Οργή στον ΕΟΔΥ κατά Πλεύρη – Τι καταγγέλλει στο libre η πρόεδρος των εργαζομένων

Οργή στον ΕΟΔΥ κατά Πλεύρη – Τι καταγγέλλει στο libre η πρόεδρος των εργαζομένων

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), η αιφνιδιαστική επιλογή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, να μην υπογράψει –κυριολεκτικά στο παρά 5΄– σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στον φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΣΕΚΕΕΛ – νυν ΕΟΔΥ), στο συρτάρι του υπουργού παρέμεινε η έτοιμη από τον Μάρτιο απόφαση σχετικά με τις οργανικές διατάξεις του Ε.Ο.Δ.Υ., που είχε οριστικοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και του Τεχνικού Συμβούλου της DG Reform της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υγεία. 

Όπως εξηγεί στοlibreη πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων (ΣΕΚΕΕΛ), κα Γιώτα Κοκολέση, «με την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από τον κύριο Θάνο Πλεύρη, αρχικά πιστέψαμε ότι βρήκαμε ‘ευήκοα ώτα’, και αυτό επειδή υπήρξε υποστήριξη στον ΕΟΔΥ για σοβαρά θέματα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Για το θέμα των οργανικών θέσεων στον ΕΟΔΥ, είχε ξεκινήσει η διαδικασία από το υπουργείο Υγείας πριν ένα χρόνο. Επιτέλους, τον Μάρτιο του ’23, ήταν έτοιμη η Υπουργική Απόφαση για να αποκτήσουμε μετά από 30 χρόνια οργανική, θεσμοθετημένη θέση αλλά το θέμα πάγωσε, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση για ποιο λόγο έγινε αυτό».

«Εύλογα, οι εργαζόμενοι, που πίστεψαν ότι θα αποκτούσαν επιτέλους οργανική θέση και αξιοκρατικές διαδικασίες υπηρεσιακής εξέλιξης μετά από 30 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, έχουν απογοητευθεί, αφού προφανώς το εποπτεύον υπουργείο συνεχίζει να τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους παρίες, παρά το πρόσωπο που έδειξαν και στα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού…», αναφέρει σε σημερινή (21/4) ανακοίνωσή του το ΣΕΚΕΕΛ.

‘Παγώνει’ και η χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

«Επιπλέον, στο συρτάρι απ’ ό,τι φαίνεται παρέμεινε και η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, που με τόσο ζήλο εξήγγειλε το Φεβρουάριο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Υγείας (με ξεχωριστά μάλιστα δελτία Τύπου), με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να εμφανίζεται στους δικαιούχους για πρώτη φορά!  Όλο πάει στο εθνικό τυπογραφείο, αλλά ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί…», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΚΕΕΛ, ενώ η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων προσθέτει ότι «για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, το θέμα της χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας φάνηκε να γίνεται πραγματικότητα, αφού υπογράφτηκε η σχετική ΚΥΑ πριν από 2 μήνες (Φεβρουάριο 2023). Έκτοτε, βρίσκεται στο δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο, αλλά ακόμα δεν έχει …φτάσει και φυσικά δεν έχει δημοσιευθεί».

Η μη καταβολή αποδοχών σε υπαλλήλους που τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού

Τέλος, το Σωματείο επισημαίνει, στην ανακοίνωσή του, και την επιλογή του υπουργού να μην εκδώσει επί των ημερών του την απόφαση που ορίζει τον τρόπο καταβολής των αποδοχών στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους για τον κορονοϊό, οι οποίοι επέστρεψαν στην εργασία τους την 01.01.2023 μετά την απόφαση 2332/2022 του ΣτΕ, που έκρινε ως αντισυνταγματική την περίοδο αναστολής εργασίας Απριλίου-Δεκεμβρίου 2022. 

Σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα, η πρόεδρος του ΣΕΚΕΕΛ, κα Γιώτα Κοκολέση, αναφέρει: «Ο ΕΟΔΥ είναι ο μόνος φορέας που αν και δεν παρέχει νοσοκομειακές υπηρεσίες (είμαστε διοικητικός επιστημονικός φορέας με αρμοδιότητα στην έκτακτη δράση Δημόσιας Υγείας) συμπεριλήφθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είχαμε ορισμένους συναδέλφους (κάποιους μάλιστα αορίστου χρόνου) που βγήκαν σε αναστολή επειδή δεν θέλησαν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19. H απόφαση του ΣτΕ όρισε ως αντισυνταγματική την αναστολή των συναδέλφων για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Απριλίου-Δεκεμβρίου 2022). Μετά από τόσο καιρό, το αρμόδιο υπουργείο -παρόλο που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του- δεν έχει αποφανθεί πώς θα αποζημιωθούν οι συνάδελφοι για το συγκεκριμένο διάστημα των εννέα μηνών. Η απόφαση του ΣτΕ υλοποιήθηκε εν μέρει, δηλαδή επέστρεψαν οι συνάδελφοι στην εργασία τους, αλλά δεν έχει καν συζητηθεί το θέμα της νόμιμης αποζημίωσης τους για το διάστημα που έκρινε το ΣτΕ και ποιο ποσοστό των αποδοχών που στερήθηκαν θα λάβουν. Αν δεν σταλεί η σχετική απόφαση, ο φορέας δεν μπορεί να αποζημιώσει τους υπαλλήλους. Ήδη, συνάδελφοί μας έχουν καταθέσει αγωγή και αναμένεται να κατατεθούν και άλλες διεκδικώντας τα αυτονόητα και μάλιστα καταβάλλοντας και χρήματα που δεν έχουν, αφού έμειναν πολύ καιρό απλήρωτοι λόγω άδικης αναστολής, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν ήταν υγειονομικοί ή υπάλληλοι σε δομές υγείας».

«Όπως φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου προτιμά να πληρώσουν οι φορείς που εποπτεύει τα χρωστούμενα με τόκους, αφού ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές αγωγές από τους θιγόμενους υπαλλήλους», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΚΕΕΛ και καταλήγει: «Δεν είναι, λοιπόν, και ασήμαντοι οι λόγοι που υπάρχει εκνευρισμός και δυσαρέσκεια στους περίπου 2.000 εργαζόμενους του Ε.Ο.Δ.Υ. για τις υπουργικές επιλογές!».

Η κα Κοκολέση, η οποία εκτός από πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων (ΣΕΚΕΕΛ) είναι και μέλος στο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζει ότι έχει ζητηθεί ραντεβού με τον υπουργό, κ. Πλεύρη, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα των εργαζόμενων, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποσταλεί, αρκετές φορές, επιστολές με αναλυτικά τα αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν, χωρίς καμία απάντηση από την πλευρά του υπουργού. Αναφέρει, επίσης, ότι έγινε παρέμβαση και από τη ΓΣΕΕχωρίς κανένα αποτέλεσμα! «Αυτό που ενοχλεί όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ (ΣΕΚΕΕΛ) είναι οι κενές υποσχέσεις που αναπτέρωσαν τις ελπίδες μας, φτάσαμε πολύ κοντά στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και χωρίς καμία εξήγηση ακύρωσαν κάθε υπόσχεση, ενώ αφήνουν χωρίς αποζημίωση εργαζόμενους που τελείως άδικα τέθηκαν σε αναστολή αν και δεν ήταν υγειονομικοί! Έχω δει τη θετική στάση του υπουργού Υγείας προς τον Οργανισμό αλλά αυτά είναι τρία πολύ βασικά ζητήματα και η αρνητική στάση του κ. Πλεύρη απέναντί μας είναι εντελώς ανεξήγητη», τονίζει καταλήγοντας η κα Κοκολέση.

Σχετικά Άρθρα