Βούτσης: “Επονείδιστη και ανιστόρητη η δήλωση Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις”
Στο πλαίσιο συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο τ. πρόεδρος της Βουλής μεταξύ των άλλων, προχώρησε σε ιδιαίτερη αναφορά και αποδοκιμασία της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις.
Είναι επονείδιστη, απολύτως ανιστόρητη και εντελώς άστοχη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές επανορθώσεις τόνισε ο Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας πως στο σύνολό τους, είναι νόμιμες, ενεργές, αδιαπραγμάτευτες και διεκδικήσιμες.
Ο τ. πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο σύνολο των επανορθώσεων, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου, των συνεπειών του προκληθέντος λιμού, της αρπαγής των πολιτιστικών αγαθών και βέβαια των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα στις 120 μαρτυρικές πόλεις.
Ο Νίκος Βούτσης θύμισε πως σε αυτό το πνεύμα έχουν κινηθεί τα τελευταία χρόνια οι δηλώσεις όλων των ανώτατων πολιτειακών παραγόντων και των κυβερνήσεων της χώρας, με επιστέγασμα μάλιστα την ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, τον Απρίλιο του 2019 και την έγκριση με ευρύτατη πλειοψηφία του ψηφίσματος «για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η αρχική δήλωση του κ. Σκέρτσου, συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης, δείχνει μία έλλειψη ενσυναίσθησης και ταυτόχρονα περιλαμβάνει ψήγματα αναθεωρητικής αντίληψης για την ιστορία, γεγονός, όπως είπε χαρακτηριστικά, που σοκάρει.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Νίκης Λυμπεράκη γιατί υποστηρίζει πως η δήλωση Σκέρτσου έχει στοιχεία ιστορικής αναθεώρησης, ο τ. πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η σχετικοποίηση της ιστορίας με το επιχείρημα πως οι γερμανικές επανορθώσεις είναι θέμα παρελθοντολογικό και δεν αφορά στο σήμερα, αποτελεί μέρος μιας αναθεωρητικής αντίληψης που θέλει τα διδάγματα της ιστορίας να αποτυπώνονται μόνο στα βιβλία, να μην διεκδικείται η ηθική και υλική αναγνώριση και επανόρθωσή τους και να μην πλάθουν συνειδήσεις ως οδηγό και πυξίδα για το μέλλον της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού μας.