Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.: Ποιες οι προτάσεις των κομμάτων για την κατάργηση του claw back

Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.: Ποιες οι προτάσεις των κομμάτων για την κατάργηση του claw back

Με Ανοιχτή Επιστολή του προς τον όλα τα Ελληνικά κόμματα, το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τις προτάσεις τους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την κατάργηση του claw back.

Στην Ανοιχτή Επιστολή, που υπογράφουν: ο Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ, Φ.Ν. Πατσουράκος, η Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, Α. Μαστοράκου, ο Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ, Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο Πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ, Ι. Καραμηνάς και ο Πρόεδρος ΠΑΝΙΔΙ, Δ. Φασιτσας, υπενθυμίζεται ότι στη Δημόσια Υγεία ανήκουν και οι Ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και ουσιαστικά καλύπτουν εδώ και χρόνια ανελλιπώς τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τους πολίτες αυτής της χώρας.

Αυτό που συγκεκριμένα ζητά το Συντονιστικό Όργανο από όλα τα κόμματα είναι να τοποθετηθούν και να αναφέρουν τις θέσεις σας για την Υγεία και ιδίως την Π.Φ.Υ. όπως και για την κατάργηση του claw back, το οποίο είναι μείζονος σημασίας ζήτημα, και ενώ ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο χρηματοδότησης του συστήματος υγείας λόγω της έκτακτης συνθήκης της οικονομικής κρίσης το 2013 αυτό έχει πάρει επέκταση στην εφαρμογή του μέχρι και το 2025.

Αναλυτικά, η Ανοιχτή επιστολή προς Όλα Τα Ελληνικά Κόμματα

«Ζητάμε τις προτάσεις σας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την κατάργηση του claw back στην Π.Φ.Υ.

Σε 20 μέρες θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας και λόγω αυτών,  μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν κοινοποιηθεί οι προτάσεις σας για τις μεταρρυθμίσεις που θέλετε να γίνουν στη Δημόσια Υγεία.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι στη Δημόσια Υγεία ανήκουν και οι Ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και ουσιαστικά καλύπτουν εδώ και χρόνια ανελλιπώς τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τους πολίτες αυτής της χώρας.

Η Δημόσια Υγεία για να παραμείνει όρθια και να μην καταρρεύσει χρειάζεται ενίσχυση μέσω άμεσης χρηματοδότησης των δαπανών που αφορούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την προληπτική ιατρική!

Σήμερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξυπηρετείται κατά 95% από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, όπου είναι και ο βασικός πυλώνας της Δημόσιας Υγείας.

Από την άλλη, οι ιδιωτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αμείβονται στο 30% των τιμών του κρατικού τιμολογίου που καθορίστηκε το 1991, μετά και τις υποκοστολογήσεις και τις περικοπές οι οποίες έχουν γίνει διαχρονικά από το 2011 και μετά, εξαιτίας των δεινών οικονομικών της χώρας μας.

Οι ιδιωτικές μονάδες Π.Φ.Υ. ήταν εκεί και στήριξαν κάθε κρίση που ακολούθησε σηκώνοντας στις πλάτες τους το βάρος της ευθύνης που φέρει η Δημόσια Υγεία.

Ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθείτε και να μας αποστείλετε τις θέσεις σας για την Υγεία και ιδίως την Π.Φ.Υ. και για την κατάργηση του claw back, το οποίο είναι μείζονος σημασίας ζήτημα, όπου ενώ ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο χρηματοδότησης του συστήματος υγείας λόγω της έκτακτης συνθήκης της οικονομικής κρίσης το 2013 αυτό έχει πάρει επέκταση στην εφαρμογή του μέχρι και το 2025.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων του ΕΟΠΥΥ μετά από πιέσεις του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία σε κάθε περίπτωση όμως ήταν ανεπαρκής.

Παράλληλα το πρόβλημα εντείνεται και η ανεπαρκής χρηματοδότηση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με την εισαγωγή νέων εξετάσεων στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του.

Η αμοιβή της εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής πράξης για την αιμοληψία και τη γνωμάτευση εξετάσεων που νομοθετήθηκε πρόσφατα και είναι ένα αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου από τετραετίας στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας είναι μεν ένα θετικό βήμα αλλά είναι μετέωρη, διότι αυτή εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.

Προτείνουμε την δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της νομοθεσίας άμεσα, ακόμα κ χωρίς την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να καθίσταται αντισυμβατική η πράξη αυτή από την πλευρά των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι έχει συσταθεί από το Νοέμβριο του 2022 και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας η Ομάδα Εργασίας για την εξάλειψη του claw back, η οποία έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όμως δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα από αυτά έχουν υλοποιηθεί!

Άμεση ανάγκη είναι η δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της δαπάνης των εξετάσεων στην Π.Φ.Υ. αλλά και της Επιτροπής για τις ενστάσεις των ποιοτικών κριτηρίων, για τα οποία η θέση μας είναι ότι πρέπει να επανεξεταστούν, και η οποία θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, Ακτινολογικής Εταιρείας και ΕΕΑΕ.

Αναμένουμε το τελικό σχέδιο πρότασης του κόμματος σας και τις προτάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη Δημόσια Υγεία και την κατάργηση του claw back».

Σχετικά Άρθρα