Παρασκήνιο: Τα ηχηρά μηνύματα πίσω από την εικόνα συσπείρωσης – Η εκτίμηση Μαξίμου για τις ομιλίες Καραμανλή – Σαμαρά

Παρασκήνιο: Τα ηχηρά μηνύματα πίσω από την εικόνα συσπείρωσης – Η εκτίμηση Μαξίμου για τις ομιλίες Καραμανλή – Σαμαρά

Στο Ζάππειο μπορεί φαινομενικά να υπήρχε η εικόνα σύμπνοιας ενόψει των εκλογών με ένα ζωηρό παρασκήνιο να διανθίζει την παρουσία τους, ωστόσο οι ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών ειδικά του κ. Καραμανλή ήταν πλούσιες μηνυμάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και μακροβιότερος πρόεδρος της ΝΔ, αν και εξέφρασε ως όφειλε, την εκτίμηση ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας και ότι η γαλάζια παράταξη είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την προοπτική της σταθερότητας, αλλά ως εκεί!

Με τρόπο έμμεσο – διότι είμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες και δεν επιθυμεί να χρεωθεί τυχόν δυσάρεστο αποτέλεσμα για τη γαλάζια παράταξη – ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι δεν έχει απομακρυνθεί ούτε από τις θέσεις του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ούτε όμως και για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, στο Ουκρανικό, την κοινωνική πολιτική κα.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή ήταν επιβεβαίωση της απόφασής του να τερματίσει τον κοινοβουλευτικό – όχι τον πολιτικό – του βίο υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη

«Ο Καραμανλής περιέγραψε πως θα έπρεπε να είναι η ΝΔ, παίρνοντας ταυτόχρονα απόσταση από τη σημερινή» σχολίαζαν αργότερα χθες γαλάζια στελέχη που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Τα ίδια στελέχη χαρακτήριζαν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ως «πλατφόρμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού», η οποία προέκρινε ως μείζονα της επόμενης τετραετίας τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής δικαιοσύνης.

  • Στον αντίποδα, η ομιλία του έτερου πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, χαροποίησε το επιτελείο του Μαξίμου, καθώς ο Μεσσήνιος πολιτικός εκκινεί από τη βαθιά του πεποίθηση ότι τυχόν επιστροφή στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν καταστροφική για τη χώρα και το επιβεβαίωσε με την ομιλία του και χθες.

Στάση, που είναι σαφώς υποστηρικτική στο αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη καθ οδόν προς τις κάλπες. Και η ομιλία του κ. Σαμαρά, είχε έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, και απευθυνόταν ξεκάθαρα στο δεξιό, πατριωτικό λεγόμενο ακροατήριο της ΝΔ, που επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη δείχνει έτοιμο να κινηθεί προς τα δεξιά της παράταξης.

Για τους παρατηρητικούς, είχε την αξία του το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς συνυπέγραψε τον φόβο που εξέφρασε νωρίτερα ο κ. Καραμανλής για τον κίνδυνο ενίσχυσης κομμάτων και κινημάτων αντισυστημικού χαρακτήρα λόγω της πλήρους αδυναμίας και ανεπάρκειας των ηγεσιών της Ε.Ε – «έχεις δίκιο, Κώστα», είπε. Επίσης, οι υποψιασμένοι σημείωσαν αρκετά σημεία της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού, με αμφίσημη ερμηνεία. Θα μπορούσαν να απευθύνονται προς την Ε.Ε. αλλά και προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έλεγαν υποψήφιοι βουλευτές που ήταν παρόντες. Διότι, όταν λες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικεί κομβικό ρόλο ως γεωστρατηγικό προπύργιο της Δύσης και όχι ως αδύναμος κρίκος της, με ισχυρή παρουσία και ως χώρα παρίας» καθώς και ότι μετά τις εκλογές πρέπει να αναδειχθεί η Ελλάδα που παράγει ανταγωνιστικά και δεν περιμένει να ζει από επιδόματα, που θα επιτρέψει, επί τέλους, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που τολμά μεταρρυθμίσεις, που δεν υποχωρεί στις αντιστάσεις των συντεχνιών, των βολεμένων και των διαπλεκομένων», σε ποιόν άραγε απευθύνεσαι;.

Kαι βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να καταδικάσει την πολιτική της λεγόμενης «αποδόμησης» ή woke culture, όπου τα ιερά πρόσωπα της μάνας και του πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: «Γονέας 1 και Γονέας 2». Αυτό δεν είναι Ευρώπη! Φτάσαμε σήμερα, των ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα… «φύλα»! Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το «φύλο των αγγέλων». Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα «φύλα» των… ανθρώπων!, είπε ο κ. Σαμαράς στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία του κόμματός του ότι κάποιες πολιτικές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

  • Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί – και αυτό έχει επίσης ιδιαίτερη αξία – έσπευσαν να στείλουν ηχηρά μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά. «Καμιά Χάγη για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας, καμία συζήτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση μες την ανακήρυξη των 12 ναυτικών μιλίων, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Ο δε Αντώνης Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αναδιάταξη του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη και έκανε ειδική μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα