Έρευνα: Έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στους φαρμακοποιούς; Είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχονται;

Έρευνα: Έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στους φαρμακοποιούς; Είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχονται;

Έρευνα δείχνει την εμπιστοσύνη του κοινού στον φαρμακοποιό και τον καθοριστικό του ρόλο στην ΠΦΥ «Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη στον Έλληνα πολίτη και στον ασθενή. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει πρόταση για την ανάληψη υπηρεσιών πρόληψης και αναμένουμε από την όποια Κυβέρνηση αναδείξουν οι κάλπες, να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τον καθοριστικό αυτό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Υγεία». 

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, προλογίζοντας τη συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσιάσθηκαν:

1.     η Έρευνα για την ικανοποίηση του κοινού από τις υπηρεσίες στα φαρμακεία, όπως αναλυτικά παρουσίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης

2.     η Πρόταση για τις υπηρεσίες στα φαρμακεία από την επιστημονική ομάδα του ΠΦΣ (Ανδρέας Βίτσος, Κωνσταντίνος Λιάρας, Αθανάσιος Γουβάλας, Αντώνιος Γεωργακόπουλος, Παρασκευή Κορωνίδου).

Ικανοποίηση του κόσμου από τα Φαρμακεία

Τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας για την ικανοποίηση του πληθυσμού από τα ιδιωτικά φαρμακεία παρουσίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Κυριάκος Σουλιώτης. Η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.049 ατόμων από όλη την επικράτεια.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο κ. Σουλιώτης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

·        το υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (73,1%) που εμπιστεύεται συστηματικά το ίδιο φαρμακείο, καθώς και

·        το πολύ υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως εκφράζεται από το 97% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα

·        ο βασικός λόγος επίσκεψης σε φαρμακείο είναι η εκτέλεση συνταγής για τη λήψη φαρμάκου (89,5%),

·        ωστόσο, τα τελευταία χρόνια προστίθενται και άλλοι λόγοι, όπως π.χ. η παροχή συμβουλών για τη λήψη φαρμάκων αλλά και για άλλα ζητήματα υγείας, η μέτρηση βασικών δεικτών όπως π.χ. το βάρος, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο κ.λπ., η αντιμετώπιση μικροτραυματισμού κ.ά.

·        πάνω από το 50% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι θα εμπιστεύονταν τις συμβουλές των φαρμακοποιών σχετικά με θέματα υγείας πέραν αυτών που αφορούν στα φάρμακα.

Περαιτέρω, ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών στο κρίσιμο ζήτημα της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία και στην ανάγκη διαρκούς συνεργασίας και επικοινωνίας με τους ιατρούς για τη βελτίωση των σχετικών δεικτών.

Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή των φαρμακείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού αποτέλεσαν βασική πηγή ενημέρωσης του κοινού και παροχής προστατευτικών ειδών και αυτοδιαγνωστικών τεστ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, σε ιδιωτικό φαρμακείο.

Τα παραπάνω ευρήματα, κατέληξε ο κ. Σουλιώτης, καταδεικνύουν τον πολλαπλό ρόλο των φαρμακοποιών στο σύστημα υγείας και υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίησή τους από την πολιτεία.

Υπηρεσίες στα Φαρμακεία

Όπως τόνισαν εκπρόσωποι της Επιστημονικής Ομάδας του Π.Φ.Σ., σήμερα, σε τουλάχιστον 32 χώρες της Ευρώπης διενεργούνται περισσότερες από 38 υπηρεσίες φαρμακείου. Οι συγκεκριμένες κατηγοριοποιούνται σε πέντε είδη υπηρεσιών:

·        Υπηρεσίες χορήγησης φαρμάκων.

·         Υπηρεσίες προώθησης και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

·         Υπηρεσίες screening και παραπομπής.

·         Υπηρεσίες διαχείρισης της ασθένειας.

·        Εξατομικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης του ασθενή και της αγωγής του.

Πιο συγκεκριμένα, σε:

·        27 κράτη μέλη παρέχονται Υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης και άρνησης χορήγησής για λόγους ασφαλείας,

·        σε 24 παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων,

·        σε 23 υποκατάστασης γενοσήμων

·        σε 22 επαναλαμβανόμενης χορήγησης χρονίως πασχόντων,

·        σε 2 διαχείριση και απόρριψη ληγμένων και ακατάλληλων φαρμάκων, 

·        σε 19 διανυκτερεύσεις και

·        σε 18 κράτη διαχείριση και χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, στη νέα εποχή για τα Συστήματα Υγείας, όπως διαμορφώνεται μετά την υγειονομική κρίση, η Πρόληψη θα αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα και τα κοινοτικά φαρμακεία είναι εκείνα τα σημεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και τον Ο.Ο.Σ.Α. θα πρέπει να αναπτύξουν αυτό το ρόλο. Αναφέρθηκαν στη συνέχεια, στην πρόταση για ανάπτυξη Υπηρεσιών στα Φαρμακεία της χώρας μας, που είναι:

  • Διαχείριση φαρμακοθεραπείας στοχεύοντας στη βελτίωση της «συμμόρφωσης» των ασθενών.
  • Συμβολή στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιϋπερτασικής αγωγής.
  • Εκπαίδευση στην ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών χορήγησης φαρμάκων.
  • Συμμετοχή στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της διακοπής του καπνίσματος.
  • Προαγωγή και διενέργεια του εμβολιασμού ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ.

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, τόνισε ότι «η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που προκύπτουν από τα 11.500 φαρμακεία, ενισχύοντας το ρόλο τους προς όφελος των ασθενών και της ΠΦΥ.

Σχετικά Άρθρα