Εκλογές 2023/ΑΡΘΡΟ Γ. Κατρούγκαλος: Γιατί ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Στις εκλογές διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία δύο κόμματα που εκπροσωπούν αντιδιαμετρικές λογικές, συγκρουόμενα κυβερνητικά συμφέροντα και έχουν ως αρχηγούς δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Ο ένας είναι γόνος μιας από τις τρεις οικογενειακές δυναστείες που έχουν δώσει όλους του πρωθυπουργούς της Ελλάδας τα εβδομήντα τελευταία χρόνια, με τρεις εξαιρέσεις. Αποτελεί θλιβερό ρεκόρ, που δεν έχει όμοιο του σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε στο Πακιστάν.
Ο άλλος, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι απλώς ο ένας από τις τρεις εξαιρέσεις -και ο μόνος από αυτούς που δεν προέρχεται από μεγαλοαστικό πολιτικό τζάκι. Είναι ο μοναδικός ηγέτης της Αριστεράς στην Ευρώπη που οδήγησε ήδη μια φορά το κόμμα του στην κυβερνητική εξουσία και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, ελεύθερη από τις δουλείες των μνημονίων.
Του Γιώργου Κατρούγκαλου, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Υποψήφιος Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας
Αν θα έπρεπε να συνοψίσω σε δύο μόνον λόγους γιατί είναι ανάγκη να υπερψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 21 Μαΐου θα κατέληγα σε αυτούς τους δύο καθοριστικότερους:
Λόγος πρώτος: Γιατί σε όλα τα μέτωπα είναι μαύρο το μητρώο της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη και εναντίον των συμφερόντων των πολλών, η συνέχιση της διακυβέρνησής του.
Την τελευταία τετραετία αυξήθηκαν οι ανισότητες και επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση των πολλών. Παρά την οικονομική χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και τα δισεκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης αυξήθηκε ο κίνδυνος φτώχειας κατά 2% και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης ανισότητας S80 s20 -που συγκρίνει εισόδημα που κατέχει το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού προς αυτό που κατέχει το 20% του φτωχότερου- από το 5,1% 2019 πέρασε στο 5,8% το 2021. Όχι μόνον η Ελλάδα είναι η τρίτη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης από πλευράς αγοραστικής δύναμης, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι η τέταρτη χειρότερη χώρα από πλευράς απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της KapaResearch το 37% των πολιτών θεωρεί ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους ήταν μεγαλύτερο το 2019, έναντι 19% που θεωρεί ότι σήμερα είναι μεγαλύτερο.
- 4.250.000 συμπολίτες μας, σχεδόν οι μισοί, έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς το δημόσιο, τις τράπεζες ή τον ΕΦΚΑ ενώ και τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν είναι καλύτερα: Ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλό το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ .
Ακόμη πιο αβυσσαλέες είναι οι επιδόσεις του κ. Μητσοτάκη στον τομέα της δημοκρατίας και των θεσμών, με πιο εμβληματικό -αλλά καθόλου μοναδικό- παράδειγμα τις υποκλοπές. Από την δεκαετία του 1960 έχουμε να δούμε παρόμοια σύμπραξη κράτους και παρακράτους, «νομότυπων» επισυνδέσεων ΕΥΠ και παράνομων παρακολουθήσεων από το predator, κατά υπουργών της κυβέρνησης, πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και της μισής ηγεσίας του στρατεύματος.
- Και δεν έχει ξαναγίνει ελληνική κυβέρνηση να αρνείται να συναντήσει επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της PEGA. Αναγκάστηκε να ομολογήσει στο debate ο κ. Μητσοτάκης ότι υπήρχε σκάνδαλο των υποκλοπών, αρνείται όμως να αναλάβει τις βαρύτατες προσωπικές του ευθύνες.
Τέλος η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε την πλήρη χρεωκοπία του επιτελικού κράτους. Ακόμη και η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που επέλεξε χωρίς διαβούλευση με τα κόμματα η ΝΔ δικαιώνει σε όλα τα σημεία την κριτική που ασκήσαμε και τις ευθύνες που αποδώσαμε. Ενδεικτικά, όχι απλώς θεωρεί παράνομη την μετάταξη του σταθμάρχη (ένα ακόμη δείγμα της πελατειακής λογικής της δεξιάς), αλλά υπογραμμίζει ότι κάθε «αντίθετηερμηνεία (ότι δηλαδή ήταν νόμιμη η μετάταξη, θα παραβίαζε τις γενικέςαρχέςαπό τις οποίεςδιέπεται το εθνικό σύστημακινητικότητας, αυτές της ισότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας» (σελίδα 118 του πορίσματος).
