Γιατί οι διεθνείς οίκοι δεν τρομάζουν από την ελληνική προεκλογική σύγκρουση- Προτιμούν Μητσοτάκη, δεν ανησυχούν από επικράτηση Τσίπρα
Μπορεί η εσωτερική προεκλογική σύγκρουση να κρατά υψηλά τους τόνους κινδυνολογίας -από τη Ν.Δ- για μία επερχόμενη καταστροφή με επιστροφή στα μνημόνια λόγω του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ή από την ανούσια και εκτός πραγματικότητας αντιπαράθεση για το σχέδιο “Δήμητρα” του Γιάνη Βαρουφάκη, οι διεθνείς αγορές, όμως, αναμένουν την διαμόρφωση του μετεκλογικού τοπίου χωρίς υψηλούς βαθμούς ανησυχίας.
Η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας, για παράδειγμα, περίπου προεξοφλείται όποια κι αν είναι η εξέλιξη, αρκεί, φυσικά, η επόμενη κυβέρνηση να εγγυηθεί τους δημοσιονομικούς στόχους με την ανακοίνωση των προγραμματικών δεσμεύσεων. Το είπε, άλλωστε, πρόσφατα, και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας πως τα τρία βασικά κόμματα (Ν.Δ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ) έχουν κυβερνήσει την περίοδο των μνημονίων και γνωρίζουν τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας. Τόνισε, μάλιστα, πως “κάποιες προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν”, κάτι που αφορά και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αν και δεν εξειδίκευσε τι μπορεί να γίνει με ανακατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ή με άλλο οικονομικό μείγμα.
Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές αναλυτών στο Reuters σχετικά με τις εκλογές και το μετεκλογικό τοπίο. Παρότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν έκρυψαν ποτέ την προτίμησή τους για μία νέα διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν εκπέμπεται κανένα απολύτως σήμα κινδύνου για τον Αλέξη Τσίπρα, αναγνωρίζοντας πως έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες του 2015 και πως ο πρώην πρωθυπουργός εφάρμοσε ένα πολύ δύσκολο μνημόνιο και οδήγησε την οικονομία εκτός της εποχής της οικονομικής κρίσης και απομόνωσης.
Σχετικό είναι το αναλυτικό ρεπορτάζ του Reuters, όπως μεταφέρεται από το moneyreview:
Μια μικρή περίοδο αβεβαιότητας αναμένουν οι αναλυτές στην πιθανή περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές.
Σε ανάλυσή του το Reuters αναφέρει πως μια επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καθησυχάσει τους επενδυτές, δεδομένης της ισχυρής σχέσης με την ΕΕ και την δέσμευσή του στις μεταρρυθμίσεις. Σημειώνει ωστόσο πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην διαταράξει τις αγορές όπως έγινε το 2015.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή που ήταν το 2015 όταν βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, και κανείς δεν έχει σοβαρές ανησυχίες βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Andrew Kenningham επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics.
Ακολουθούν πέντε ερωτήματα για τις αγορές σχετικά με τις εθνικές εκλογές:
Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους;
Η κρίση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να πλήττει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει επιβραδυνθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς υποχωρούν οι τιμές ενέργειας. Ο μέσος ετήσιος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
«Είδαμε μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια και οι άνθρωποι έχουν πραγματικά αισθανθεί το πλήγμα», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.
Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα;
Με τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές πιθανότατα είναι το τελευταίο εμπόδιο για να ανακτήσει η χώρα το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία.
Η S&P Global ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους αν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Η Goldman Sachs έχει αναφέρει ότι η εκτέλεση του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να αποτελέσει το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.
Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας βρίσκεται περίπου στο 4% και είναι ήδη χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας και μια ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα το οδηγούσε πιθανότατα χαμηλότερα.
Αλλά πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη από τις αγορές, δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management Kaspar Hense.
Θα εγκαταλείψουν οι επενδυτές την Ελλάδα αν χάσει ο Μητσοτάκης;
Μάλλον απίθανό. Οι επενδυτές θεωρούν σταθερή την ηγεσία του Μητσοτάκη, λόγω των ισχυρών σχέσεων που έχει με τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ από τις εποχές της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα έχει έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
«Οι επενδυτές κοιτούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα καλωσορίσουν τη συνέχιση της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη», δήλωσε ο Piccoli της Teneo, προσθέτοντας ότι ο τωρινός πρωθυπουργός είναι «σαφές υπέρ των αγορών»
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πλήξει αυτό το κλίμα, αλλά μια επανάληψη του 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τις ελληνικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση της τάξης του 24% και τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών στο 19%, θεωρείται απίθανη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο συστημικός μετά την παραμονή του στην κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε άλλη μια επανάληψη της αστάθειας του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, George Lagarias.
Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;
Μια αποφασιστική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ενισχύσει μια βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο περίπου 21% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει κέρδη της τάξης του 10%. Το ειδικό βάρος των τραπεζών που ενισχύονται από την άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της υπεραπόδοσης του ΧΑ.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025. Το ΤΧΣ Κατέχει περίπου το 40% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Bank και το 1,4% στη Eurobank.
«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις για τις τράπεζες», δήλωσε ο Al Alevizakos, στέλεχος της AXIA Ventures.
Τι γίνεται με το ευρώ;
Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πώληση του ευρώ, δεν αποτελούν σημείο αναφοράς για τους επενδυτές αυτή τη φορά.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για διάσπαση της Ευρωζώνης.
«Το όλο θέμα των “περιφερειακών πιέσεων” έχει πραγματικά περάσει σε δεύτερη μοίρα», ανέφερε ο Adam Cole, επικεφαλής της στρατηγικής FX στην RBC Capital Markets.