Μητσοτάκης στη Super Κατερίνα: Θέλω να κλείσω το χάσμα που χωρίζει τους μισθούς γυναικών και ανδρών
Συνέντευξη στην εκπομπή «Super Κατερίνα» του Alpha με την Κατερίνα Καινούργου παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κουβέντα περιστράφηκε σε περισσότερο κοινωνικά θέματα και έγινε σε έναν χώρο που στηρίζει την γυναικεία επιχειρηματικότητα.
«Χαίρομαι», είπε ο πρωθυπουργός «όταν βλέπω νέες γυναίκες να κάνουν το βήμα να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση. Έχουμε ήδη πολλές ιστορίες από επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από γυναίκες και έσπασαν ταμπού δεκαετιών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει απόσταση στις αμοιβές και οι γυναίκες δεν αμείβονται το ίδιο με τους άντρες. Η ανεργία όμως μειώνεται, είπε, και θα αναζητούμε όλο και περισσότερο δυναμικό.
«Θα ήθελα να έχω περισσότερες γυναίκες συνεργάτιδες και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει μεγαλύτερη γυναίκεια εκπροσώπηση. Θα ήθελα και στη Βουλή αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι», είπε όσον αφορά στην ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε χώρους δουλειάς αλλά και στην πολιτική.
Έθεσε ως προϋπόθεση πριν αναμειχθεί κάποιος με τα κοινά να έχει κολλήσει ένσημα. «Έχουμε πολλές τέτοιες γυναίκες στα ψηφοδέλτιά μας», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι πολίτες στις εκλογές δεν θα επιλέξουν μόνο κόμμα οι πολίτες αλλά και εκπροσώπους.
Αναφορά έγινε και στο σήμα ισότητας λέγοντας ότι αποτελεί μια πιστοποίηση των επιχειρήσεων που έχουν πολιτικές ίσης αντιμετώπισης των γυναικών.
Για τους μισθούς είπε: «Έχουμε μια πολιτική συνολικής αύξησης των μισθών στην πατρίδα μας είναι η κορωνίδα του προγραμματικού μας λόγου. Θέλω να κλείσω το χάσμα που χωρίζει τους μισθούς γυναικών και ανδρών. Αυτό δεν το πετυχαίνεις με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όσο μειώνεται η ανεργία οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη», τόνισε.
«Θα εξετάσω τις προϋποθέσεις για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»
Η συζήτηση πήγε και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το δυσβάσταχτο κόστος που έχει για πολλές γυναίκες ή ζευγάρια αλλά και για τη νομοθεσία που υπάρχει γύρω από αυτό.
Όπως είπε: «Έχουμε δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα στην γυναίκα να ελέγχει το σώμα της. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια πραγματικότητα και με την αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 54 χρόνια».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το πρόβλημα είναι η υπογεννητικότητα καθώς πολλές οικογένειες σταματούν στο πρώτο παιδί, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει το θέμα οικονομικής στήριξης όσον αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Για τις υιοθεσίες ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν γίνει βήματα και όπως τόνισε βασικός στόχος είναι να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρουν οικογένειες.
Αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία είπε ότι πρέπει να γίνει δουλειά και στα σχολεία για την ανεκτικότητα να μάθουμε στα παιδιά μας ότι το να είσαι τσαμπουκάς δεν είναι κουλ.
Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά Υπάρχει ένα είδος μουσικής που δείχνει ακριβώς αντίθετα στερεότυπα από αυτά που θέλουμε να προβάλλουμε. Προωθεί την βία κατά των γυναικών Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και μόνο είναι απαράδεκτο. Το λέω και ας με κάνει αντιδημοφιλή.
«Η Μαρέβα έχει θωρακίσει τις κόρες μας – Είμαι περήφανος και για τα 3 μου παιδιά»
Εύσημα στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι έδωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το πως έχουν θωρακίσει τις δυο τους κόρες απέναντι στις προκλήσεις της κοινωνίας και τα στερεότυπα.
«Η Μαρέβα είναι μια εξαιρετικά αυτόνομη και δυναμική γυναίκα, μια γυναίκα που πατάει στα πόδια της που πρώτα και πάνω απ’ ‘όλα έμαθε στα κορίτσια της να διεκδικούν και να στέκονται με αυτοπεποίθηση σε οποιαδήποτε δυσκολία τους τύχει στην ζωή τους. Είμαι χαρούμενος γιατί έχω δυο κορίτσια με μεγάλη αυτοπεποίθηση που μπορούν να οραματίζονται και να δουλεύουν σκληρά για το μέλλον που θέλουν για τους εαυτούς τους. Είμαι περήφανος και για τα τρία μου παιδιά. Είναι κορίτσια σύγχρονα και με πολλές ευαισθησίες. Είναι κορίτσια που βοηθούν διακρατικά και αισθάνονται ενεργοί πολίτες.
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας είναι ότι είστε προνομιούχοι και σας έδωσε ο θεός πολλά, χαρίσματα μεγαλώνετε σε μια οικογένεια που σας έδωσε πολλά εφόδια αλλά κοιτάξτε να δείτε πως θα είστε εσείς χρήσιμοι άνθρωποι για την κοινωνία.