“Μουδιασμένη” η Τουρκία οδεύει για τον δεύτερο γύρο των εκλογών – Αέρα νίκης για Ερντογάν με “προίκα” τις ψήφους Ογκάν-Κλίμα πόλωσης από Κιλιτσντάρογλου
Την επόμενη ημέρα των εκλογών η Τουρκία είναι μουδιασμένη από το ανατρεπτικό αποτέλεσμα και ψάχνει τους λόγους πίσω από τη νίκη Ερντογάν και την ήττα Κιλιτσντάρογλου. Κάποιοι μιλούν για μη καθαρή νίκη, αλλά χωρίς στοιχεία μέχρι στιγμής. Και άλλοι ότι προτίμησαν τη σιγουριά του Ερντογάν. Δηλαδή, ότι πείστηκαν με τις υποσχέσεις του για σπίτια μέχρι και διαστημόπλοια, παρά με την περισσότερη δημοκρατία, ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρόσφερε ο Κιλιτσντάρογλου.
- Η κάλπη στις 28 Μαΐου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία δεν θα βγάλει μόνο τον επόμενο ηγέτη, αλλά θα απαντήσει και σε ένα καθοριστικό ερώτημα το αν αυτός θα αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τις βασικές σχέσεις της με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Δύση.
Τα προγνωστικά που έδιναν ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιντσντάρογλου δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο συνασπισμός κομμάτων του Ερντογάν πάει με τον αέρα του φαβορί στον δεύτερο γύρο.
Κι αυτό γιατί με καταμετρημένο σχεδόν το 97% των ψηφοδελτίων, ο Ερντογάν προηγείται με 49,39% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου με 44,92%, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Anadolu. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας έδωσε στον Ερντογάν 49,49% με καταμετρημένο το 91,93%. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής επιτροπής, ακόμη και όταν καταμετρηθούν οι υπόλοιπες 35.874 μη καταμετρημένες ψήφοι από το εξωτερικό, κανείς δεν θα έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την απόλυτη νίκη στις εκλογές.
Σε ρόλο ρυθμιστή αναδεικνύεται ο τρίτος -εθνικιστής- υποψήφιος, Σινάν Ογκάν, ο οποίος συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων. Ο Ογκάν δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του, δηλώνοντας ότι «δεν λέω πως στηρίζουμε τον έναν, ή τον άλλο», αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι του θα κατευθυνθούν, ακόμα και αν δεν πάρουν επίσημη “γραμμή”, προς την πλευρά Ερντογάν.
Σε συνέντευξη του στο τουρκικό BBC ο Ογκάν έθεσε ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές του. «Φυσικά έχουμε κόκκινες γραμμές» είπε για να προσθέσει ότι «έχουμε ορισμένους όρους, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η απομάκρυνση από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζονται από τρομοκρατικές οργανώσεις και η επιστροφή των αιτούντων άσυλο».
Ο Ερντογάν δείχνει να γνωρίζει τις εκτιμήσεις για τις ψήφους Ογκάν, γι’ αυτό και επεσήμαινε με νόημα χθες ότι «είμαστε ήδη μπροστά από τον πιο κοντινό αντίπαλό μας κατά 2,6 εκατομμύρια ψήφους, αριθμός που αναμένουμε να αυξηθεί».
Σε κλίμα πόλωσης, ο Κιλιντσντάρογλου, από την άλλη, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να είναι υπομονετικοί και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν για εμπλοκή στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.
Buradayız. Sonuna kadar mücadele. pic.twitter.com/37rBQEectn
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 15, 2023
Οι Τούρκοι πάντως γνωρίζουν πως σε αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πολλά, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την προσέλευση στις κάλπες, η οποία έφτασε σε ποσοστό- ρεκόρ, 88,9%. Κάτι που δείχνουν, σε μεγαλύτερο βαθμό, να ασπάζονται οι αγορές, οι οποίες, στο άκουσμα του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, έστειλαν την τουρκική λίρα σε μια δίνη μεγαλύτερων πιέσεων και έντονης μεταβλητότητας.
Ο Κιλιντσντάρογλου έχει προαναγγείλει μια πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική καθώς και σύσφιξη της συμμαχίας με τη Δύση. Αντίθετα, μια επανεκλογή Ερντογάν προκαλεί νευρικότητα στην πλευρά Μπάιντεν, καθώς ο Ερντογάν θεωρείται από τους πλέον στενούς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον, θα συνεχίσει την παρεμβατική πολιτική στο οικονομικό επίπεδο. Αυτές οι ανορθόδοξες πολιτικές (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μειώσεις των επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης (ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού), ο έλεγχος της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η κρατική παρέμβαση) στις οποίες εμμένει ο Ερντογάν από το 2018, έχουν οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε πίεση και ελεύθερη πτώση. .
Οι αθέατες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά έχουν ανέλθει σε σχεδόν 177 δισ δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics. Η ισοτιμία χθες έφτασε κοντά στο 19,65 ανά δολάριο, με τον Ογκεντάι Τοπκιουλάρ, διαχειριστή κεφαλαίων στη RAM Capital SA, να τονίζει ότι «αν διατηρηθούν αυτά τα αποτελέσματα, θα είναι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές. Θα υπάρχει ασάφεια για τις επόμενες δύο εβδομάδες».