Δίκη Πισπιρίγκου: “Ψυχρή η μητέρα – Δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα επεισόδια”

Δίκη Πισπιρίγκου: “Ψυχρή η μητέρα – Δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα επεισόδια”

Με την κατάθεση της ιατρού της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών, Αλεξίας Παπαθεοδωροπούλου, παιδιάτρου-εντατικολόγου, συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας.

Η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υποστήριξης της κατηγορίας μάλιστα σκιαγράφησε την κατηγορούμενη ως ψύχραιμη, ψυχρή, αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη.

Η μάρτυρας περιέγραψε όλη την πορεία της νοσηλείας του παιδιού από τις 12 Απριλίου 2021 όπου η ίδια ενημερώθηκε για την εισαγωγή της Τζωρτζίνας από το Καραμάνδειο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022.

«Εγώ ήρθα σε πρώτη επαφή στις 12 Απριλίου 2021 με την Τζωρτζίνα» κατέθεσε η ιατρός και επισήμανε πως ενημερώθηκε για την ανακοπή που είχε υποστεί η μικρή Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο.

«Είδα τη μικρή Τζωρτζίνα η οποία ήταν διασωληνωμένη, είχε μπει καθετήρας, βρισκόταν σε αγωγή. Ασχοληθήκαμε με περιστατικό. Συνέχισε να παίρνει φάρμακα. Σταδιακά έδειχνε η καρδιακή λειτουργία να βελτιώνεται. Από τις 14 του μήνα και μετά το παιδί, έδειχνε πολύ σταθεροποιημένο. Άρχισε να παρουσιάζει κινήσεις. Όταν αποσωληνώθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε εικόνα παράλυσης με σπαστική τετραπληγία» τόνισε η μάρτυρας.

Στις 10 Μαΐου 2021 η μικρή Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε όπως τόνισε η ιατρός στο Ωνάσειο βηματοδότης-απιδινωτής.

«Κι αυτό διότι μας είχε προβληματίσει το περιστατικό. Το παιδί δεν είχε παρουσιάσει αρρυθμία, δεν είχαμε παρατηρήσει κάτι παθολογικό. Ένα από τα ενδεχόμενα ήταν να υπάρχει ένα σύνδρομο στην οικογένεια που να προκαλεί αρρυθμίες στη Τζωρτζίνα. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι τοποθετήθηκε ο απιδινωτής και στις 5 Ιουνίου επέστρεψε στη μονάδα μας» τόνισε η εντατικολόγος.

Η μάρτυρας περιέγραψε βήμα-βήμα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας και τα επεισόδια που παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2022 λίγες ημέρες πριν καταλήξει. Όπως τόνισε τα επεισόδια τα οποία δεν μπορούσαν να εξηγηθούν παρουσιάζονταν όταν η μικρή ήταν στη παιδιατρική κλινική και σταματούσαν όταν τη μετέφεραν στη ΜΕΘ για εντατική παρακολούθηση.

«Αρχίσαμε να συζητάμε τι είναι αυτά που κάνει, που μπορεί να οφείλονται αυτά τα επεισόδια. Είχε γίνει συζήτησης με μητέρα μήπως είναι σπασμοί» επισήμανε η μάρτυρας επισημαίνοντας πως αυτό που προβλημάτιζε τους ιατρούς είναι πως μπορεί το παιδί να ήταν 24 ώρες ασυμπτωματικό και μετά να εμφάνιζε τα επεισόδια.

Πρόεδρος: Όταν είδατε αυτά τα συμπτώματα , τα επεισόδια και ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα, τι καταλαβαίνει ένας γιατρός;

Μάρτυρας : Πως δεν υπήρχε ένα μείζον καρδιολογικό πρόβλημα, βραδυκαρδία μπορεί να οφείλετε σε πολλά πράγματα υποξαιμία, υποθερμία και φάρμακα.

Πρόεδρος : Υπάρχουν φάρμακα που προκαλούν βραδυκαρδία;

Μάρτυρας : Ναι υπάρχουν.

