και ο Μητσοτάκης λέει ψηφίστε με για να βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Για τα «ένσημα» του Μητσοτάκη: Αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης, δεν θα έβρισκε ανοιχτές πόρτες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι όντως ακούγεται αν μη τι άλλο ειρωνικό στα αυτιά των νέων ανθρώπων να τους δίνουν υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας ή να τους κάνουν συστάσεις για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους πολιτικοί που δεν έχουν εργαστεί ή κατά κάποιο τρόπο τα «βρήκαν όλα έτοιμα στη ζωή τους».

Από εκεί και πέρα βέβαια, λέει ο κ. Τσίπρας, «ο καθένας κρίνεται και για τη διαδρομή του, τη σταδιοδρομία του, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται» και δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για μια «επίθεση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στην συμβουλή που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης καλεσμένος σε μια τηλεοπτική εκπομπή στους νέους λέγοντας «μην ασχολείστε με την πολιτική, αν δεν έχετε κολλήσει ένσημα».

«Τα ένσημα όμως που έχει κολλήσει ο ίδιος δεν είναι τα ένσημα τα οποία θα κολλούσε ο κάθε άλλος συμπολίτης μας στην ίδια ηλικία. Γιατί αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης, δεν θα έβρισκε ανοιχτές όλες τις πόρτες στη ζωή του. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, όχι μόνο στην πολιτική», συμπλήρωσε.

Για την αξιοκρατία: Η οικογενειοκρατία και το «βύσμα» πρέπει να σταματήσουν

Το θέμα της οικογενειοκρατίας και της αναξιοκρατίας δεν αφορά μόνο την πολιτική, αναφέρει ο κ. Τσίπρας. «Ίσως στην πολιτική είναι τόσο έντονο γιατί είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι σαν έχουμε βασιλεία. Έχουμε τρεις οικογένειες που οι γόνοι των οικογενειών είναι στα πράγματα εδώ και 50 – 60 χρόνια. Το ίδιο όμως ισχύει, δυστυχώς, και στο θέμα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της αποκατάστασης. Χρειάζεται δηλαδή κάποιος να έχει βύσμα, όπως λέμε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.» τονίζει.

Για τις δημοσκοπήσεις: Ο αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα

«Κυριακή κοντή γιορτή», λέει χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας, όταν η συζήτηση φθάνει στις δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να δίνουν αισθητό προβάδισμα στη ΝΔ.

«Εγώ θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διάψευση των μετρήσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω από 30% σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά. Και ενώ στην ήττα του είχε πάρει 32% έγινε ξαφνικά ένα κόμμα του 20%. Και τώρα θα επιστρέψει στο 30% που θα είναι η πρώτη διάψευση».

Εφικτή είναι όμως για τον Αλέξη Τσίπρα και η «ουσιαστική διάψευση» με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Είναι ανοιχτό αυτό διότι βλέπω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και έχουμε 450.000 νέους ψηφοφόρους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη συμπεριφορά τους. Το κρίσιμο για να διαψευστούν αυτές οι μετρήσεις είναι αν θα πάνε στην κάλπη νέοι ψηφοφόροι και αν οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα» σημειώνει ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας την αισιοδοξία του, την οποία εδράζει στο κλίμα που εισπράττει από την κοινωνία κατά τις περιοδείες του και τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις γυναίκες: Το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση

Επιχειρώντας μια ερμηνεία στο γεγονός ότι οι γυναίκες εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην πολιτική λέει ότι «είναι ίσως το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πληγεί περισσότερο από τις κρίσεις (οικονομικές και υγειονομική). Νομίζω ότι το πιο απροστάτευτο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι οι γυναίκες στις παραγωγικές ηλικίες, που δεν έχουν άδεια μητρότητας, που στον εργασιακό χώρο βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, νιώθοντας μεγαλύτερη ανασφάλεια από αυτή, που ούτως ή αλλως, νιώθουν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στο κρίσιμο θέμα της κακοποίησης των γυναικών, στη δουλειά ή στην οικογένεια, αφήνοντας αιχμές για υποκρισία ενός μέρους τουλάχιστον της κοινωνίας που ανακάλυψε ξαφνικά το ζήτημα αυτό. «Αρα λοιπόν έχουν δίκιο να είναι πιο καχύποπτες και πιο αποτραβηγμένες με τα κοινά και την πολιτική. Από την άλλη όμως, νομίζω ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν εάν βγούνε μπροστά οι ίδιες οι γυναίκες. Και αν και με την ψήφο τους αλλά και με την παρουσία τους στα πολιτικά πράγματα το αλλάξουν αυτό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που έχει κάνει τομή σε αυτό και κατεβαίνει με ισότιμη συμμετοχή φύλου στα ψηφοδέλτια του. «Αυτό είναι μια μεγάλη τομή κατά την άποψή μου, που θέλει να διαμορφώσει μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη νοοτροπία» προσθέτει και αναλύει το πρόγραμμα του κόμματος για τη στήριξη των γυναικών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη «ριζοσπαστική πρόταση για μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας» το οποίο θα προστίθεται και στη σύνταξή της, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, κτλ.

Η στήριξη της γυναίκας και της μητρότητας είναι επιτακτική ανάγκη, όπως εξηγεί ο κ. Τσίπρας, και για την αντιμετώπιση του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας με άμεσες συνέπειες και στη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Για το Ασφαλιστικό: Καμία αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους. «Αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές».

Μιλώντας δε (το πρωί της Πέμπτης) λίγο μετά το σάλο που ξέσπασε με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, χρησιμοποιεί το βήμα που του δίνει το in για να αποκαταστήσει την αλήθεια ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς ευθέως αν ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε κάποια «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είναι κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών».

Αντίθετα, εξηγεί, οι θετικές αλλαγές προκύπτουν «από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης, την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών (με δόσεις και κούρεμα μέρους της οφειλής, όπως το 2018), ώστε η μεσαία τάξη να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς να χάσει την περιουσία της».

«Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό» επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη. Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους».

Για την ακρίβεια: Τα «pass» καταλήγουν στις τσέπες των μεγάλων εταιρειών – Μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ 

Ως προς τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας, εστίασε στη μείωση των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει πάνω από το 60% να είναι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο λόγος που αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ είναι «ακριβώς επειδή έχει υιοθετήσει αυτόν τον μηχανισμό ως μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος». Έχουμε υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία από ΦΠΑ και ΕΦΚ, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, γύρω στα 4 -4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Παραδέχεται ότι μέρος τους επιστρέφει μέσω επιδοτήσεων και των γνωστών pass στους καταναλωτές, επισημαίνει ωστόσο ότι «επί της ουσίας τις επιδοτήσεις δεν τις παίρνει καταναλωτής, είναι ακριβώς pass για να πληρώνεις το ρεύμα, τη βενζίνη, τα τρόφιμα». Κοινώς εξηγεί ο κ. Τσίπρας είναι ένας τρόπος για να επιστρέφουν τα χρήματα στις τσέπες των μεγάλων εταιρειών που κρατάνε υψηλά τις τιμές.

«Λοιπόν, εμείς αυτό τον μηχανισμό θέλουμε να τον σπάσουμε, γιατί θέλουμε να δούμε τις τιμές να μειώνονται, τα υπερκέρδη επίσης, ώστε να ανασάνει η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι. Και βεβαίως να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και μια κοινωνική πολιτική, όχι δίνοντας επιδοτήσεις στις εταιρείες, αλλά δίνοντας επιδοτήσεις στους αδύναμους».

Ταυτόχρονα βεβαίως, απαιτούνται ουσιαστικοί έλεγχοι, «χρειάζεται χτύπημα της αισχροκέρδειας», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας, βάσει των στοιχείων της Eurostat, να έχει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της τιμής που πουλά ο παραγωγός και της τιμής που αγοράζει ο καταναλωτής από το ράφι, κατά μέσο όρο 300% απόκλιση.

Εντοπίζοντας την αιτία για την αισχροκέρδεια αυτή, «στο γεγονός ότι έχουμε σειρά από καρτέλ στην αγορά, σειρά από μεσάζοντες που καθορίζουν χαμηλές τιμές για τον παραγωγό, υψηλές τιμές για τον καταναλωτή» ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία σωστής λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Για τους πλειστηριασμούς: Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής

Για «βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής της ελληνικής κοινωνίας» μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερθείς στο θέμα των πλειστηριασμών. Μιλάμε για 700.000 ενυπόθηκες κατοικίες, σημείωσε δράττοντας την ευκαιρία να πει ότι «αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που έπρεπε να συζητάμε και όχι τις διάφορες ανοησίες για το νόμισμα ή τις ανύπαρκτες αυξήσεις εισφορών».

Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι 700.000 κατοικίες να βγουν στο σφυρί, να έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που συνέβη στη χώρα από τον πόλεμο και μετά».

Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, «η κοινωνία μας θα γίνει ροντέο» κρούει κώδωνα κινδύνου ο Τσίπρας και αναλύει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής πραγματικότητας.

Αντικρούει δε τις κατηγορίες της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε απροστάτευτη, βορά στα funds την α’ κατοικία, εξηγώντας τι ακριβώς ίσχυε με τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Για κυβέρνηση συνεργασίας: Αγεφύρωτο χάσμα με τη ΝΔ, μπορούμε να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας για πολύ ουσιαστικές διαφορές και αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει μόνο ως αστείο το σενάριο συγκυβέρνησης των τριών πρώτων κομμάτων.

Αντίθετα, τείνει χείρα συνεργασίας στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Η απλή αναλογική που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε σοβαρά για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας ανοίγει την προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως ορατό τούτη την ώρα και διά γυμνού οφθαλμού».

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, έρθει πρώτος στις εκλογές την επόμενη ημέρα ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, δεσμεύεται ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το κρίσιμο λοιπόν είναι να συμφωνήσουμε» λέει ο κ. Τσίπρας, θέτοντας προς των ευθυνών τους και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις και αναφέρεται στο πρόγραμμα 11 σημείων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το συμβόλαιο αλλαγής, όπως το ονόμασαν, σημειώνοντας ότι δεν άκουσε να διαφωνεί με αυτό ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Κουτσούμπας, ούτε κανένας.

Για τις υποκλοπές: Δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς

«Δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς, έτσι δεν είναι;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Για να ξεφύγουμε λίγο από αυτή τη συζήτηση, εγώ αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν μπορεί να είμαστε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα και να έχει γίνει ένα τέτοιο σκάνδαλο και να μην λογοδοτήσει κανείς στη Δικαιοσύνη, να το κουκουλώσουν, να το συγκαλύψουν, γιατί αυτό έχουμε για μήνες συγκάλυψη. Και ο Μητσοτάκης λέει ψηφίστε με για να βαπτιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Για Μητσοτάκη: Θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και με «αποστάτες»

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν του το επιτρέπουν τα ποσοστά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, πλησιάζοντας τον Ανδρουλάκη, τον Κυριάκο Βελόπουλου, ακόμη και με «αποστάτες» από άλλα κόμματα.

Για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο

Αναφορικά με τη συνεργασία του με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, τόνισε ότι ξεχνάτε ότι η διαχωριστική γραμμή εκείνη την εποχή ήταν τοποθετημένη στο μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Πρόσθεσε ότι ήταν μια άλλη εποχή, το 2015. Αυτή ήταν η βασική διαχωριστική γραμμή της ελληνικής κοινωνίας και αυτή η συνεργασία, που είναι προφανές ότι δεν είχε καμία ιδεολογική συνάφεια, είχε έναν ειδικό σκοπό.

Για τα παιδιά του: «Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;»

«Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;» ήταν η ερώτηση που έκαναν μικρότερα τα παιδιά του Αλέξη Τσίπρα, όπως λέει μειδιώντας, πλέον όμως «τα παιδιά μου καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει ο μπαμπάς τους».

Όμως, «όταν έγινα εγώ πρωθυπουργός ο ένας ήταν πέντε χρονών και ο άλλος δύο – τριών χρόνων. Οπότε μεγαλώσανε με αυτή την απορία, τι ακριβώς κάνει ο μπαμπάς. Kαι ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία μέχρι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά και να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτή την ιδέα. Ότι ο μπαμπάς πηγαίνει στη Βουλή, μιλάει με τους ανθρώπους, είναι πολιτικός. Νομίζω ότι μετά από πολλή δουλειά το έχουμε καταφέρει. Τώρα είναι μεγαλύτερα τα παιδιά και πιστεύω ότι δεν το κουβαλούν ως βάρος αυτό. Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει μπαμπάς τους. Χωρίς να το μεγαλοποιούν, χωρίς, όμως,να είναι και βάρος», σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Για το «επάγγελμα» του πολιτικού: Για μένα προέκυψε ως διάθεση συμμετοχής και προσφοράς

Ο κ. Τσίπρας αρνείται να χαρακτηρίσει την πολιτική επάγγελμα και περιγράφει πόσο απρόβλεπτα μπήκε στη δική του ζωή και μάλιστα αναλαμβάνοντας υψηλά αξιώματα.

«Δεν θα μου άρεσε να το χαρακτηρίσω επάγγελμα, τουλάχιστον για μένα δεν προέκυψε έτσι, αλλά ως διαδικασία συμμετοχής και προσφοράς» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ: Συνέβαλα και εγώ στην ανανέωση της πολιτική ζωής 

Κάνοντας δε σύντομη αναδρομή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη για όλους μας. Απρόβλεπτα μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω πολύ δυναμικά στο δημόσιο βίο.»

Στην αρχή, εξομολογείται ο κ. Τσίπρας, «το είδα ως αστείο όταν ήμουν υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα, πήγα πάρα πολύ καλά και ακολούθως το είδα πάλι ως ένα ανέκδοτο, αυτό που γινόταν ξαφνικά να βρεθώ αρχηγός ενός κόμματος σε πολύ μικρή ηλικία. Ήμουνα μόλις 34 ετών. Πήγε όμως πολύ καλά. Σίγουρα δεν είχα τις εμπειρίες και τη γνώση που έχω σήμερα, αλλά νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή άνοιξε δρόμους».

«Το ξεπέταγμα ενός τόσο νέου ανθρώπου στην πολιτική, συνέβαλε νομίζω ώστε να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των ηλικιών σε όλα τα κόμματα. Και πλέον έχουμε χαμηλότερες ηλικίες και στους αρχηγούς και στους βουλευτές. Νομίζω ανανεώθηκε η πολιτική ζωή, έπαιξε λίγο ρόλο και η δική μου η παρουσία σε αυτό», σημειώνει.

Σχετικά Άρθρα