ΕΕ: Εννέα χώρες ζητούν ιστορική αλλαγή για άμυνα και εξωτερική πολιτική
Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβαν σήμερα πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην ΕΕ σχετικά με την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ένα ζήτημα που διχάζει από παλιά τους 27.
Το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Ισπανία σχημάτισαν μια «ομάδα φίλων» και ζητούν να υιοθετηθεί η ψηφοφορία με ενισχυμένη πλειοψηφία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της κοινής άμυνας της ΕΕ, αντί της ομοφωνίας που ισχύει σήμερα.
Η πρόταση αυτή έχει στόχο «να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων» της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αναφέρουν τα κράτη σε ανακοίνωσή τους, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.
«Στο πλαίσιο του επιθετικού ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και των αυξανόμενων προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο, τα μέλη της ομάδας φίλων είναι πεπεισμένα πως η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να προσαρμοσθεί», υποστηρίζουν.
Παρόμοιες απόπειρες είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως επιτυχία.
Οι μικρές χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας εκφράζουν κυρίως φόβους ότι η φωνή τους δεν θα λαμβάνεται πλέον υπόψη, αν χάσουν την επιλογή του βέτο.
Οι μικρές χώρες εκτιμούν πως μπορεί να βγουν χαμένες, αν όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή για τις περισσότερες υποθέσεις της ΕΕ, με εξαίρεση ορισμένους τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική της ασφάλειας.
Αυτός ο τύπος ψηφοφορίας απαιτεί τη συμφωνία των 15 από τις 27 χώρες, με την προϋπόθεση πως αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ.
Ευνοεί συνεπώς τη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό στην ΕΕ.
Αν μια απλή πλειοψηφία χωρών της ΕΕ (14 από τις 27) ταχθεί υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας τροποποίησης της συνθήκης, θα μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο η ομοφωνία έιναι απαραίτητη μεταξύ των 27 για την επικύρωση μιας αλλαγής της συνθήκης και ορισμένες χώρες θα μπορούσαν επίσης να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα, κάτι που θα αποτελούσε επιπλέον εμπόδιο.
Το 2005 οι γάλλοι και οι ολλανδοί ψηφοφόροι είχαν απορρίψει με δημοψήφισμα τη συνθήκη η οποία θα θέσπιζε ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη.
Οι χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν μια μεταρρύθμιση, δήλωσαν πως θέλουν να συντονίσουν τη δράση τους με αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών και να εργασθούν σε στενή συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη, προσκαλώντας και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στο διάβημά τους.