Γιατί ο Ανδρουλάκης τραβάει στα άκρα την σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ- Εκλογικοί υπολογισμοί πίσω από την υπόθεση Γεωργούλη
Η υπόθεση των βαρύτατων αδικημάτων που αντιμετωπίζει ο αποπεμφθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, μετά τις καταγγελίες της νομικού της Κομισιόν και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, έχει αποκτήσει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και χρωματίζει την προεκλογική αντιπαράθεση. Τα κενά που αναδεικνύονται ως προς την αρχική διαχείριση του θέματος από την Κουμουνδούρου και η διαρροή του ονόματος του θύματος αποτελούν τον καμβά αυτής της πολιτικής σύγκρουσης.
Κι αν για την κυβέρνηση η υπόθεση αποτελεί ευκαιρία για συμψηφισμούς με τις υποθέσεις Λιγνάδη, ή και του καταδικασθέντος για παιδοβιασμό Νίκου Γεωργιάδη, για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ανεξήγητο το ότι δημιουργεί πολεμικό κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η εξήγηση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να ενισχύσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, όχι τόσο για να ανακόψει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα όσο για να θωρακίσει την δεξιά πλευρά του από διαρροές προς τη Ν.Δ.
“Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν είναι πρόθυμοι εταίροι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα προκαλούσε μεγαλύτερες απώλειες ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ”, εξηγεί την τακτική της Χαριλάου Τρικούπη γνωστός δημοσκόπος. Η εξήγηση κρύβεται στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανακόψει την πτωτική του τάση (καμία δημοσκόπηση δεν το εμφανίζει με ποσοστό άνω του 10%) και πως η σοβαρότερη τάση διαρροών είναι προς τη Ν.Δ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, με την σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκεται να καταστεί ακόμα πιο δύσκολη η κυβερνητική συνεργασία μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, κάτι που επί της ουσίας δεν επιθυμεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς από την άλλη να προκρίνει σύμπραξη με τη Ν.Δ. Φοβάται, ωστόσο, πως εφόσον η εκλογική αριθμητική ευνοεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πίεση που θα του ασκηθεί θα είναι έντονη, σε βαθμό που θα του χρεωθεί μία τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Στην υπόθεση Γεωργούλη, το ΠΑΣΟΚ αναζητά εναγωνίως την τρίτη ευκαιρία να κερδίσει ψήφους, κάτι που δεν συνέβη με το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ από την άλλη υπέστη σοβαρές απώλειες με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Qatargate.
Η πολιτική σύγκρουση
Στην υπόθεση, στον αστερισμό της οποίας κινείται τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ζωή του τόπου, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για το Ιόνιο.
«Ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί πόσο κακό έκανε τελικά το δηλητήριο που σκόρπισε τόσα χρόνια. «Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γενικεύσουμε συμπεριφορές. Ας αναλογιστούν πόσο εύκολη είχαν εκείνοι τη λάσπη» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και ας απαντήσουν πώς γίνεται να διαγράφουν τον Γεωργούλη που καταγγέλθηκε και να κρατούν τον κ. Παππά που καταδικάστηκε με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο».
ΝΔ: Υπάρχουν αντιφάσεις στα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν και τις αντιφάσεις που υπάρχουν στις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πότε έμαθαν για τις καταγγελίες σε βάρος του ευρωβουλευτή. Ο κ. Παπαδημούλης, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Τσίπρας έμαθε τι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες ενώ η κυρία Τσαπανίδου λέει ότι από τον Ιούλιο το 2022 είχε ενημερωθεί για τις φήμες που υπήρχαν και ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση.
Τα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι τα όσα συνέβησαν με τις σεξουαλικές επιθέσεις την πρεσβεία της Βενεζουέλας και την προσπάθεια συγκάλυψης τους από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας, «αποδεδειγμένα στο παρελθόν, όχι μόνο επέδειξε ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές, όπως προέκυψε και με όσα συνέβησαν στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, αλλά επιχείρησε και τη συγκάλυψη τους για να μην «πληγεί πολιτικά η αριστερά», θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδεχθεί με ανακοίνωση του ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην πρεσβεία και είχε στείλει σχετική επιστολή στον Μαδούρο.
Τις αντιφάσεις αυτές επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αξιώνοντας μία «συγγνώμη» για την τοξική, όπως την χαρακτήρισε, αντιπολίτευση που άσκησε στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ. «Έμεναν με την εντύπωση ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κόμμα Αγίων και αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «ήρθε αυτή η ιστορία, στην οποία η πραγματικότητα εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς δείχνει την υποκρισία και την ακραία τοξική αντιπολίτευση που άσκησε σε παρόμοια ζητήματα. Στον υπουργό απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για μικροκομματική εκμετάλλευση. «Άκουσα τον κ. Χατζηδάκη, ότι δεν πρέπει να γίνει πολιτική εκμετάλλευση και όλη του η τοποθέτηση ήταν μία πολιτική επένδυση εκμετάλλευσης του γεγονότος» είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε άμεσα. «Εξ αρχής, μέσα σε 15 λεπτά, μόλις έγινε γνωστή, αποπέμφθηκε» τόνισε.
