Αλιβιζάτος: Αν ο Μητσοτάκης πάρει πάνω από 35% κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει ως Πρωθυπουργό

Αλιβιζάτος: Αν ο Μητσοτάκης πάρει πάνω από 35% κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει ως Πρωθυπουργό

Για όλα τα πολιτικά και εκλογικά θέματα μίλησε ο διακεκριμένος καθηγητής νομικής Νίκος Αλιβιζάτος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά. Σχετικά με τις πολιτικές ισορροπίες και τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων o κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι: «Είμαι υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων όταν δεν υπάρχουν κραυγαλέες πλειοψηφίες. Αν ένα κόμμα πάρει πολύ κάτω από 40%, δεν δικαιούται να κυβερνήσει αυτοδυνάμως. Αν η ΝΔ πάρει γύρω στο 30% δεν θα έχει το ηθικό έρεισμα ο Μητσοτάκης να διεκδικήσει την Πρωθυπουργία, με πάνω από 35% κανείς δεν θα μπορεί να του αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα».

Αναφορικά με τα σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης ηττημένων, ο καθηγητής νομικής υπενθύμισε ότι στη χώρα μας έχει υπάρξει στο παρελθόν κυβέρνηση ηττημένων και εξέφρασε την άποψη ότι «αυτά τα “ποτέ” που λέγονται, είναι πολιτικά συνθήματα. Έχω την εντύπωση πώς αν οι υπόλοιποι έχουν περισσότερες ψήφους από τη ΝΔ και συμφωνήσουν, θα βρουν ένα τρόπο και ως εκ τούτου έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι μπορεί να επιχειρηθεί τέτοια κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να ζήσουμε μέρες 1989 με απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Αλιβιζάτος υπογράμμισε ότι: «Δεν αποκλείεται, γιατί το εκλογικό ημερολόγιο ευνοεί κάτι τέτοιο. Έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο και ευρωεκλογές του χρόνου τον Μάιο. Δεν αποκλείεται να δούμε κάποιο σχήμα που να λέει, ας μεταθέσουμε την τιτανομαχία για τότε και μέχρι τότε βάζουμε έναν πρωθυπουργό – θύμα, να κυβερνήσει για τις τρέχουσες υποθέσεις. Γιατί με τη νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα, θύμα θα είναι. Φοβάμαι ότι μια προσωπικότητα σαν τον Ντράγκι, που τράβηξε το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει, δυσκολεύομαι να τη βρω. Ο Μόντι ήταν πιο πολύ στο ρόλο του θύματος. Χρησιμοποιώ τη λέξη θύμα, όταν είναι όλοι στην κυβέρνηση. Έχω στο μυαλό μου την κυβέρνηση Ζολώτα του 1989-90. Ο Ανδρουλάκης νομίζω σκέφτεται το εξής: θα πάω με το πρώτο κόμμα και θα διαπραγματευτώ ανάλογα με την ισχύ μου. Δεν μπορεί να επιμείνει για τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, αν αυτό έχει 149 βουλευτές. Όπως το 2015, πώς θα έλεγε ο Καμμένος στον Τσίπρα “δεν θα είσαι εσύ πρωθυπουργός”; Θα ήταν γελοίο».

Κυβέρνηση ανοχής

Για τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την προοδευτική διακυβέρνηση που θα μπορούσε ακόμα και να πάρει ψήφο ανοχής – όπως είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας – ο κ. Αλιβιζάτος αρχικά εξήγησε τη σημασία της ψήφου ανοχής. «Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει στο παρελθόν και έτσι δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα ένα παράδειγμα. Το ισχύον Σύνταγμα πάντως προβλέπει ότι ψήφο εμπιστοσύνης παίρνεις, για να το πω πολύ απλά, με 151, άμα έχεις εσύ ο ίδιος την πλειοψηφία αλλά και άμα έχεις την πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή όσοι είναι μέσα στη Βουλή εκείνη την ώρα, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 (…) Αν για παράδειγμα, ένα κόμμα Χ έχει 20 βουλευτές κι αποφασίσει να δώσει ψήφο ανοχής, τότε στην κρίσιμη ψηφοφορία δεν πρέπει να πάει στη Βουλή. Ποιοι θα είναι οι παρόντες; 280. Δηλαδή η πλειοψηφία των 200 στους 280 είναι 141. Με 141 παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να είναι κάτω από 120».

Στο εάν θεωρεί ότι όλες οι δυνάμεις οι οποίες αναφέρονται ως πιθανή συμμετοχή στο προοδευτικό «μέτωπο» θα συναινούσαν σε κάτι τέτοιο, για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Δεν είμαι βέβαιος για το ΠΑΣΟΚ αλλά για τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, με ένα ωραίο δόλωμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι η απλούστερη δυνατή αναλογική, δεν θα το απέκλεια καθόλου, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ». «Μια κυβέρνηση που βασίζεται σε ψήφο ανοχής εκφράζει τη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλιβιζάτος.

Για Κασιδιάρη και Κανελλόπουλο

Παράλληλα, για το κόμμα Κασιδιάρη και το κόμμα Κανελλόπουλου ο καθηγητής νομικής ανέφερε πως: «Παρακολουθώ στενά τι κάνει το κόμμα “Έλληνες” και το κόμμα “ΕΑΝ», σημειώνοντας ότι: «Σε κάποια φάση ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του κόμματος “ΕΑΝ” το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος και ότι εξελέγη πρόεδρος του κόμματος “Έλληνες”, Τώρα φαίνεται ότι υπαναχωρεί. Και η προσωπική μου γνώμη (…) είναι εν πάσει περιπτώσει ότι θα κατέβουν και οι δύο, δηλαδή ότι θα κατέβει και το κόμμα Κασιδιάρη με προοπτική, παίρνοντας το ρίσκο να αποκλειστεί από τον Άρειο Πάγο αλλά λέει δεν θα τολμήσουν να κόψουν και ένα δεύτερο κόμμα, το οποίο θα είναι το κόμμα ενδεχομένως Κανελλόπουλου, αρά το γεγονός ότι μετά τη δήλωση Κασιδιάρη – ότι δεν θα κατέβει αλλά φαίνεται ότι τελικά θα κατέβει – θα κατέβει ίδιος με το δικό του».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση εάν δεν είναι υποψήφιος ο Κασιδιάρης, και είναι απλώς αρχηγός ο κ. Κανελλόπουλος, θεωρεί ότι με αυτόν τον νόμο μπορεί να απαγορευθεί το «EAN». υπογράμμισε ότι: «Είναι πολύ δύσκολο. Ο Άρειος Πάγος πρέπει να πειστεί ότι πίσω από τον κ. Κανελλόπουλο είναι τελικά ο κ. Κασιδιάρης, παρότι κατέβηκε εκείνος με το δικό του κόμμα».

Σχετικά Άρθρα