Κιλιτσντάρογλου: Κοντά στην ανατροπή – “Κατάλληλος πολιτικός την κατάλληλη στιγμή” – Ερντογάν: Πολύ σκληρός για να εγκαταλείψει τον “θρόνο”
Ο επικεφαλής του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, γνωστός και ως “Γκάντι της Τουρκίας”, με τη συμμαχία των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, διεκδικεί να βάλει σε “νέα τροχιά” τη γείτονα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται για πρώτη φορά κοντά στο ενδεχόμενο να εκθρονιστεί από τον προεδρικό θώκο, μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές ο 74χρονος πολιτικός φαίνεται πως έχει το προβάδισμα και ενδεχομένως να βγει νικητής στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, μετά από μία εκστρατεία, στην οποία υπόσχεται καίριες λύσεις στη ζωή των πολιτών, τη στιγμή που η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου καταβαραθρώνεται μέρα με τη μέρα.
- Όπως αναφέρει και το πρακτορείο Reuters, ο Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί “επιστροφή στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές” και στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη, για την οποία οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την καταστολή των αντιφρονούντων και κάπως ομαλότερες σχέσεις με τη Δύση.
Το “σχέδιο ανατροπής” που προβάλλει η αντιπολίτευση, έχει ως στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 85% το 2022, ακόμη και αν αναμένεται να προκαλέσει “αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές”.
Όπως έχει επισημάνει η συμμαχία των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, η προσπάθεια του Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια πυροδότησε την πληθωριστική κρίση, που, με τη σειρά της, οδήγησε στην οικονομική καταστροφή των νοικοκυριών. “Ξέρω ότι οι άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Γνωρίζω το κόστος ζωής και την απελπισία των νέων”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου σε συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα. “Ήρθε η ώρα για αλλαγή” τόνισε.
- Οι επικριτές του λένε ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει τη δύναμη του αντιπάλου του, να συσπειρώνει το κοινό, και δεν προσφέρει ένα σαφές όραμα για μια “μετά-Ερντογάν εποχή”.
Προσπαθεί να αξιοποιήσει τον θρίαμβο της αντιπολίτευσης το 2019, όταν το CHP νίκησε το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις στις τοπικές εκλογές, χάρη στην υποστήριξη ψηφοφόρων άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
- Ωστόσο, ακόμη και αν επικρατήσει, ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται πως αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις για να κρατήσει ενωμένη τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, η οποία περιλαμβάνει από εθνικιστές και ισλαμιστές μέχρι κοσμικούς και φιλελεύθερους.
Σημειώνεται άλλωστε πως η επιλογή του ως υποψηφίου για την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου, ήρθε μετά από μια 72ωρη διαμάχη κατά την οποία η ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, γνωστή και ως “Λεπέν της Τουρκίας”, Μεράλ Ακσενέρ του IYI, αποχώρησε για λίγο.
- “Παρουσιάζει μια εντελώς αντίθετη εικόνα από τον Ερντογάν, ο οποίος είναι μια πολωτική φιγούρα και μαχητής που συσπειρώνει τη βάση των ψηφοφόρων του”, δήλωσε ο Birol Baskan στο Reuters, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής με έδρα την Τουρκία.
“Ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται πολύ πιο πολιτικός, προσπαθώντας να ενώσει και να προσεγγίσει όσους δεν τον ψηφίζουν. Αυτή είναι η μαγεία του και είναι πολύ δύσκολο να το κάνει κανείς στην Τουρκία”, είπε. “Δεν είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσει, αλλά αυτός, ο Κιλιτσντάρογλου, είναι ο κατάλληλος πολιτικός χαρακτήρας την κατάλληλη στιγμή”.
- Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί πράγματι να νικήσει τον Ερντογάν, τον μακροβιότερο ηγέτη της χώρας, τπου έχει καταφέρει να πετύχει περισσότερες από δώδεκα εκλογικές νίκες.
Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με μια εκλογική ήττα περισσότερο από ποτέ, παρά την βαθιά επιρροή του του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα δικαστήρια και τις δημοσιονομικές δαπάνες για κοινωνική βοήθεια ενόψει της 14ης Μαΐου.
Πλέον, μένει να δούμε την απόφαση των Τούρκων πολιτών για το μέλλον της γείτονας χώρας. Αν φυσικά διασφαλιστεί η αποφυγή της νοθείας και του πολιτικού πραξικοπήματος.