Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: “Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν τις 120 δόσεις”

 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: “Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν τις 120 δόσεις”

Αδυναμία να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δηλώνουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σύμφωνα με την εκτίμηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Η αιτία είναι, ότι προϋπόθεση για την αναβίωση της παλιάς ρύθμισης, είναι η ένταξη όλων των νέων οφειλών μετά το 2019, μόνο στην Πάγια Ρύθμιση οφειλών και σε έως 24 δόσεις.

   Όπως σημειώνει το επιμελητήριο, σε ανακοίνωσή του, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις 120 δόσεις, λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων, γι’ αυτό και έχασαν τη ρύθμιση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες, που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εντάσσοντας στις 120 δόσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης.

   Το ΒΕΑ υπογραμμίζει ότι, από την πρώτη στιγμή, έσπευσε να επισημάνει, πως η αναβίωση των 120 δόσεων είναι προς την θετική κατεύθυνση, όπως επίσης η μείωση της ελάχιστης δόσης και του επιτοκίου. Όμως, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από το 2019 και μετά, καθώς η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που όφειλαν προς το δημόσιο, αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους.

Ωστόσο, η προϋπόθεση διαχωρισμού των οφειλών και η καταβολή δυο ξεχωριστών δόσεων για όσους δεν ήταν συνεπείς, αποτελεί τροχοπέδη για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Στις προϋποθέσεις για την αναβίωση των 120 δόσεων, αναφέρεται ρητά ότι «η αναβίωση των ρυθμίσεων, περνάει, από την υποχρεωτική εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών, στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση».

   Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΒΕΑ, η νέα ρύθμιση αφορά μόνο τους συνεπείς πολίτες, που από την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Το επιτόκιο στη συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι ιδιαίτερα υψηλό: 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις. Σε αυτή τη ρύθμιση οφειλών, είναι αδύνατο να ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων, καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες τόσο φορολογικές, όσο και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. 

   «Μόνη και άμεση λύση, την οποία ζητάμε να εξετάσει η Κυβέρνηση, είναι η ολιστική ρύθμιση 120 δόσεων, για όλα τα χρέη προς Δ.Ο.Υ και ΕΦΚΑ, ώστε να δοθεί η «ανάσα» που χρειάζονται οι μικρές επιχειρήσεις, ώστε να ανασυγκροτηθούν και να επανακάμψουν, προς όφελος και της αγοράς και της κοινωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα