InsideStory: Τι φέρνει στο φως η έρευνα για τις εξαγωγές του Pretador μέσω υπουργείου Εξωτερικών- Πώς το κακόβουλο λογισμικό έφτασε σε Μαδαγασκάρη, Σουδάν και Ουκρανία

InsideStory: Τι φέρνει στο φως η έρευνα για τις εξαγωγές του Pretador μέσω υπουργείου Εξωτερικών- Πώς το κακόβουλο λογισμικό έφτασε σε Μαδαγασκάρη, Σουδάν και Ουκρανία

Σε μία νέα αποκάλυψη σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών προχωρά το insidestory και αναφέρεται στις άδειες εξαγωγής του Pretador που δόθηκαν στην εταιρεία Intellexa του Τάλ Ντίλιαν μέσω της αρμόδια διεύθυνσης Β1 του υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον -αποχωρήσαντα για να συμμετάσχει στην ομάδα εκλογών της Ν.Δ- Γ. Σμυρλή.

Αναφέρεται, μάλιστα, πως ενώ η σχετική εσωτερική έρευνα έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση ενημέρωσε πρόσφατα την Κομισιόν πως αυτή είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου αναφέρεται:

Μέχρι στιγμής, οι βασικοί πρωταγωνιστές στο λεγόμενο σκάνδαλο των υποκλοπών, γνωστό και ως PredatorgateSPYWARE | Inside Story, είναι η ΕΥΠ, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο εταιρείες και τρεις επιχειρηματίες. Η πρώτη από τις δύο εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η Intellexa, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν, ενός ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματία και πρώην διοικητή επίλεκτης τεχνολογικής μονάδας του ισραηλινού στρατού. H Intellexa εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator – το οποίο αποδεδειγμένα είχε στην Ελλάδα κοινούς στόχουςΟι αποδείξεις για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator με την ΕΥΠ, άτομα δηλαδή που βρέθηκαν και υπό κρατική παρακολούθηση για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Η δεύτερη εταιρεία είναι η Krikel, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη ΛαβράνουΟι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate. Από το 2018 η Krikel έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες. Η Krikel επίσης συμμετείχε και στην προμήθεια του συστήματος νόμιμης επισύνδεσης που αγόρασε το 2020 η ΕΥΠ από την ιταλική εταιρεία RCS Labs. Krikel και Intellexa –όπως έχει αποκαλύψει το inside story– συνδέονται μέσω τραπεζικών συναλλαγών από το 2020. Ο τρίτος επιχειρηματίας που έχει βρεθεί στο προσκήνιο, εκτός από τους Ντίλιαν και Λαβράνο, είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος, μέτοχος στην Intellexa με 35%Predatorgate: Παραμένει μέτοχος της Intellexa ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον Γιάννη Λαβράνο.

Μέχρι σήμερα, οι γραμμές που έχουν τραβήξει τα ρεπορτάζ του inside story συνδέουν επιμέρους εμπλεκόμενους με διάφορους τρόπους. Σήμερα αποκαλύπτουμε το σημείο όπου συναντιούνται όλοι: Intellexa, Krikel, Φέλιξ Μπίτζιος και φυσικά η κυβέρνηση, μέσω του έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, πρώην Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και νυν αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας ΔημοκρατίαςΓιάννης Σμυρλής – Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας. Το σημείο «συνάντησης» όλων είναι το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση Β6Β6 Διεύθυνση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής | Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία έχει εγκρίνει –με υπογραφή Σμυρλή– τις αιτήσεις των Intellexa και Krikel για την εξαγωγή προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού, που υποβλήθηκαν (κάποιες σε συνεργασία) από κοινή υπάλληλο του Γ. Λαβράνου και του Φ. Μπίτζιου.

Το inside story αποκαλύπτει σήμερα:

  • Την αδειοδότηση εξαγωγών κατασκοπευτικού λογισμικού στα αυταρχικά καθεστώτα του Σουδάν και της Μαδαγασκάρης, καθώς και στην Ουκρανία, με εξαγωγείς τις εταιρείες Krikel και Intellexa.
  • Το γεγονός ότι η έρευνα που ξεκίνησε στο ΥΠΕΞΚ. Φραγκογιάννης: Διεξάγεται ΕΔΕ από τις 16/11 στο ΥΠΕΞ για τις εξαγωγές προϊόντων λογισμικού | Η Καθημερινή τον Νοέμβριο του 2022 για τις εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες έχει ολοκληρωθεί ήδη από την αρχή του έτους, και πως η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στην Κομισιόν όταν της απαντά ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
  • Τις ελλείψεις της εσωτερικής έρευνας του ΥΠΕΞ, αφού ο τότε υπεύθυνος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις εξαγωγών σε χώρες με αρκετά φτωχό σκορ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Μπαγκλαντές, Σουδάν), Γιάννης Σμυρλής, δεν εξετάστηκε, για άγνωστους λόγους.
  • Τη στενή συνεργασία ατόμων και εταιρειών που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, το οποίο έχει στραφεί κατά δημοσιογράφων, πολιτικών, στελεχών επιχειρήσεων και άλλων.

Σχετικά Άρθρα