Άγριος καυγάς ΠαΣοΚ-ΣΥΡΙΖΑ
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε μετά από μια χυδαία ανάρτηση της υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ , Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη, Ζωή Βαρέλη, η οποία αναπαρήγαγε ένα το θλιβερό πρωτοσέλιδο του «Μακελειού».
Ακολούθησαν οργισμένες αντιδράσεις των στελεχών του ΠαΣοΚ με πρώτους τους Παύλο Χρηστίδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ο κ. Χρηστίδης μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έγραψε «είναι δυνατόν; Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό;» Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έγραψε τα εξής: «Υποψήφια Βουλευτής @syriza_gr. Συγχαρητήρια @atsipras για τις επιλογές σας. Αναμένουμε την αντίδραση @tsapanidou! Μόνο ντροπή»
Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, προχώρησε σε ένα σκληρό σχόλιο. «Μετά τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων του θύματος, μετά την επιχείρηση υποβάθμισης των εγκληματικών πράξεων, μετά την ενορχηστρωμένη πολιτική εκμετάλλευση μιας σοβαρής νομικής υπόθεσης, αποδεικνύεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το βαρέλι δεν έχει πάτο». Η υποψήφια βουλευτής, περιφερειακή σύμβουλος και μέλος του τομέα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη, αναπαράγει και υιοθετεί στο twitter κατάπτυστα και ψευδή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Μακελειό». Ρωτούμε τον κ. Τσίπρα προσωπικά τι άποψη έχει για όλα αυτά. ΥΓ: Ας σβήνουν όσο προλαβαίνουν. Εξάλλου, δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό. Ούτως ή άλλως, δεν πείθουν κανέναν».
Η οργισμένη αντίδραση του ΠαΣοΚ είχε ως αποτέλεσμα την αναδίπλωση της υποψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Ανατολική Αττική αναγκάστηκε να ανασκευάσει την αρχική ανάρτησή της, επισημαίνοντας πως «ζητώ συγγνώμη για την απαράδεκτη ανάρτηση μου. Αναγνωρίζω το λάθος μου και γι’ αυτό κατέβασα αμέσως τη σχετική ανάρτηση. Ως γυναίκα και μητέρα γυναικών απολογούμαι για τα συναισθήματα που το σοβαρό μου ατόπημα προκάλεσε». Είχε προηγηθεί και η έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου ενώ και η κόρη της, ο Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν ταυτίζομαι με τα λεγόμενα και τα πιστεύω της μητέρας μου».
Επίθεση Ανδρουλάκη σε Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκςη μιλώντας στην ΕΡΑ εξεπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Πριν από κάποιους μήνες κάποιοι μας έλεγαν και μιλώ για τον κ. Τσίπρα, ότι η βελγική δικαιοσύνη είναι μια δικαιοσύνη που λειτουργεί άριστα και πρέπει να τη μιμηθεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Χθες η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αυτού, η κ. Τσαπανίδου, μας είπε τελικά ότι η βελγική δικαιοσύνη έχει προβλήματα στη λειτουργία της, καθυστερήσεις, ερωτηματικά για τον χρόνο όπου έγινε η αίτηση άρσης ασυλίας. Το πρόβλημα δεν είναι η βελγική δικαιοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι στην Ελλάδα μας, έχουν μια πολύ άσχημη νοοτροπία και αξιολογούν τις εγκληματικές πράξεις σε σχέση με τα πρόσωπα και την πολιτική τους ταυτότητα που εμπλέκονται και όχι με τις πράξεις αυτές καθ’ εαυτές. Και το λέω διότι επίσης προσπάθησαν να διαρρεύσουν μέσω δημοσιογράφων ότι η καταγγελία αυτή έχει γίνει τώρα τους τελευταίους μήνες, άρα έχει πολιτικό περιεχόμενο, ενώ γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η καταγγελία αυτή έχει γίνει από το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.
«Είναι ακραίος οπορτουνισμός. Η βελγική δικαιοσύνη να είναι άριστη και προς μίμηση πριν από κάποιους μήνες, αλλά τώρα να έχει προβλήματα στη λειτουργία της, όταν αυτό ακούγεται από τα ίδια πρόσωπα και ιδιαίτερα σ αυτή την περίσταση που αφορά ένα γεγονός ακραίας καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακραίος οπορτουνισμός αυτή η συμπεριφορά, αυτή η αλα καρτ συμπεριφορά», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.