Πέφτει ο πληθωρισμός, ακριβαίνουν τα τρόφιμα – Αναλυτικά οι αυξήσεις σε βασικά είδη – Νέο market pass εξετάζει ο Μητσοτάκης
Το ράλι του πληθωρισμού συνεχίζεται στα τρόφιμα και είδη διατροφής αφού με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον γενικό δείκτη, καθώς αυξήθηκε κατά 11,4%. Και αυτά ενώ ο γενικός δείκτης αποκλιμακώθηκε στο 3% τον Απρίλιο.
Σε ετήσια βάση καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε:
Ψωμί και δημητριακά (13,8%), Κρέατα- γενικά (12%), Ψάρια- γενικά (4,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (19,1%), Έλαια και λίπη (16,2%), Λαχανικά- γενικά (6,2%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (11%), Λοιπά τρόφιμα (14,6%), Καφέ- κακάο- τσάι (12,1%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (8,5%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (10,1%).
Ο Πρωθυπουργός, χαρακτήρισε παγκόσμιο το πρόβλημα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με επέκταση του market pass αλλά και αυξήσεις μισθών. “Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξάμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει ακόμα “μεγάλη δυναμική” παρόλο που μετριάζεται, δήλωσε πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “έρχεται αρκετός αποπληθωρισμός αργότερα φέτος” αν και σημείωσε ότι “διατηρείται ακόμα δυναμική στα τρόφιμα και τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει σε αντίθετη κατεύθυνση από την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ενέργεια”.
Οι αυξήσεις των τιμών έχουν υποχωρήσει πλέον από τα διψήφια ποσοστά μηνιαίως, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις (δομικός πληθωρισμός) επιβράδυναν τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να περιορίσει το ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων της την περασμένη εβδομάδα (στις 25 μονάδες βάσης – 0,25%).
- Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης (0,25%) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Στο μεταξύ, αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά το τελευταίο δωδεκάμηνο ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, αποτυπώνοντας μια νέα ανοδική τάση όσο οι οικονομίες βγαίνουν από συνθήκες επιβράδυνσης και αυξάνεται η ζήτηση, όπως εκτιμά ο οργανισμός. Πρωταθλητές στις αναρτήσεις, πάντως είναι ζάχαρη, κρέας και ρύζι, ενώ μειώθηκαν οι τιμές σε σιτάρι, καλαμπόκι, γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικά έλαια.
- Ο Δείκτης διαμορφώθηκε στις 127,2 μονάδες τον Απρίλιο του 2023, αυξημένος κατά 0,6% έναντι του Μαρτίου. Σε ετήσια βάση ο δείκτη τιμών τροφίμων είναι μειωμένος κατά 19,7%, ωστόσο παραμένει κατά 5,2% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021.
Αναλυτικά οι αυξήσεις στα προϊόντα με βάση τον FAO:
- Ζάχαρη: Σε υψηλό 11,5 ετών εκτοξεύτηκε ο Δείκτης Τιμών του FAO, αυξημένος κατά 17,6% έναντι του προηγούμενου Μαρτίου, λόγω των μειωμένων προσδοκιών παραγωγής στην Ινδία, στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των ξηρών καιρικών συνθηκών, καθώς και της καθυστερημένης έναρξης συγκομιδής ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, που μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για αιθανόλη με βάση το ζαχαροκάλαμο.
- Κρέας: Ο Δείκτης Τιμών του FAO αυξήθηκε 1,3% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών χοίρειου κρέατος, καθώς και των πουλερικών εν μέσω αυξημένης ασιατικής ζήτησης και περιορισμών της παραγωγής που προκλήθηκαν από ζωικές ασθένειες. Οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος αυξήθηκαν επίσης λόγω της μείωσης των προμηθειών βοοειδών για σφαγή, ιδίως στις ΗΠΑ.
- Σιτηρά: Ο δείκτης τιμών του FAO υποχώρησε 1,7 % σε μηνιαία βάση, ενώ ήταν μειωμένος κατά 19,8% σε ετήσια βάση. Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 2,3%, κυρίως λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας από την Αυστραλία και τη Ρωσία.
- Καλαμπόκι: Οι παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 3,2%, καθώς οι προμήθειες στη Νότια Αμερική αυξήθηκαν εποχιακά με τη συνεχιζόμενη συγκομιδή.
- Ρύζι: Από την άλλη πλευρά, σε ένα πλαίσιο μειωμένης παραγωγής λόγω αυξημένου κόστους εισροών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, κυρίως εκτός Ασίας, οι πωλήσεις σε Ασιάτες διατήρησαν υψηλά τις διεθνείς τιμές του ρυζιού.
- Ελαια: Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε κατά 1,3% τον Απρίλιο, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχή μηνιαία πτώση του. Οι παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές, ενώ οι τιμές για σογιέλαιο, κραμβέλαιο και ηλιέλαιο μειώθηκαν.
- Γαλακτομικά: Ο Δείκτης Τιμών του FAO μειώθηκε κατά 1,7%, επηρεασμένος από την επίμονη υποτονική παγκόσμια ζήτηση για σκόνη γάλακτος και τις υψηλότερες διαθεσιμότητες τυροκομικών στη Δυτική Ευρώπη.