Νίκος Μπογονικολός: Οι σχέσεις του με το ελληνικό Δημόσιο – “Δεν παραβίασε κανένα πιστοποιητικό”

Νίκος Μπογονικολός: Οι σχέσεις του με το ελληνικό Δημόσιο – “Δεν παραβίασε κανένα πιστοποιητικό”

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη από το FBI, καθώς οι αμερικανικές Αρχές τον κατηγορούν ότι βοήθησε τη Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων. Ο ίδιος πάντως αντικρούει τις κατηγορίες καθώς σε επικοινωνία που είχε το MEGA  με τον νομικό του εκπρόσωπο, ο τελευταίος ανέφερε πως ο πελάτης του δεν παραβίασε τον κανόνα του τελικού χρήστη και όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει καμία σχετική απόδειξη για κάτι τέτοιο και αναφέρει πως εκείνος έδωσε τα σχετικά προϊόντα σε ευρωπαϊκές εταιρείες και δεν γνωρίζει αν οι ίδιες οι εταιρείες το πούλησαν στο ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν υποσχεθεί πως θα δώσουν αναλυτικότερο πόρισμα 50 σελίδων όπου θα αναλύουν τις συνομιλίες και αυτό είναι που αναμένει.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αμερικανικές Αρχές και αξιόπιστες είναι και ακριβοδίκαιες. Το θέμα είναι ότι αν αυτό κατά τον αμερικανικό νόμο τιμωρείται με θηριώδεις ποινές στην Ελλάδα είναι ζήτημα αν συνιστά κακούργημα. Εδώ πρακτικά και τεχνικά έχουμε παραβίαση των όρων χρήσης. Να το βαφτίσουμε όλο αυτό κατασκοπεία, θεωρώ ότι του προσδίδουμε ένα βάθος το οποίο δεν έχει», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μπογονικολός είναι πολύ γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος ηγείται μιας σειράς εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και είναι γνωστός όχι μόνο στο πανελλήνιο, είναι γνωστός και πανευρωπαϊκά σε όσους είναι στο πεδίο των υψηλών τεχνολογιών. Υπάρχει ένα αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το οποίο ζητεί τη σύλληψή και την έκδοσή του με την κατηγορία της συνωμοσίας υπέρ της Ρωσίας και εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών», είπε ακόμα ο κ. Ζήνδρος και συμπλήρωσε:

«Αυτό μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακά αρνητικό σαν διατύπωση, πολύ απλουστευτικά ως κατασκοπεία. Πρακτικά αφορά ένα πολύ μικρό μέρος συναλλαγών που έκανε ο κ. Μπογονικολός με μία εταιρεία του, περίπου 7 συναλλαγές, με εταιρείες που προμηθεύτηκε υλικά, καθ’ όλα νόμιμα, με τιμολόγια από ιδιωτικές εταιρείες τα οποία όμως όφειλε να υπογράψει ένα πιστοποιητικό τελικής χρήσης».

Σύμφωνα με τον κ. Ζήνδρο σε αυτό το σημείο ξεκινά η αιτίαση των αμερικανικών Αρχών για επιλήψιμη συμπεριφορά ότι τελικός χρήστης δεν ήταν ο ίδιος, αλλά τα υλικά που προμηθεύτηκε είχαν διαδρομή σε τρίτους και δη σε Ρώσους.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2017 και τον Μάιο του 2023, μέχρι και τη σύλληψη του από τις αμερικανικές αρχές. Στην αναφορά σημειώνεται πως ενώ έδειχνε να λειτουργεί ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ουσιαστικά εκείνος και η εταιρεία του είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς.

Πολυσχιδής επιχειρηματική δραστηριότητα με το ελληνικό Δημόσιο

Ωστόσο αν «ξεσκονίσει» κάποιος το παρελθόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που είχε Νίκος Μπογονικολός, διαπιστώνει αρκετές και διαφορετικές οικονομικές συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα του αστυνομικού συντάκτη στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, είχε αρκετές συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο και με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, για διάφορα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τεχνολογίας blockchain που χρησιμοποιείται και στα κρυπτονομίσματα.

Μάλιστα, η εταιρία του, η «Άρατος» είχε παρουσιάσει σύστημα χαρτογράφησης ναρκοπεδίου με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε διημερίδα καινοτομίας σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Επίσης προσπαθούσε να μπει σε αρκετούς διαγωνισμούς δηλαδή να αναλάβει την εκπροσώπηση εταιριών σε διάφορους τομείς υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο.

Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που πούλησε το 2020

Χαρακτηριστικότερο είναι πως το 2020 με βουλγαρική εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό, ενώ είναι φορέας εταιριών υψηλής τεχνολογίας, με βουλγαρική εταιρία για 15.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα της Ελληνικής Αστυνομίας και τον κέρδισε.

Στην αρχή συμμετείχαν τρεις εταιρείες και ξαφνικά μπήκε και η εταιρεία του Νίκου Μπογονικολού ως τέταρτη. Αρχικά υπήρχε κι ένα πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν έκανε δεκτή τη συμμετοχή της αλλά στη συνέχεια ξεπεράστηκε.

Μάλιστα σε δοκιμές που έγιναν εκείνη την περίοδο υπήρχαν προβλήματα με κάποια από τα αλεξίσφαιρα σε κάποια όπλα και τελικά πήρε το πιστοποιητικό μέσω κάποιας εταιρείας στην Ολλανδία.

Υπάρχουν αναφορές αξιωματούχων πως τον είχαν βοηθήσει άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες να προωθήσει το προϊόν και τελικά να συμμετάσχει στον διαγωνισμό παρά τις αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο φαίνεται πως είχε ένα κύκλωμα γνωριμιών από πολιτικά πρόσωπα μέχρι υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το 2012 εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Παιδείας και να συνεργάζεται πολύ με το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε προγράμματα δορυφορικού ελέγχου της θαλάσσιας ρύπανσης και σε άλλα προγράμματα

Σχετικά Άρθρα