Εκλογές 2023/Στ. Βαρδαρός: Το υγειονομικό ισοδύναμο ως επένδυση ασφάλειας και αξιοπρέπειας
Οι περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί δεν είναι κέντρα κοσμοπολίτικου ενδιαφέροντος του διεθνούς jet set, καταγράφοντας τζίρους και έσοδα ικανά να αντισταθμίσουν τα ελλείμματα του κεντρικού κράτους, η περίφημη ιστορία της νησιωτικότητας, εν μέσω παράλληλων κρίσεων, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Νησιωτικότητα που αναφέρεται στις εγγενείς αδυναμίες των νησιωτικών περιοχών σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές και τις πολιτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα μειονεκτήματα, ιδίως σε ζητήματα προσβασιμότητας, δικτύων, δομών και ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Του Σταμάτη Βαρδαρού, Υποψ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα, πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας
Κι όταν οι νησιώτες μιλούν για ασφάλεια αναφέρονται πρωτίστως στην ασφάλεια της εργασίας και του εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια, την ασφάλεια του δικαιώματος στην εκπαίδευση, την ασφάλεια απέναντι στην αρρώστια, την ασφάλεια απέναντι στις πυρκαγιές και τις φυσικές καταστροφές, την εξασφάλιση τακτικής και προσιτής πρόσβασης από και προς τα νησιά.
Ο στόχος της ασφάλειας απαιτεί βούληση και αφοσίωση, απαιτεί πόρους και απαιτεί πολιτικές θετικής διάκρισης υπέρ των νησιών, απαιτεί δε πολιτικό προσωπικό που δεν λειτουργεί ως κομιστής της κυβερνητικής πολιτικής στις τοπικές κοινωνίες, αλλά αντιλαμβάνεται, κατανοεί, συμμερίζεται τις αγωνίες και διεκδικεί τεκμηριωμένα και πειστικά, αντέχοντας το βάρος της αντιπαράθεσης και της αλήθειας. Μιας αλήθειας που δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στα νησιά ζει με την ανασφάλεια της ακρίβειας, του ενεργειακού κόστους, των εισοδημάτων που συρρικνώνονται, του μήνα που δεν «βγαίνει», των πανάκριβων μεταφορών και συγκοινωνιών και κυρίως του φόβου απέναντι στην αρρώστια.
Φόβος απέναντι στην αρρώστια που γίνεται ακόμη και σημείο στην ελληνοτουρκική ατζέντα όταν τουρκικά νοσοκομεία διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στα νησιά του Αιγαίου ή όταν ακόμη χειρότερα όταν στο Καστελόριζο αντί να διακομίζει το ΕΚΑΒ έκτακτο παιδιατρικό περιστατικό στο Νοσοκομείο της Ρόδου, φτάνει το περιστατικό στα τουρκικά παράλια για να λάβει την αναγκαία φροντίδα.
Είναι υπόθεση ασφάλειας και αξιοπρέπειας λοιπόν μία άλλη δέσμη πολιτικών για τη νησιωτική χώρα, ξεκινώντας από τον κρίσιμο τομέα της υγείας. Είναι αναγκαίο ένα υγειονομικό ισοδύναμο, για το όποιο δεσμεύθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και περιλαμβάνει μία πολύ συγκεκριμένη δέσμη παρεμβάσεων, όπως:
Α) Την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας, με εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών, διοικητικών) για τη στελέχωση και παραμονή των ανθρώπων του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές
Β) Την αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές, όταν ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη, με απευθείας αποζημίωση των πολιτών για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έχοντας ως βασικό κριτήριο την ελάφρυνσή τους από πρόσθετες δαπάνες υγείας.
Γ) Την πλήρη εγγύηση από την Πολιτεία της πρόσβασης των νησιωτών στις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας εκτός τόπου κατοικίας τους, εφόσον οι αναγκαίες υπηρεσίες δεν παρέχονται ούτε από το ΕΣΥ, ούτε από τον ιδιωτικό τομέα σε μία νησιωτική περιοχή. Η πλήρης ανάληψη της ευθύνης περιλαμβάνει και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μετακίνησης και διαμονής. Σε αυτή την περίπτωση το υγειονομικό ισοδύναμο παρέχεται με την αξιοποίηση και διεύρυνση -εφόσον χρειαστεί- διατάξεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ σχετικά με «τις αποζημιώσεις για μετακινήσεις ασθενών και συνοδών αυτών».
Δ) Τη μηδενική συμμετοχή των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κ.α.) στη φαρμακευτική δαπάνη.
Το υγειονομικό ισοδύναμο είναι μια υπόθεση ασφάλειας και αξιοπρέπειας συμβολίζοντας την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης και του κόστους από την Πολιτεία τη στιγμή της ανάγκης για κάθε νησιώτη. Είναι μια πολιτική που κάνει πράξει το όραμα για Δικαιοσύνη παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας.