Μουζάλας στο libre: Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολιτική πρόσκληση συγκλίσεων

Μουζάλας στο libre: Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολιτική πρόσκληση συγκλίσεων

Η λύση  του προσφυγικού «δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική», δηλώνει ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εξηγώντας ότι «οι φράχτες αλλάζουν τις ροές και κάνουν πιο επικίνδυνη την κατάσταση για τα νησιά». 

  • Σ’ ό,τι αφορά τις συνεργασίες τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει «συγκεκριμένη πρόταση» προσθέτοντας ότι αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα όπου τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή «συγκλίναν».

Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, οι αυξήσεις των μισθών, η ενίσχυση και όχι η ιδιωτικοποίησή του ΕΣΥ.

Συνέντευξη

Κύριε Μουζάλα, ας ξεκινήσουμε με ένα θέμα που γνωρίζετε πολύ καλά και είναι το προσφυγικό. O ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε ιδιαίτερα για την διαχείριση που έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση. Η ΝΔ δηλώνει ότι με τον «φράχτη» στον Έβρο θα επιλύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Που βρίσκεται η αλήθεια σε αυτό το ζήτημα;

Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να μην κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει  τη μεγαλύτερη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1.500.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα σε 6 μήνες. Η διαχείριση που έγινε ήταν σύμφωνη με τη Συνθήκη της Ευρώπης, με τη Συνθήκη της Ζυρίχης και με εξαίρεση την ταλαιπωρία των νησιωτών, πολύ μικρά προβλήματα προκλήθηκαν. 

  • Η διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Όχι οι φράχτες, οι φράχτες γενικά είναι μια μορφή, και όχι η κύρια, η οποία μπορεί να αναστείλει τις μεταναστευτικές ροές και απ’ ό,τι γνωρίζουμε όχι με επιτυχία. Γι’ αυτό το λόγο, πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν πέτυχαν. Δείτε, για παράδειγμα, στην Αμερική, στην Ουγγαρία ή στην Ισπανία.

Εμείς λέμε ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Ποια λύση δόθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση; Δόθηκε η λύση της Δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας. Πριν χτιστούν οι φράχτες από τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι την Ουγγαρία, οι ροές από την Τουρκία ήταν 10.000 άτομα την ημέρα, όταν χτίστηκαν οι φράχτες οι ροές έπεσαν στις 5.000 άτομα την ημέρα, όταν έγινε η Δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας, οι ροές μειώθηκαν στα 80-100 άτομα την ημέρα. 

Είναι φανερό ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Όλα τα άλλα είναι ψέματα. Οι φράχτες αλλάζουν τις ροές και κάνουν πιο επικίνδυνη την κατάσταση για τα νησιά. Το να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο απέναντι σε δήθεν «εχθρούς», που όμως νομικά δεν είναι εχθροί, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Απλά οξύνει το πρόβλημα και εκθέτει τη χώρα μας.

Στον δημόσιο διάλογο ενόψει των εκλογών δεν γίνεται συζήτηση, ούτε για τις υποχρεώσεις της χώρας και την επιστροφή στα υποχρεωτικά πλεονάσματα, ούτε για τα ουσιαστικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Περισσότερο βλέπουμε έναν πλειστηριασμό υποσχέσεων σ’ ένα αβέβαιο μέλλον.

Το γεγονός ότι δεν γίνεται συζήτηση για τις υποχρεώσεις της χώρας και την επιστροφή στα υποχρεωτικά πλεονάσματα, θα πρέπει να το δείτε και υπό το πρίσμα της επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείρισή του χρέους πριν βγούμε από τα μνημόνια, ώστε να έχουμε ένα διάδρομο δεκαετίας, με μικρά και σταθερά επιτόκια τα οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε. 

Ωστόσο, έχετε δίκιο, δεν ξέρουμε η κατάσταση μετά την πανδημία πως θα επαναδιαμορφωθεί. Και εκεί, πάλι, θα πρέπει να δώσουμε πολιτικές λύσεις και να συνταχθούμε με αυτούς τους λαούς που δεν θέλουν την αυστηρή λιτότητα  που η Γερμανία θέλει να επιβάλλει. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να το διαχειριστεί, διότι ήδη το έχει κάνει στο παρελθόν. Αντίθετα, θα ήταν επισφαλές να αφήσουμε τη διαχείριση σε αυτούς που στην περίοδο των μνημονίων έλεγαν «Γερούν γερά» και «βάστα Σόιμπλε». 

Ποιοι μπορεί να είναι οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στον σχηματισμό κυβέρνησης; Βλέπουμε πολλές αρνήσεις και απορρίψεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑΠΣ κατεβαίνει με μία συγκεκριμένη πρόταση, η οποία στηρίζεται στο ότι στα χρόνια της σκληρής και αντιλαϊκής διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή συγκλίναν σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Σας αναφέρω την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τις αυξήσεις των μισθών, την ενίσχυση και όχι την ιδιωτικοποίησή του ΕΣΥ ή ακόμα την ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και όχι την πριμοδότηση των ιδιωτικών κολλεγίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ισχυρίζεται ότι αυτές οι συγκλίσεις μπορούν να αποτελέσουν το πρόγραμμα για μια προοδευτική κυβέρνηση. 

Είναι συγκλίσεις οι οποίες αναμφισβήτητα θα δώσουν μία ανάσα στη ζωή των ανθρώπων. Στα κόμματα που έχουν αυτές τις απόψεις εναπόκειται το εάν τολμήσουν και ξεπεράσουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί η προοδευτική κυβέρνηση. Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μία πολιτική πρόσκληση συγκλίσεων, δεν είναι μία ονομαστική πρόσκληση ιδιαιτεροτήτων.  

Είστε υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Ποια είναι τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα των περιοχών που είστε υποψήφιος;

Τα προβλήματα εδώ είναι τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Είναι η μείωση του εισοδήματος, είναι η ακρίβεια, είναι οι κατασχέσεις, είναι η ανασφάλεια των παιδιών μας και η μη δυνατότητα να σπουδάσουν, είναι η Υγεία και η ανασφάλεια μπροστά στην επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας να την ιδιωτικοποιήσει. 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία είναι τοπικά, αλλά πρακτικά αφορούν όλη την Αττική. Για παράδειγμα, είναι η κατάσταση με το Φαληρικό Δέλτα, θα έπρεπε το πάρκο και τα αντιπλημμυρικά έργα να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία το έχει καταντήσει προβληματικό και παζαρεύει την ιδιωτικοποίησή του.   

Ένα άλλο ζήτημα είναι το «κυβερνητικό πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ. Το αίτημα των κατοίκων ήταν η ΠΥΡΚΑΛ να γίνει χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη μεταστέγαση οκτώ υπουργείων,  «φορτώνοντας» την περιοχή με 15.000 υπαλλήλους, συν 15.000 περίπου επισκέπτες την ημέρα. Όλα αυτά χωρίς συγκοινωνιακά δίκτυα και  στερώντας τους χώρους αναψυχής στους πολίτες, όχι μόνο στην Δάφνη-Υμηττό, αλλά και σε όλες τις γύρω περιοχές.  

Υπάρχει σε εξέλιξη ένα «φαραωνικό» έργο, αυτό του Ελληνικού. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Θεωρείτε σημαντικά αυτού του είδους τα έργα σε μια περιοχή όπως το παραλιακό μέτωπο;

Το έργο στο Ελληνικό η Νέα Δημοκρατία υποτίθεται ότι θα το είχε ολοκληρώσει  λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την κυβέρνηση.  Το έργο παραπαίει, οι επενδυτές φεύγουν, αντί να γίνουν τα έργα η γη πωλείται στη λογική  «οικόπεδα με φως, νερό, τηλέφωνο».

  • Παράλληλα, έχουν γίνει παραβιάσεις σε σχέση με τις τροποποιήσεις που είχε επιφέρει  ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως για τη δημόσια πρόσβαση του κόσμου στην παραλία, αλλά και το να γίνουν πρώτα τα πάρκα και οι δημόσιες υποδομές.

Αυτά όλα η Νέα Δημοκρατία τα κατήργησε και συγχρόνως το έργο δεν προχωράει. Είμαστε υπέρ της επένδυσης με τον τρόπο που τη διαπραγματευτήκαμε και πέτυχαμε το 2016.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβαλε, όπως έχετε πει πρόσφατα, σε σχέση όσα υποσχέθηκε το 2015;

Μέσα από την προπαγανδιστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, έχει γίνει καθεστώς όταν κάποιος αναφέρεται στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει κυρίως για το πρώτο εξάμηνο, σαν να μην υπήρξαν τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια. Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο δεν έταξε υπερβολικά πράγματα, αλλά είχε ένα ρομαντισμό  και μία λάθος γνώση σε σχέση με το πως θα στεκόταν η Ευρώπη στο πρόβλημά μας. Το εκτιμήσαμε λάθος.

Ωστόσο, αλλάξαμε την εκτίμηση, θέσαμε τη νέα μας εκτίμηση στο λαό και προχωρήσαμε με ένα 68% υπέρ της άποψής μας. Προσφύγαμε ξανά σε εκλογές και ο ελληνικός λαός μας ψήφισε. Τελικά αυτό που καταφέραμε ήταν να πραγματοποιήσουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί, δηλαδή να βγούμε από το μνημόνιο. 

Σχετικά Άρθρα