Λουράντος: Τραγικές οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά – Θα θρηνήσουμε θύματα

Λουράντος: Τραγικές οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά – Θα θρηνήσουμε θύματα

Σχετικά με το άλυτο πρόβλημα των ελλείψεων βασικών φαρμάκων στη χώρα μας, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, δημοσίευσε πριν λίγο ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε στο libre ότι «ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα λόγω έλλειψης φαρμάκων είναι ορατός περισσότερο από ποτέ!».

Ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι τα βασικά και απαραίτητα φάρμακα που βρίσκονται σε τραγική έλλειψη είναι τα αντιβιοτικά, οι αντιτετανικοί οροί, οι ινσουλίνες, τα εισπνεόμενα, τα καρδιολογικά, καθώς και φάρμακα του ΙΦΕΤ και άλλα πολλά, τα οποία -όχι μόνο λείπουν από την ελληνική αγορά- αλλά δεν διαφαίνεται προοπτική ομαλοποίησης στο άμεσο μέλλον.

«Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τον υπουργό Υγείας άμεση συνάντηση χωρίς να έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση. Μόλις στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία παρουσιάζουμε αναλυτικά την κατάσταση», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

«Σε συνομιλία μου με μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία που είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα, αυτό που μου επισημάνθηκε είναι ότι η ελληνική αγορά δεν είναι πλέον ελκυστική για να συνεχίζει η εταιρεία να φέρνει τα φάρμακα της με τις παρούσες τιμολογιακές συνθήκες… Άλλη, πολύ μεγάλη εταιρεία μου ξεκαθάρισε ότι με το ισχύον σύστημα των επιστροφών του clawback και του rebate, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουν να εφοδιάζουν την ελληνική αγορά με φάρμακα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ, με τον κλειστό προϋπολογισμό του, βρίσκεται σε αδυναμία να καλύπτει τις αποζημιώσεις. Όποιο φάρμακο και να φέρουν στην ελληνική αγορά δεν πρόκειται να πάρουν τα χρήματά του, θα το παρέχουν οι ίδιοι δωρεάν, οπότε δεν υπάρχει για αυτούς κανένα ενδιαφέρον να συνεχίσουν να φέρνουν φάρμακα στην Ελλάδα.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα μπροστά στο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, διότι η διακοπή θεραπείας ή η μη πρόσβαση στη θεραπεία εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών», καταλήγει ο κ. Λουράντος.

Σχετικά Άρθρα