Καστελόριζο: Μετέφεραν παιδί στην Τουρκία λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου στη Ρόδο

Καστελόριζο: Μετέφεραν παιδί στην Τουρκία λόγω βλάβης στο τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου στη Ρόδο

Τις τραγικές ελλείψεις στις δομές υγείας των ακριτικών νησιών έφερε στην επιφάνεια για μια ακόμα μια φορά, ο τραυματισμός ενός μικρού παιδιού στο Καστελόριζο το οποίο μεταφέρθηκε για περίθαλψη στην Αττάλεια της Τουρκίας καθώς δεν ήταν δυνατή η άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ειδικότερα, το παιδί μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια γιατρού του Πολυδύναμου Ιατρείου να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο Ρόδου για να εγκριθεί αεροδιακομιδή με το ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε με σκάφος στο Κας και από εκεί χρειάστηκε να μεταβεί στην Αττάλεια όπου υπεβλήθη σε επέμβαση καθώς είχε σοβαρό τραύμα στο δάχτυλο και έπειτα επέστρεψε στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, στο Καστελόριζο των περίπου 500 συνολικά κατοίκων εκ των οποίων οι 250 μόνιμοι που ζουν και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους στο νησί, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα λόγω και των επισκεπτών, δεν υπάρχει ιατρός γενικής ιατρικής τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι ανάγκες καλύπτονται από δύο αγροτικούς ιατρούς και μια νοσηλεύτρια, με τις αεροδιακομιδές να είναι μια συνήθης διαδικασία για τους κατοίκους και μάλιστα για περιστατικά που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Καστελόριζου αν ήταν επαρκώς στελεχωμένο με βάση το οργανόγραμμά του. Τα κίνητρα τα οποία δίνονται στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στην άγονη γραμμή είναι προφανές ότι δεν επαρκούν γι΄αυτό και δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους γιατρούς ειδικότητας.

Μόλις πρόσφατα και με αφορμή τα τεράστια προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κω, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως έχει γίνει πρόσκληση για γιατρούς με επιπλέον αμοιβή 1.800 ευρώ τον μήνα πέραν του μισθού τους.

«Το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά μας, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών των ακριτικών μας νησιών παρέχοντας επιπλέον κίνητρα 1.800 ευρώ σε κάθε γιατρό τον μήνα και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή πλέον των μισθών που λαμβάνουν για κάθε μετακίνηση».

Η κατάσταση που επικρατεί στο Καστελόριζο δεν διαφέρει από την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και όχι μόνο στη λεγόμενη άγονη γραμμή. Οι εκατοντάδες κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ξεκινώντας από το Νοσοκομείο της Ρόδου το οποίο ως Γενικό (θα έπρεπε να) εξυπηρετεί όλα τα νησιά του νομού, το Νοσοκομείο της Κω, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και καταλήγοντας στο πιο μικρό ιατρείο της Δωδεκανήσου προκαλούν ανασφάλεια αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι χρειάζεται πολλές φορές να μετακινούνται δαπανώντας χρόνο και χρήμα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στον τόπο κατοικίας τους ακόμα και για τις πιο απλές ιατρικές πράξεις, τις περισσότερες φορές

Σχετικά Άρθρα