Βαρουφάκης: Ένα τεράστιο “όχι” στην πρόταση Τσίπρα για ανοχή
Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δεν θα πάνε για… μπάνιο την ώρα της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ξεκινώντας από την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, ο Γ. Βαρουφάκης παρατήρησε πως «έχουμε μια Βουλή, στην οποία δεν γίνεται διάλογος, έχουμε μια σειρά από μονολόγους. Κάτι αντίστοιχο, δυστυχώς, γίνεται και στην προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει σοβαρός διάλογος, υπάρχει δαιμονοποίηση, υπάρχουν fake news».
Κληθείς, στη συνέχεια, να πάρει θέση για την πρόταση να δώσει ψήφο ανοχής στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, δήλωσε επί λέξει: «Ευθέως απαντώ […] ένα τεράστιο “όχι”. Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία […] όταν μία κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει “παρών”, όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει “ναι” ή “όχι”. Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή, είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη -που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους- να πάμε για μπάνιο».
Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε πως «είναι μια υποχώρηση εκ μέρους του». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης προσέθεσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «την περασμένη εβδομάδα […] ζητούσε να πούμε στους πολίτες ψέματα για την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, για την κατάργηση της αγοράς κόκκινων δανείων […] να κάνουμε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, που δεν θα τα κάνει αυτά, γιατί έχει δηλώσει ότι δεν θα τα κάνει». Και, στο «διά ταύτα», «όχι δεν θα σας ανεχθούμε, καμία εμπιστοσύνη ή ανοχή. Εμείς δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να παίξουμε τέτοια παιχνίδια».
‘Αλλωστε, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάψει το σενάριο συνεργασίας, είπε σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, θυμίζοντας ότι «δύο χρόνια τους προσκαλούμε να συζητήσουμε, όχι να συμφωνήσουμε. Να έρθουν και άλλοι, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, όποιος θέλει. Να δούμε τις διαφωνίες μας και πού υπάρχει περιθώριο σύγκλισης». Και, στο ερώτημα, αν τώρα υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, απάντησε πως τώρα «το… πουλί πέταξε και όλοι τρέχουμε από χωρίου εις χωρίον και κάνουμε προεκλογικές συγκεντρώσεις». Κληθείς, επίσης, να δώσει τη δική του εξήγηση τι εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι δεν αποκλείει κανέναν, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι δεν αποκλείει τις ψήφους κανενός.
Στο ερώτημα δε, αν έχει τη φιλοδοξία να γίνει ακόμη και πρωθυπουργός της χώρας, απάντησε ως εξής: «Όταν ζητάς ψήφο από το λαό, ζητάς ψήφο για να κυβερνήσεις […] έχω την ηθική υποχρέωση ως γραμματέας του ΜέΡΑ25 να ζητώ ψήφο για κυβέρνηση […] έχω ιερή υποχρέωση να ζητώ εντολή διακυβέρνησης».
Όσον αφορά το σχέδιο «Δήμητρα», εξήγησε πως είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, χτισμένο πάνω στο taxisnet, και σε ευρώ. Με βασική διαφορά, συνέχισε, ότι οι πολίτες δεν πληρώνουν χαράτσια στις τράπεζες, όπως είπε, για τις μεταφορές. «Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός πληρώνει γύρω στα 2 δισ. το χρόνο». Επιπροσθέτως, το σχέδιο «Δήμητρα» είναι «ένα δημοσιονομικό σύστημα. Επειδή είναι ανεξάρτητο, είναι αλώβητο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση».
Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δήλωσε ότι «κάθε τράπεζα είναι ανασφαλής σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι τράπεζες είναι φτιαγμένες για να είναι ανασφαλείς […] πάντα είμαστε κοντά (στο ενδεχόμενο να κλείσει μια τράπεζα) […] εμείς στην Ελλάδα είμαστε εντελώς αθωράκιστοι», ανέφερε επί λέξει.
Και, κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, «το σχέδιο “Δήμητρα” είναι ένα σύστημα για να ζήσουμε καλύτερα εντός του ευρώ. Αλλά είναι και ένα σύστημα, αν χρειαστεί -σε περίπτωση οικονομικής τρομοκρατίας τύπου Ντράγκι που μας έκλεισε τις τράπεζες το καλοκαίρι του ’15- τότε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε δική μας ρευστότητα, η οποία είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε χώρα στην ευρωζώνη». Πάντως, «προφανώς και το ευρώ δεν είναι φετίχ. Τα νομίσματα υπάρχουν για να υπηρετούν τους ανθρώπους όχι οι άνθρωποι για να υπηρετούν τα νομίσματα. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο η Ελλάδα να γίνει βιώσιμη εντός του ευρώ».
Στο θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων, τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης κατήγγειλε ότι «έχουμε 1,5 εκατ. ακίνητα, σε λίγο θα είναι 2 εκατ. και παραπάνω. Αυτή τη στιγμή τα σφετερίζονται ταμεία που έρχονται από το Ντέλαγουερ, πληρώνουν 3.000 για να πάρουν ένα δάνειο των 100.000, “σκοτώνουν” το σπίτι για 50.000, βάζουν 47.000 στην τσέπη (που πηγαίνουν) στις νήσους Κέιμαν». Εν τέλει, «ο “Ηρακλής” πρέπει να φύγει, είναι ένα όνειδος. Ο Σόιμπλε δεν θα το έκανε στη Γερμανία αυτό, δε θα έβαζε τον “Ηρακλή” να αποσπάσει περιουσίες των Γερμανών και να τις πάει στις Νήσους Κέιμαν, θα έλεγε “όχι” σε αυτό», κατέληξε.