Προειδοποίηση Γέλεν για χρεοκοπία: “Το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους” – Δραματικές συνέπειες στην οικονομία – Ανησυχία στις αγορές

Προειδοποίηση Γέλεν για χρεοκοπία: “Το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους” – Δραματικές συνέπειες στην οικονομία – Ανησυχία στις αγορές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποιώντας πως η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της κυβέρνησης – και η επακόλουθη χρεοκοπία – θα προκαλέσει «οικονομική καταστροφή» που θα στείλει τα επιτόκια υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια. Η Γέλεν, σε δηλώσεις της σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον με στελέχη επιχειρήσεων από την Καλιφόρνια, δήλωσε ότι μια αθέτηση του αμερικανικού χρέους θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ θα οδηγούσε τις πληρωμές των νοικοκυριών για υποθήκες, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες σε υψηλότερα επίπεδα.

Είπε ότι αποτελεί «βασική ευθύνη» του Κογκρέσου να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας ότι μια χρεοκοπία θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πανδημία του κοροναϊού.

«Μια αθέτηση πληρωμών για το χρέος μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», δήλωσε η Γέλεν στα μέλη του Μητροπολιτικού Εμπορικού Επιμελητηρίου του Σακραμέντο. «Μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνονταν σημαντικά πιο δαπανηρές».

Εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν επιδείνωση των πιστωτικών αγορών και η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει πληρωμές σε στρατιωτικές οικογένειες και ηλικιωμένους που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση, είπε.

«Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Γέλεν είπε στους νομοθέτες τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου, το οποίο η κυβέρνηση έφτασε τον Ιανουάριο.

Ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν ένα σκληρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν. Επειδή η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα λαμβάνει, οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο που θα συνδυάζει περικοπές δαπανών ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, χαρακτηρίζοντάς το ως βάση για διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδεθούν και η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αντιπαράθεση, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τους οικονομικούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Σχετικά Άρθρα