Και όμως, όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα δεν αποτελούν κεντρικά ζητήματα συζήτησης μπροστά στις εκλογές. Τα συστημικά ΜΜΕ επιδιώκουν να μιλάμε για fakenews όπως η βίλλα του Ραγκούση ή η υποτιθέμενη συνάντηση Βαρουφάκη-Τσίπρα στο Σούνιο. Αλήθεια, πόσοι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχετε πληροφορηθεί ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και στα δύο μέλη της επιτροπής που εισηγήθηκαν την παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη;
Δεύτερος και σημαντικότερος λόγος: Ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σημαίνει μόνο υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών, αλλά και ψήφο για δικαιοσύνη παντού.
Δικαιοσύνη παντού, σημαίνει πράγματι παντού. Πάνω από όλα στις δομές του βαθέος κράτους. Αυτό δεν χαρακτηρίζεται μόνον από την πατρωνεία και τον πελατειασμό του ρουσφετιού στη βάση του, αλλά και στην κορυφή του, με την διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Όταν μιλά ο Αλέξης Τσίπρας για τους «αρμούς της εξουσίας» εκεί αναφέρεται, στο πλέγμα αδιαφανών πολιτικών που, πέραν της νομιμότητας, μοιράζει στα «δικά μας παιδιά» και τους λίγους και ισχυρούς τα λάφυρα της κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας. Βαθιές τομές χρειάζονται και στην δικαιοσύνη, τόσο για να προστατευτεί από την επιρροή των δυνάμεων της διαπλοκής, όσο και από τον εναγκαλισμό από την εκτελεστική εξουσία.
- Δικαιοσύνη παντού σημαίνει αναστροφή των πολιτικών που διευρύνουν τις ανισότητες, ώστε να αυξηθούν οι μισθοί, να μειωθούν οι τιμές, να ρυθμιστούν τα χρέη. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν να κερδίσουν από το πρόγραμμα αυτό:
Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και την απελευθέρωση των τριετιών, οι δημόσιοι υπάλληλοι από την άμεση αύξηση κατά 10% του μισθού τους, και οι δύο από την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Στους συνταξιούχους θα επιστραφεί η 13η σύνταξη που τους έκλεψε ο κ. Μητσοτάκης, τα 2,5 δις ευρώ αναδρομικά, ενώ θα δοθεί η αύξηση του 7,7% (την οποία εμείς είχαμε νομοθετήσει) και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά. Θα επιβάλουμε δεσμευτικούς κανόνες στις τράπεζες και στα funds, με κούρεμα και του κεφαλαίου της αρχικής οφειλής, ενώ θα προστατεύσουμε ήδη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την πρώτη κατοικία και θα μειώσουμε στον ελάχιστο συντελεστή τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Δεν είναι όμως η ουσία του προγράμματος μας οι αυξήσεις και οι οικονομικές παρεμβάσεις, όσο σημαντικές και να είναι αυτές και όσο μεγάλη ανάσα και να δίνουν στους πολίτες που δεκαπέντε χρόνια τώρα στενάζουν κάτω από το βάρος των διαδοχικών κρίσεων. Η ουσία του είναι η αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, πάνω από όλα του ΕΣΥ και της Παιδείας, ώστε η χρηματοδότηση τους στο τέλος της τετραετίας να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 7% για την υγεία και 5% για την εκπαίδευση.
Δικαιοσύνη παντού σημαίνει και κατάργηση της ατιμωρησίας όσων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και εξασφαλίσθηκαν μέσω των αντισυνταγματικών ασυλιών. Σημαίνει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του ελάχιστου νόμιμου μισθού. Σημαίνει κατάργηση των ελευθεροκτόνων νόμων Θεοδωρικάκου για τις συγκεντρώσεις και Χατζιδάκη για τις απεργίες και το συνδικαλισμό.
Στις 21 Μαΐου θα έχουμε μια από τις πιο κρίσιμες και αμφίρροπες εκλογές των τελευταίων χρόνων. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή, ιδίως τη συμμετοχή των νέων. Κανένας δεν πρέπει να λείψει από την κάλπη και να απαντήσει με το χέρι στην καρδιά, τι προτιμά: Μια αριστερά που θα κάνει ότι μπορεί, η μια δεξιά που θα κάνει ότι θέλει;