Εκλογές 2023/Συγκριτικό τεστ: Το οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Εκλογές 2023/Συγκριτικό τεστ: Το οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Και στα δύο προγράμματα βρίσκουμε τη μείωση της φορολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται νέο ενιαίο αφορολόγητο ποσό 10.000 ευρώ ακόμη και για ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα μέσω των δαπανών να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, αλλά δεν έχουν αφορολόγητο.

Επίσης δεσμεύεται για οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και, το πιο σημαντικό, για μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, κάτι το οποίο έχει αποκλείσει η Ν.Δ. λόγω του υψηλού κόστους για τα δημόσια ταμεία και του αμφίβολου αντίκτυπου στις τσέπες των καταναλωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το απόγευμα (Παρασκευή) το πρόγραμμα για την οικονομία, ωστόσο με βάση το στίγμα των προθέσεων η διάταξη με το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές θα βρεθεί κάτω από το μικροσκόπιο, ενώ για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας στο 10%.

Η Ν.Δ. από την πλευρά της έχει δεσμευτεί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, «κούρεμα» 30% στα τεκμήρια διαβίωσης και μειώσεις στους φόρους συγκέντρωσης κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Το κόστος των μέτρων μαζί με τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και συντάξεων δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό και το εύρος του.

Οι διαφορές στην πολιτική των δύο κομμάτων φαίνονται στο συγκριτικό τεστ των οικονομικών τους προγραμμάτων.

Αφορολόγητο

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ενιαίο αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ ακόμη και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Η Ν.Δ. υπόσχεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για πάνω από 700.000 οικογένειες που έχουν παιδιά και όχι για όλους. Με βάση τις εξαγγελίες, το αφορολόγητο για τον άγαμο χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Ετσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.

Τέλος επιτηδεύματος

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος υπόσχονται τα επιτελεία των δύο κομμάτων, με τη Ν.Δ. να πηγαίνει σταδιακά προς το «σβήσιμο» της επιβάρυνσης καθώς από τον χάρτη θα εξαφανιστεί το 2027. Συγκεκριμένα μειώνεται κατά 20% το 2025, 30% το 2026 και καταργείται στο τέλος της τετραετίας, το 2027. Με δεδομένο ότι το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ, το 2025 το όφελος θα είναι σε ετήσια βάση από 80 έως και 200 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκε στα χρόνια των μνημονίων, επιβαρύνει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν 400-1.000 ευρώ κάθε χρόνο ανεξάρτητα από το εάν έχουν κέρδη ή ζημιές.

Τεκμήρια

«Κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1η Ιανουαρίου 2025 υπόσχεται η Ν.Δ. μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η παρέμβαση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται με τεκμαρτό τρόπο, αλλά τα τεκμήρια παρ’ ότι χαρακτηρίζονται ευρέως αναχρονιστικά και ξεπερασμένα δεν καταργούνται.

Επιχειρήσεις

Για μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% δεσμεύεται η Ν.Δ., ενώ βγαίνει από το πρόγραμμα η υπόσχεση για μείωση στο 20% του συντελεστή φορολόγησης των κερδών, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για αύξηση στο 10% από 5% του φόρου στα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ.

Χρηματιστηριακές συναλλαγές

Η Ν.Δ. υπόσχεται μείωση 50% (από 0,2% σε 0,1%) του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Εμμεσοι φόροι

Παρ’ ότι η μείωση του ΦΠΑ με την καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22% περιλαμβανόταν στο πακέτο με τις δεσμεύσεις της τρέχουσας τετραετίας της Ν.Δ., το μέτρο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης θα προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) και στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για να πέσουν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης που σήμερα κινούνται στα ύψη, με τα νοικοκυριά να κάνουν αγώνα για τον επιούσιο.

Φοροδιαφυγή

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί κοινό στόχο και για τα δύο κόμματα καθώς θα απελευθερωθούν πόροι για άλλες παρεμβάσεις στο πεδίο σε συνδυασμό με τις υψηλότερες ταχύτητες στο ΑΕΠ.

Ιδιωτικό χρέος – «Κόκκινα» δάνεια

Προστασία της α’ κατοικία, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης , συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με συμμετοχή του Δημοσίου που θα επιδοτεί μέρος της ρυθμισμένης οφειλής. Το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη δεν θα ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% και η αντικειμενική αξία του ακινήτου για να ενταχθεί στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου αφήνει εκτός προστασίας τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στο στάδιο της εξωδικαστικής ρύθμισης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα προβλέπεται η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής του πιστωτή και το αποτέλεσμα της παραγόμενης ρύθμισης. Οφειλέτης, αλλά και πιστωτής έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής. Για τους 70.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου θα υπάρξει νομοθετική ρύθμισης.

Σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων δημιουργείται υφυπουργείο Οικονομικών διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και στεγαστικής πολιτικής και συστήνεται Δημόσια Εποπτική Αρχή. Επιπλέον η δημιουργείται Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων: τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τις δόσεις ενήμερων δανείων συνεπών δανειοληπτών που επιβαρύνονται από τις αυξήσεις επιτοκίων, τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων στο πλαίσιο της ειδικής στεγαστικής πολιτικής.

Σχετικά Άρθρα