Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το ΝΑΤΟ
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια προειδοποίηση για τις χώρες της Δύσης. Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να κάνουν πολλά παραπάνω για να δημιουργήσουν ένα σωστό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης με γρήγορη εφαρμογή και με σωστή συνεργασία με το ΝΑΤΟ».
Αυτό σημείωσε η κα Annegret Kramp-Karenbauer, Oμοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας (2019-2021), co-chair International Leadership Council CEPΑ, σε συζήτηση που συντόνισε ο Hugo Dixon, σχολιαστής του Reuters, στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται 26-29 Απριλίου 2023, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Aναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδος κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η απάντηση στο πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στις προκλήσεις της εποχής, με ή χωρίς τη στήριξη του ΝΑΤΟ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνδυασμός πραγμάτων και ότι δεν γίνεται η Ευρώπη να λειτουργήσει χωρίς το ΝΑΤΟ. «Η σταθερότητα στην Ευρώπη επιτυγχάνεται αν υπάρχει συνεργασία, αν όλοι είμαστε ενωμένοι ενάντια σε όποια απειλή – σε εισβολείς – για την ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.
Η κα Anna Wieslander, Διευθύντρια, Northern Europe Atlantic Council σημείωσε ότι σήμερα δεν συνεργαζόμαστε αρκετά καλά έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει την στρατηγική της αυτονομία. «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρότερο πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη, με περισσότερη συνεργασία και μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, αλλά σίγουρα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Malcolm Chalmers, Aναπληρωτής Γενικός Διευθυντής RUSI τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι πλήρως συντονισμένη και αφοσιωμένη στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη και είναι σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ για το σκοπό αυτό. Στηρίζει άλλωστε όλες τις κυρώσεις που έχουν έως τώρα επιβληθεί στη Ρωσία.
Η κα Benedetta Berti, Head, Policy Planning, Office of the Secretary General στο NATO τόνισε ότι το «μάθημα» που έχει μάθει η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ότι πρέπει να δουλεύει ενωμένη στους τομείς και της οικονομίας, της άμυνας αλλά και στις κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια. «Για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τη συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία της Ευρώπης με το ΝΑΤΟ».
Σε ερώτηση του κ. Dixon για τη Τουρκία, η κα Kramp-Karenbauer είπε ότι η Τουρκία δεν είναι αυτή τη στιγμή αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ γιατί επηρεάζεται από την προεκλογική περίοδο και ότι με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα γίνει ένας σταθερός εταίρος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «θέλουμε την Τουρκία να είναι αξιόπιστος εταίρος, έχουμε συμφέρον, έχουμε κοινούς στόχους».
Η κα Wieslander εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία σύντομα θα ψηφίσει θετικά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και θα συ-στρατευτεί με τα υπόλοιπα μέλη της, ενώ η κα Berti δήλωσε ότι ενώ η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, δυστυχώς δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος.
Για την ανάπτυξη του ρόλου της Κίνας, όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Κίνα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις και κυρίως είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ευρώπης. Ωστόσο, σημείωσαν ότι δεν θα μπορεί για πολύ να επιδιώκει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην κρίση της Ουκρανίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.