“Περίεργη” δήλωση Τσούνη: Απευθύνει συστάσεις για μείωση της ρητορικής έντασης έναντι της Τουρκίας στην Ε.Ε και την Ελλάδα! (vid)

“Περίεργη” δήλωση Τσούνη: Απευθύνει συστάσεις για μείωση της ρητορικής έντασης έναντι της Τουρκίας στην Ε.Ε και την Ελλάδα! (vid)

Δύο εβδομάδες πριν τις τουρκικές εκλογές και τρείς από την κρίσιμη μάχη της 21ης Μαϊου στην Ελλάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης επέλεξε, απότο βήμα του Delphi Forum, μια προσέγγιση των ελληνοτουρκικών που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, αφενός για την σχεδιαζόμενη παρέμβαση της Ουάσιγκτον για προσέγγιση Αθήνας-Άγκυρας, ανάλογα με τις μετεκλογικές εξελίξεις, αφετέρου, και κυρίως, επειδή χρησιμοποίησε την γλώσα των ίσων αποστάσεων που μας έχει συνηθίσει το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Τσούνης, όμως, έκανε ένα ακόμα βήμα που προκαλεί ανησυχία: μίλησε για ρητορική έντασης και από τις δύο πλευρές (!) και απηύθυνε σχετικές συστάσεις και στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα.

Η προτροπή

Την πρόθεση οι ΗΠΑ να συνδράμουν στη διευκόλυνση των συζητήσεων και στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον αυτό ζητηθεί, τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας με τον κ. Αθανάσιο Έλλις, αρχισυντάκτη της αγγλικής έκδοσης στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε ότι είναι ενθουσιασμένος από το βάθος που έχουν αναπτύξει οι δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Τουρκίας και, όπως είπε, είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις τους, κάτι που περιμένει να φανεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών και τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην διπλωματία με στόχο να υπάρξει μία ειρηνική συνύπαρξη. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως οι απειλές του Τύπου προς τη χώρα από την Τουρκία αποτελούν προσβολή στην αξιοπρέπεια του έθνους.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι σε μία εκλογική χρονιά λέγονται αρκετά πράγματα και πρέπει να υπάρχει επιλογή στη σημασία που δίνεται, ενώ υπογράμμισε ότι δεν ακολουθήθηκαν από σχετικές πράξεις. «Οι δύο χώρες είναι δίπλα χιλιετίες. Υπάρχουν καλοί διπλωμάτες και πρέπει να γίνουν οι προσπάθειες ώστε να συνυπάρξουμε ειρηνικά χωρίς να σημαίνει ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα» σημείωσε και αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους Τούρκους ομόλογούς του, επισημαίνοντας πως: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω ρητορική και ενοχλήσεις». Ανέφερε, δε, πως υπάρχουν ζητήματα στην επικοινωνία ανά περιόδους, που μπορεί να συνοδεύονται από παρερμηνείες και υπερβολικές αντιδράσεις.

Η “περίεργη” δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ που υπηρετεί την πολιτική “ίσων αποστάσεων” της Ουάσιγκτον

Σχετικά Άρθρα