Standard & Poor’s: Κράτησε την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με αναβάθμιση των θετικών προοπτικών – Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s ανβάθμισε μεν σε θετικές απο σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ωστόσο άφησε αμετάβλητο στo «ΒΒ+» το αξιόχρεο της Ελλάδας κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Ο S&P αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας καθώς και η στήριξη από την EE έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
- «Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε ξανά πλεονασματικό και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. «Αναμένουμε η τάση αυτή να συνεχισθεί, εδραιωμένη στα 30,5 δισ. ευρώ πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα… Ετσι, αναθεωρήσαμε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας το rating BB+/B», σημειώνει ο οίκος.
- Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιόρισε για το β’ εξάμηνο του έτους, δηλαδή μετά τις εκλογές, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις του S&P, του Fitch ή του DBRS καθώς η αξιολόγηση και των δύο τελευταίων οίκων είναι επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Αντίθετα, ο τέταρτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια πιο κάτω.
Οι επόμενες αξιολογήσεις του Fitch για την Ελλάδα είναι στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου, ενώ ο DBRS έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για τις 8 Σεπτεμβρίου και ο S&P για τις 20 Οκτωβρίου.
- H S&P στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει αν η χώρα μας θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους μήνες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η πολυπόθητη αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει εντός του επόμενου δωδεκάμηνου αν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία έως το 2026. Παράλληλα, προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση των δομικών μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Στην αντίπερα όχθη, η προοπτικές θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε σταθερές αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποκλίνει σημαντικά από τις τρέχουσες προβλέψεις και επιδεινωθούν πέραν των προβλέψεων οικονομικές ανισορροπίες όπως το ήδη αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Με άλλα λόγια, το «βαρόμετρο» είναι αν η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη ρότα που χάραξε η σημερινή ή αν αντίθετα θα «ανακρούσει πρύμναν», υιοθετώντας άλλου τύπου πολιτικές που θα επιδεινώσουν την εικόνα της οικονομίας.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η S&P εμμέσως πλην σαφώς διαμηνύει ότι για να επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει η χώρα να κινηθεί στον δρόμο που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Σε άλλη περίπτωση, αλλά και αν προκύψει πολιτική αστάθεια, ο στόχος θα απομακρυνθεί και πιθανότατα θα χαθεί ολοκληρωτικά.
Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα
Πρόκειται για το επίπεδο κατά το οποίο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να θεωρείται «σκουπίδι» (junk) και οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να τοποθετήσουν «άφοβα» τα χρήματά τους σε αυτό. Όπως λέει και το όνομά της, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πως τα εγχώρια χρεόγραφα είναι διεθνώς αποδεκτά και κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Παράλληλα, μέσω της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα αποτινάσσει μετά από πολλά χρόνια τη «ρετσινιά» που άφησε στη χώρα μας η πολυετής οικονομική κρίση. Επιστρέφει έτσι χωρίς αστερίσκους στο κλαμπ των «επενδύσιμων» χωρών και δεν αποτελεί σε αυτό το επίπεδο τον παρία της Ευρωζώνης.
Τι σημαίνει για το κράτος η επενδυτική βαθμίδα
Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει ξανά την επενδυτική βαθμίδα, το χρέος της επιστρέφει στο «ραντάρ» άλλου τύπου επενδυτών, οι οποίοι και τοποθετούνται αποκλειστικά σε χώρες που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο. Αυτό άμεσα δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση, καθώς ήδη η χώρα μας δανείζεται με ανταγωνιστικά επιτόκια και το spread παραμένει σε λογικά επίπεδα.
- Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως, και καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξαναβγεί στις αγορές, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος.
Και ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει «με το σπαθί της» σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μέχρι πρότινος έπρεπε να επαφίεται στο περίφημο “waiver”, που επέτρεπε στη χώρα μας να εντάσσεται σε αυτά, χωρίς να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις.
Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Πιο μεγάλος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, στις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Γιατί, η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και η τράπεζες. Ήδη, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση, η Mytilineos είναι «ένα σκαλί» πριν την επενδυτική βαθμίδα, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει σε αυτή αν δεν προηγηθεί η αναβάθμιση της χώρας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αν όμως τα καταφέρουν, αμέσως το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους. Γεγονός που αντίστοιχα αναμένεται να μετακυληθεί στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, προκαλώντας σημαντική οικονομική ανακούφιση.
Παράλληλα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.