Σε απόγνωση οι έλληνες στο Σουδάν μετά τις αποτυχημένες συμφωνίες εκκεχειρίας – “Πάγωσε” πάλι ο σχεδιασμός για την απομάκρυνσή τους
Κρυφώνεται η αγωνία για τους 74 Έλληνες, οι οποίοι κατοίκουν τόσο στο Χαρτούμ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, όσο και σε άλλες πόλεις του Σουδάν και θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζωνη. Μερικοί είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ, όπου βρήκαν καταφύγιο την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο εμφύλιος και παραμένουν εκεί. Οι δύο αποτυχημένες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν προκαλούν τεράστια ανησυχία για το μέλλον.
Χθες, μάλιστα, υπήρξε ένα θρίλερ για γερά νεύρα με δύο Έλληνες τραυματίες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο και έπρεπε να το εγκαταλείψουν. Τελικά, η περίπτωσή τους είχε θετική έκβαση, με τον έναν από τους δύο να χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση.
Την ίδια ώρα από ελληνικής πλευράς έχει στηθεί ένα σχέδιο που θυμίζει σειρά στο Netflix, προκειμένου να γίνει η ασφαλής απομάκρυνση όλων όσων θέλουν να φύγουν από το Σουδάν. Ωστόσο, αν δεν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες (εκεχειρία) δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Το σχέδιο ονομάζεται «Κόσμος», με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εμπλακούν σε αυτό να είναι έτοιμα να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή.
- Στο σχέδιο «Κόσμος» προβλέπεται η συμμετοχή κομάντο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και φρεγάτας ή αεροπλάνου.
Αναλυτικά: Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» για την απομάκρυνση των Ελλήνων, θα ειδοποιηθούν να συγκεντρωθούν σε προκαθαρισμένο σημείο, είτε σε αεροδρόμιο είτε σε λιμάνι. Η επιχειρήση αυτή ενδέχεται να γίνει με πιθανή συνεργασία κι άλλων χωρών.
Στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, θα τους περιμένει ειδικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων (αλεξιπτωτιστές) εκπαιδευμένο για τέτοιους σκοπούς. Έπειτα, θα επιβιβαστούν είτε σε φρεγάτα είτε σε ελικόπτερο ή αεροσκάφος.
Άγνωστο παραμένει αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα απευθείας.
- Ώρα με την ώρα ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, με τον ΠΟΥ να κάνει λόγο για 296 νεκρούς και 3.00 τραυματίες.
Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, πτώματα παραμένουν στους δρόμου, με την περισυλλογή τους να κρίνεται πολύ επικίνδυνη.
Ανάμεσα στους νεκρούς υπολογίζονται και 174 άμαχοι πολίτες.
Αμέσως μετά την κήρυξη της δεύτερης εκεχειρείας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Al Jazeera, ακούστηκαν εκρήξεις και πυρά.
Από τις εκρήξεις πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα, με τους κατοίκους να ζουν επί 6 ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα και απαραίτητα είδη ανάγκης.