Πρόεδρος : Υπάρχει εξήγηση πως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται στη ΜΕΘ κι εξαφανίζονται στην κλινική; Τα συμπτώματα δικαιολογείται που εμφανίζονται τόσο άτακτα;

Μάρτυρας : …ο χρόνος των 36 ώρων που παρέμεινε στη ΜΕΘ ήταν ικανός για να κρίνουμε ότι δεν παρουσιάζει κάτι το παθολογικό.

Πρόεδρος : Τι σημαίνει πως η τιμή της τροπονίνης είναι αυξημένη; Πως υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα;

Μάρτυρας : Είναι καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται όταν γενικώς ανεξαρτήτως καρδιάς. Μετά ανακοπή υπάρχει δυσλειτουργία, η οποία μετά από 72 ώρες επανέρχεται. Είναι μεγάλο στρες για αποσωλήνωση. Η καρδούλα της Τζωρτζίνας ήταν πάρα πολύ καλή. Η τιμή ήταν αυξημένη μετά την ανακοπή της και μετά επεσε.

Πρόεδρος : Λέτε πως είχε μικρή επικοινωνία με περιβάλλον…

Μάρτυρας : Καθώς περνούσε ο χρόνος, η κατάσταση παιδιού είναι εξελισσόμενη. Είχαμε την αίσθηση πως υπάρχει κάτι, σαν να φαινόταν να αντιλαμβάνεται παρουσία μας, παρουσία γονέων, κάποια ερεθίσματα να τα αντιλαμβάνεται. Μπορεί να είναι και η δική μας επιθυμία. Είναι καθαρά υποκειμενικό.

Πρόεδρος : Είχαν γονείς εκφράσει δυσφορία πως ιατρούς; Τον κ. Ηλιάδη και υπόλοιπους.

Μάρτυρας : Δεν είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Έχουν μεγαλύτερη επικοινωνία με Ηλιάδη. Δεν μας είχε εκδηλωθεί κάποιο παράπονο.

Πρόεδρος : Είχατε αντιληφθεί πως ήταν ευχαριστημένοι οι γονείς;

Μάρτυρας : Υπήρχε επικοινωνία και διάθεση ενημέρωσης. Στην πορεία αναπτύχθηκε πολύ καλή σχέση ειδικά με τον κ. Δασκαλάκη, είχαμε κινητό του, είχε κινητά μας.

Πρόεδρος: Ξέρετε τι είναι η κεταμίνη;

Μάρτυρας : Ναι φάρμακο που χορηγείται για καταστολή σε μικρές δόσεις. Συγκρατεί τα αντανακλαστικά ώστε να κάνεις μια πράξη με μικρή διάρκεια. Χορηγείται και σε διασωληνωμένα παιδιά.

Πρόεδρος : Πως χορηγείται;

Μάρτυρας : Συνήθως μόνο του αλλά χορηγείται και σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο.

Πρόεδρος : Χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα;

Μάρτυρας : Ναι για να δώσουμε μικρότερη δόση.

Πρόεδρος : Προκαλεί βραδυακαρδία;

Μάρτυρας : Μπορεί.

Πρόεδρος : Προκαλεί και Σιελόρροια;

Μάρτυρας : Ναι είναι ανεπιθύμητη ενέργεια

Πρόεδρος : Ποιες είναι ανεπιθύμητες ενέργειες ;

Μάρτυρας : Σιελόρροια, μυδρίαση, υπέρταση.

Πολιτική Αγωγή: Συζητήσατε στο νοσοκομείο αν μπορούσε να είχε επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας στα επεισόδια αυτά που δεν μπορούσατε να εξηγήσετε;

Μάρτυρας: Στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης ναι υπήρχε το παράδοξο δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε τα επεισόδια αυτά. Και συζητήσαμε μήπως έχει επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας.

Πολιτική Αγωγή: Θυμάστε κάποιες αντιδράσεις της μητέρας;

Μάρτυρας: Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη. Δυσκολεύονταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Άρθρα