Σημαντικές οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: 5.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2027

Σημαντικές οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: 5.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2027

Σημαντικές επενδύσεις δρομολογούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ενισχύοντας την απασχόληση και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας. Μέχρι το 2027 οι όμιλοι ΒΙΑΝΕΞ, Elpen, Demo και Rafarm, αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως αποκάλυψαν οι εκπρόσωποί τους κατά τη διάρκεια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

«Κάθε πολίτης νιώθει περηφάνεια για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία» τόνισε ο Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης στο Υπουργείο Οικονομικών. Επισήμανε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν 250.000.000 ευρώ για το clawback, προαναγγέλλοντας την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου να τονωθεί η παραγωγή του φαρμάκου.  

Σχολιάζοντας το μέτρο του συμψηφισμού του clawback, ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Elpen, μίλησε για το πιο πετυχημένο ΣΔΙΤ της κυβέρνησης, καθώς ήταν και ένας τρόπος για να περιοριστεί η τεράστια υπερφορολόγηση. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους σε επενδύσεις. Περάσαμε δέκα δύσκολα χρόνια, αλλά σταθήκαμε όρθιοι» υπογράμμισε ο κ. Τρύφων, προσθέτοντας ότι οικονομική ανεξαρτησία της χώρας σημαίνει παραγωγή, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 15-18% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στα σχέδια της Elpen, είπε ότι με το επενδυτικό πλάνο, που αφορά στο διάστημα 2019-2025, ο όμιλος προχωρά σε επενδύσεις ύψους 155.000.000 ευρώ. Στο τέλος του 2025, αναμένεται να έχει 2.000 εργαζόμενους, να ενισχυθεί η συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού. 

Ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου. «Το πρόγραμμα, ύψους άνω των 350.000.000 ευρώ κινείται σε δύο άξονες: από τη μία επικεντρώνει στη συμβατική τεχνολογία, με τις νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Τρίπολη, όπου θα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα παραγωγή πρώτων υλών. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη βιοτεχνολογία. Στο Ερευνητικό Κέντρο της DEMO στον Άγιο Στέφανο, θα γίνεται παραγωγή βιοτεχνολογικών προϊόντων» σημείωσε ο κ. Δέμος. 

«Ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, σημαίνει καλύτερη υγεία για τους πολίτες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ζητώντας να απλουστευθεί το θεσμικό πλαίσιο, να υπάρξουν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική. Χαρακτήρισε θετικό τον συμψηφισμό του clawback με επενδυτικές δαπάνες, τόνισε πως το επενδυτικό πρόγραμμα της ΒΙΑΝΕΞ είναι διαχρονικό και δεν εξαρτάται από τα κίνητρα που δίνει η Πολιτεία και ανέδειξε την ανάγκη, τα μέτρα που λαμβάνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, να βγαίνουν με άξονα την ίση μεταχείριση προς όλους και όχι κλείνοντας το μάτι σε επιλεγμένες εταιρείες.  

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννακόπουλος παρουσίασε τον σχεδιασμό της ΒΙΑΝΕΞ, με τον στόχο να ξεπερνά πλέον τα σύνορα της χώρας. «Η ελληνική αγορά έχει ταβάνι, το μερίδιό μας δεν μπορεί να πάει πιο πάνω. Αφού, λοιπόν, έχουμε εδραιωθεί στην κορυφή, το επόμενο στοίχημα είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία Υγείας στα Βαλκάνια. Ετοιμάζουμε επενδύσεις τόσο για τη γεωγραφική μας επέκταση όσο και σε παρεμφερείς τομείς δραστηριότητας, όπως τα καλλυντικά, OTC, medical devices» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το project για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του ο Άρης Μητσόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Rafarm, σημείωσε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης. «Τρέχουμε με ανάπτυξη 30% στις εξαγωγές. Το νέο ερευνητικό μας κέντρο θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέα σκευάσματα. Το επενδυτικό πρόγραμμα μέχρι το 2027 είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες 4 γραμμές παραγωγής» συμπλήρωσε. 

Τη συζήτηση που συντόνισε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του  Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ενσωματωμένη εικόνα
Απο αριστερά: Νίκος Μαντζούφας – Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης – Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Θεόδωρος Τρύφων, co-CEO ELPEN Group; President of PEF; Executive Member, Board of Medicines for Europe – Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Vianex – Δημήτριος Δήμος, CEO DEMO & Vice President of PEF, Greece – Άρης Μητσόπουλος, Executive Vice President, RAFARM, Greece

Σχετικά Άρθρα