Εκλογές 2023/Αγιούμπι Σάντι: Η επιστροφή της ακροδεξιάς είναι άμεση απειλή για τις ξένες κοινότητες στην Ελλάδα
Ο Αγιούμπι Σάντι έφτασε στην Ελλάδα από τον Λίβανο όταν ήταν μόλις 23 χρόνων. Σπούδασε και εργάστηκε σε Μέσα Ενημέρωσης – κυρίως Αραβικά – ενώ ασχολήθηκε και συνεχίζει να ασχολείται με τα προβλήματα των προσφύγων, κυρίως Αράβων.
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι υποψήφιος με το ΜέΡΑ25. Ο ίδιος μιλά στο libre για την Αραβική κοινότητα και τους λόγους που αποφάσισε να είναι υποψήφιος βουλευτής.
Συνέντευξη
–Θέλετε να μας συστηθείτε; Να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς;
Το όνομά μου είναι Αγιούμπι Σάντι. Ο πατέρας του Φαχντ και η μητέρα μου Φάτιμα.
Γεννήθηκα το 1973 στο Λίβανο. Το 1996 ήρθα στην Ελλάδα για σπουδές. Τελείωσα την σχολή Εμποροπλοιάρχων και έμεινα στην Ελλάδα για δουλειά. Από το 2003 ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία. Εργάστηκα σε αραβόφωνα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης ασχολήθηκα με την μετάφραση κειμένων από τα Ελληνικά στα Αραβικά και αντίστροφα.
Το 2015 τελείωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2015 ίδρυσα με δύο φίλους το Φόρουμ Ανάπτυξης που ασχολείται κυρίως με την εκμάθηση της Αραβικής αλλά και της Ελληνικής γλώσσας αλλά και με έχει και φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό έργο.
–Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στις εκλογές; Και γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με το ΜέΡΑ25;
Η συμμετοχή στις εκλογές και γενικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή έχει προκύψει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο δεν βρέθηκε η κατάλληλη ευκαιρία. Εδώ και 20 χρόνια γράφω και μιλώ καλώντας την Αραβική Κοινότητα να λάβει ένα θετικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.
Αυτό κάνουμε σήμερα ακριβώς.
Έχουμε κάνει και άλλες προσπάθειες με άλλα κόμματα στο παρελθόν που δεν καρποφόρησαν όμως για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Το ΜέΡΑ25 δέχτηκε την πρόταση μας για συνεργασία με σεβασμό και σοβαρότητα. Έδειχνε κατανόηση στις ιδιαιτερότητες της κοινότητας μας. Μας ενθάρρυνε να παρουσιάσουμε κι άλλους υποψηφίους.
Το ΜέΡΑ25 επίσης δείχνει πολύ σεβασμό στο Ισλάμ που είναι η θρησκεία του μεγαλύτερου μέρους της κοινότητας μας. Η στάση του απέναντι στο Παλαιστινιακό ζήτημα είναι ιδιαίτερα τιμητική και ειλικρινής. Συν ότι ενδιαφέρεται πρακτικά για τους οικονομικά αδύναμους. Είναι σημαντικό για μας τέτοια φωνή να είναι στην Ελληνική Βουλή.
- Είναι αυτονόητο πως η συμμετοχή μας είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας όσο τον δυνατόν πιο σοβαρής παρουσίας μας στην κοινωνία. Είναι επίσης, ο μόνος τρόπος για να έχουμε άποψη και θέση στα θέματα που μας αφορούν άμεσα ή έμμεσα.
Η κοινωνικοπολιτική συμμετοχή της Αραβικής κοινότητας είναι επίσης, ο τρόπος για την προστασία της από τις επιθέσεις της ακροδεξιάς. Τα τελευταία χρόνια πολλά μέλη της κοινότητας – κυρίως γυναίκες με μαντίλα – έπεσαν θύματα άγριων επιθέσεων από ακραίους τραμπούκους. Λίγα επεισόδια δηλώθηκαν στις αρχές λόγω του φόβου και της μικρής πιθανότητας να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα εκ μέρους των αρχών.
Είναι γεγονός πως η επιστροφή της ακροδεξιάς – μπορεί ακόμα και στη Βουλή – αποτελεί μια άμεση απειλή για την κοινότητα και για τις υπόλοιπες κοινότητες. Αυτός ο κίνδυνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς τη συμμετοχή όλων μας.
–Ζείτε στην Ελλάδα πολλά χρόνια και αποκτήσατε την ελληνική υπηκοότητα μετά από πολλά χρόνια παραμονής. Πόσο δύσκολο ήταν τελικά;
Απέκτησα την ελληνική υπηκοότητα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ήταν μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη. Αντιμετώπισα πολύ μεγάλη γραφειοκρατία και δυσκολίες. Δεν είναι εύκολο ένας ξένος που είναι δραστήριος στην κοινότητα του να αποφύγει τέτοια εμπόδια.
Αυτό που με λυπεί πολύ σήμερα είναι πως η διαδικασία αυτή έχει γίνει πολύ πολύπλοκη και δύσκολη. Σήμερα οι υποψήφιοι για την ελληνική υπηκοότητα πρέπει να περάσουν από δύσκολες εξετάσεις και να έχουν ένα αρκετά υψηλό εισόδημα.
–Ασχολείστε με τους πρόσφυγες. Με τον πόλεμο στη Συρία πολλοί βρέθηκαν στην Ελλάδα. Βρήκαν ανταπόκριση; Τους βοήθησαν αρκετά;
Οι πρόσφυγες είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα και αλλού. Πολλοί τους βοήθησαν και άλλοι τους εκμεταλλεύτηκαν πολύ άσχημα. Αυτοί που τους εκμεταλλεύτηκαν δεν ήταν πάντα ξένοι για αυτούς. Πολλοί συμπατριώτες τους, τους φέρθηκαν με πολλή αχαριστία και τους εκμεταλλεύτηκαν. Άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τις ανάγκες τους για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους διαστροφές.
- Άλλωστε, έχει ακουστεί εδώ στην Αθήνα ένα μεγάλο σκάνδαλο που θάφτηκε γρήγορα με παιδιά πρόσφυγες που έγιναν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από πασίγνωστα άτομα.
Από την άλλη, υπήρχαν οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα που βοήθησαν με εντιμότητα τους πρόσφυγες και έμειναν μακριά από τα φώτα. Τους είμαστε ευγνώμονες και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
–Η Αραβική κοινότητα στην Αθήνα είναι μεγάλη. Έχει ενσωματωθεί στην κοινωνία; Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Η αραβική κοινότητα είναι όντως μεγάλη και μετράει πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Είναι από τις παλαιότερες κοινότητες στην χώρα. Τα περισσότερα μέλη της έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Εδώ θα βρει κανείς πολλούς γιατρούς, μηχανικούς, τεχνικούς και εργαζόμενους Άραβες σε όλη τη χώρα. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας είναι οι ίδιες που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες κοινότητες, π.χ. τα επίσημα έγγραφα, η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας και οι διακρίσεις.
Έχουμε και κάποιες ιδιαιτερότητες όπως το θέμα με τους χώρους λατρείας και τα νεκροταφεία. Προβλήματα έχουμε επίσης στο γεγονός πως μας λείπει και η σωστή οργάνωση. Γι’ αυτό προσπαθούμε εδώ και καιρό να ενταχθούμε στην πολιτική ζωή. Είναι ο ιδανικός τρόπος για την αφύπνιση των ανθρώπων μας.